Uuden Vuoden tavoitteet – New Year’s goals

Uuden Vuoden tavoitteet – New Year’s goals

Mietin pitkään, minkälaisen kirjoituksen haluaisin tehdä vuoden vaihtumisen kynnyksellä. Toivoisin kaikkein eniten, että ihmiset vastaisivat kysymykseen: mikä tekee sinut onnelliseksi? Elämme kiireen keskellä ja rauhallisen ajan löytäminen ajatustyöskentelyyn, on miltei mahdotonta. Me kuitenkin tarvitsemme tätä aikaa enemmän kuin mitään muuta. Aikaa  miettiä, kuka oikein olen, elänkö omannäköistä elämää ja olenko onnellinen.

Tässä vaiheessa monet alkavat suunnittelemaan uutta elämää ja erilaisia lupauksia. Me niin usein lankeamme samaan kaavaan: olemme tyytymättömiä jostain syystä elämäämme ja mietimme, millä keinoin saisimme tuntemaan itsemme paremmaksi. ”Pinnallisia” tavoitteita on helppo asettaa. On erittäin hyvä asia tehdä pieniä muutoksia esimerkiksi elämäntapoihin, mutta usein unohdamme sanan ”pieniä”. Lähdemme tavoittelemaan kuuta taivaalta, ja teemme ihmeellisiä sekä epärealistisia lupauksia itsellemme. Ajatuksena muutos tuntuu hyvältä, mutta emme laske, kuinka paljon meillä on todellisuudessa aikaa ja voimavaroja käyttää tähän tavoitteeseen pääsemiseen. On tärkeä muistaa, että kunnianhimoiset tavoitteet vaativat armotonta työtä ja rutiinia, joten asiat eivät tapahdu itsellään. Kun elämässä tulee sitten se tiukka paikka, vaatii rutiinin ylläpitäminen erityisen tiukkaa kurinalaisuutta ja tahdonvoimaa. Mutta usein juuri tällöin tapahtuu notkahdus. Tavoitteet unohtuvat ja keskitymme pitämään elämän paletin joten kuten kasassa. Näin vain tapahtuu ja ei siitä pitäisi ottaa huonoa omaatuntoa. Ongelmana on ihmisluonne. Olemme asettaneet suuren tavoitteen, ja realiteetin ymmärtäminen, ettemme tule pääsemään tähän tavoitteeseen, aiheuttaa suunnattomasti kipua ja häpeää. Mitä, jos emme olisi alun perinkään asettaneet liian kunnianhimoista tavoitetta itsellemme. Tällöin emme olisi joutuneet tilanteeseen, jossa koemme, että olisimme epäonnistuneet. Pienten ja kohtuullisten tavoitteiden asettaminen on erittäin tärkeää, sillä useista pienistä muutoksista muodostuu lopulta suuria muutoksia. Ennen kaikkea olisi tärkeää miettiä omaa elämää syvemmin, kuin vain painonpudotuksen tai kuntokuurin näkökulmasta. Koska harvoin pinnalliset asiat kuitenkaan lopulta lisäävät tyytyväisyyttä.

Näen hyvin paljon, että monet ihmiset elävät onnettomissa parisuhteissa, ovat ihan väärissä työpaikoissa ja ovat tavallaan eläneet jonkun muun toiveiden mukaista elämää. Ajatellaan, että tämä on nyt kohtaloni ja muuta vaihtoehtoa ei ole. Elämästä tulee onnetonta ja surullista suorittamista. Tyytymättömyys aiheuttaa impulsiivisuutta, uskottomuutta ja masennusta. Ei sen tarvitsisi olla sellaista. Meidät on usein ohjelmoitu elämään yhteiskunnan määrittelemien normien mukaan.  On suunnattoman vapauttavaa, kun ymmärrämme, että teemme elämästämme juuri sellaista, kuin itse haluamme. Olemme oikeutettuja onneen, rakkauteen ja hyvään elämään. Olen itse tajunnut, että oma elämäni on tulevaisuudessa sellaisessa paikassa, jossa koen suurta flow-olotilaa, mielenrauhaa, onnea ja hyvää oloa. Tämä tunne vetää magneetin lailla puoleensa ja olen tajunnut, että tunnetta täytyy kuunnella ja minun on lähdettävä. Onnellisuustutkija ja psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen korosti, että elämässä pitäisi vaalia mahdollisimman paljon näitä flow- tiloja, joita kukin saa niitä erilaisista asioista.

Haluaisin vielä pyytää sinulta yhtä asiaa: ethän lähde vuoden alusta impulsiivisesti kuntokuurille tai dieetille? Sen sijaan, keskity pidemmän tähtäimen kokonaisvaltaisiin tavoitteisiin, joihin pääset pienin askelin, yksi pieni muutos kerrallaan. Kun olet vastannut kysymykseen, mikä tekee sinut onnelliseksi, pidä huoli, että pidät nämä asiat elämässäsi tai ala kulkemaan niitä kohti.

Hyvää Uutta Vuotta!

 

Translation:

NEW YEAR’S GOALS

I have thought about a lot, what kind of post do I wanna write just before New Year. My wish is that everybody would answer to the question: what makes you happy? At this moment when people are living in the busy world they would need time to themselves to think about the bigger questions of life. Are you living full and happy life?

This is the moment when people start to set goals and promises to themselves for a better New Year.  It’s easy to set superficial goals because the thought of the results makes you feel better of yourself. The first problem is already the goal setting and the second one is that the goals are usually too big and ambitious. We don’t realise that too ambitious goals need self-discipline and time investing. We forget that we have to live the normal life and when something goes wrong, we fall of the wagon and try just to survive. Then we have to bury our goals and that makes us feel even worse than in the beginning. I just want to ask why did we put ourselves to a situation that we fail in the first place? It is important that you are realistic with the goals you are setting to yourself. When you set enough small and reasonable goals, you can reach for the big ones. The reasonable goal setting doesn’t mean that you have to have the perfect looking body or that you want to be a triathlete tomorrow. Those goals won’t increase your happiness in long term.

I have noticed that many people are living in unsatisfying relationships, in wrong jobs and living someone else’s life. People think that it’s their destiny and they have to accept it. Life becomes unhappy. It increases impulsive behaviour, infidelity and depression. It doesn’t have to be that way. We are just so programmed to live our lives as the society dictates. But actually it will set you free when you realise that you create your own life and happiness. We are all entitled to be happy, to live a good life and to love. I have understood myself that I have a special place in this world where I have these feelings of flow and happiness. I have to listen to my inner voices and make actions to be able to move there. Finnish Emeritus Professor Markku Ojanen said in his interview that we have to strive for these feelings of flow and have those moments as much as possible in our lives to be happy.

I kindly request you to not start a diet or heavy training impulsively tomorrow. Instead try to set more comprehensive long term goals which you can achieve by taking small little steps each day. When you have answered to the question what makes you happy try to keep those things in your life or move towards them.

Happy New Year!

Photos: Vuokko Salo Photography

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *