Miten selviydyt joulusta ilman ähkyä – How to survive Christmas without overeating

Miten selviydyt joulusta ilman ähkyä – How to survive Christmas without overeating

Joulu on haastavaa aikaa ja siitä suoriutuminen ahdistaa monia. Oikeastaan koko marraskuu on täynnä erilaisia juhlia ja kutsuja, puhumattakaan joulukuusta. Melkein kaksi kuukautta on pitkä aika elää poikkeavasti. Tällä tarkoitan sitä, että usein ruokavalio muuttuu radikaalisti ja liikunnalle ei jää tarpeeksi aikaa. Tästä rumbasta selviäminen voi tammikuussa olla haastavaa. Haluan kuitenkin korostaa, että tiukkapipoinen ei pidä olla, mutta jos näitä parin kuukauden poikkeuksia tulee jouluna ja kesällä, puhutaan äkkiä puolesta vuodesta. Paino hiipii pikkuhiljaa ylös, ja sen saaminen alas, käy vuosi vuodelta työläämmäksi. Miten sitten pystyisimme nauttimaan joulusta säilyttämällä suhteellisen normaalin rytmin ja elämäntavat?

Joulun ajatus keskittyy hyvin paljon syömisen ja pelkän levon ympärille. Hamstraamme kaupasta uskomattomia määriä jouluruokaa, loppujen lopuksi mitä varten? Jouluruoat voivat olla ihan hyviä ja terveellisiä vaihtoehtoja, mutta ongelmana on usein ähkyyn syöminen monta kertaa päivässä. Voisimme ajatella niin, että joulu olisi rauhoittumiselle ja liikunnan harrastamiselle otollista aikaa. Joka päivä ei tarvitse kattaa koko joulupöytää koreaksi. Välillä on hyvä syödä arkisemmin.  Jouluna käydään myös tyypillisesti paljon vierailla, jolloin joskus voi kohteliaasti kieltäytyä esimerkiksi alkoholista ja ähkyyn asti syömisestä. Päivittäinen aktiivisuus antaa lisää joustoa ravintoon ja piristää mieltä.

Oikeastaan kyse on pitkälti omista valinnoista ja siitä, että miettii millaisesta tekemisestä tulee hyvä olo, ja minkälaisella toiminnalla saisi ladattua akkuja seuraavaa vuotta varten. On valtavan raskasta, jos aiheutamme ahdistuksen siitä, että paino on noussut ja emme ole liikkuneet yhtään. Tällöin stressaannumme ja alamme kiirehtiä ajatuksissamme takaisin arkirytmiin. Ruokimme tällä ahdistuksella myös lehtien ja sosiaalisen median painopudotushurmiota. Jouluna saa toki nauttia, mutta korostan joustavaa mieltä ja tasapainon löytämistä.

5 vinkkiä selviytyä Jouluähkystä:

  • Pidä välipäiviä raskaasti syömisestä
  • Valitse myös terveellisiä vaihtoehtoja joulupöytään
  • Opi erottelemaan kylläisyys ja ähky
  • Liiku ja ole aktiivinen
  • Käytä aikaa rauhoittumiseen

 

HOW TO SURVIVE CHRISTMAS WITHOUT OVEREATING

Christmas time is a challenge. Actually it already starts from the beginning of November. We have a lot of special occasions and holiday gatherings. We are not eating consistently or exercising regularly. It can easily be a month or two that goes without paying attention to your eating habits or exercising and then we get anxious about the weight we have gained. I don’t suggest that people should be too strict to themselves, but thinking about having these special occasions like Christmas and summer holidays, it’s easily half a year all together. Then year by year trying to lose the gained weight become more and more difficult. How can we then survive christmas and maintain a healthy lifestyle without overeating?

Usually almost everything that has to do with Christmas is related to food. We are buying tons of food, but actually why? It’s not the quality of food that is always bad but the problem is that we are overeating many times even during one day. We should think the way that Christmas is  good time to recharge and to exercise. You don’t have to eat Christmas foods everyday. If you have a lot of party invites, choose the ones where you are going to enjoy all the foods and drinks and the ones where you are going to skip the alcohol. If you are exercising it gives you flexibility to your eating.

It is just much about the choices you make. You should think about doing things that make you feel good and what are the ways that recharge you for the next year. If we just start to get anxious about the gained weight during the Christmas, our thoughts are already going to the normal rhytm and we become stressed. And by stressing about the weight gain and being impulsive we are only feeding the diet program business. Of course it is important to enjoy Christmas but it’s all about finding the balance.

5 Ways to avoid overeating:

  • Keep days when you don’t eat Christmas foods
  • Choose healthy options to the Christmas table
  • Learn to know when you past the point of fullness
  • Exercise
  • Try to rest and recharge

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *