Terveellinen banaani – Healthy banana

Terveellinen banaani – Healthy banana

Banaanin syöminen herättää paljon kysymyksiä: montako banaania voi syödä päivässä ja lihottaako banaanit? Banaani on ravintoainerikas hedelmä, joka sopii useaan erilaiseen ruokavalioon. Sitä on helppo kantaa mukana, joten se toimii erinomaisesti välipalana tai treenin jälkeen. Banaani makeuttaa smoothiet ja toimii hyvin esimerkiksi pannukakuissa. Hiilihydraatit muodostavat banaanista noin 85 prosenttia. Yhdessä keskikokoisessa banaanissa on noin 110 kaloria ja 17 grammaa sokeria. Banaaneja ei siis kannata napostella montaa pitkin päivää. Banaanien ravintosisältö muuttuu sitä mukaa kun ne kypsyvät. Banaanien maku muuttuu makeammaksi kypsymisen myötä. Tämä johtuu sen sisältämien entsyymien muuttumisesta tärkkelykseksi ja vähitellen disakkarideiksi eli sokereiksi, kuten sukroosiksi, glukoosiksi ja fruktoosiksi. Kun banaanin tärkkelys on ehtinyt muuttua sokeriksi, banaani sulaa helpommin ruuansulatuselimistössä. Näiden terveyshyötyjen ansiosta sinun kannattaa lisätä banaani ruokavalioosi:

1. Parantaa vatsan ja suoliston toimintaa

Banaanissa on paljon liukenevia ja liukenemattomia kuituja, joten se helpottaa vatsan ja suolen toimintaa. Banaani neutralisoi vatsahappoja, joten se lievittää ärtyneisyyttä. Banaanit saavat myös vatsasi tuntumaan täydeltä pidempään.

      2. Alentaa verenpainetta ja parantaa sydämen toimintaa

Kuitupitoinen ruokavalio on monissa tutkimuksissa yhdistetty sydämen terveyteen. Kuitupitoista ruokavaliota syövillä on tutkitusti pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Keskikokoisessa banaanissa on n. 425mg kaliumia, jonka on todettu alentavan verenpainetta.

      3. Mainio harjoituksen jälkeen

Keho tarvitsee hiilihydraatteja palautuakseen normaalitilaan harjoituksen jälkeen. Banaanin  hiilihydraatit ovat pääasiassa resistenttiä tärkkelystä, josta elimistö saa nopeasti energiaa käyttöönsä. Banaanissa on myös paljon tärkeitä kivennäisaineita, kuten kaliumia ja magnesiumia, jotka auttavat harjoituksesta palautumisessa.

4. Vitamiinipommi

Banaani sisältää paljon C-vitamiinia, B9- vitamiinia eli foolihappoa sekä B6- vitamiinia, joka mm. rauhoittaa hermostoa.

 

Translation:

HEALTHY BANANA

Many people have doubts about bananas due to their high sugar and carb content. Common questions are: can I eat more than one banana a day? Does bananas make me gain weight? Bananas are highly portable and easy to consume, making them a perfect on-the-go snack. You can add bananas to your smoothies or pancakes. Bananas are also fairly nutritious, and contain high amounts of fiber and antioxidants. Many different types of bananas exist, which causes the size and color to vary. A medium-sized banana contains about 110 calories and 17g of sugar. During ripening, the starch is converted into sugars. The most common types of sugar found in ripe bananas are fructose, sucrose and glucose. In ripe bananas, the total content of sugars can reach more than 16% of the fresh weight. Bananas have a low glycemic index. This is a measure of how quickly the carbs in a food enter the bloodstream.The low glycemic index of bananas is explained by their high content of resistant starch and fiber, which mitigates the blood sugar rise after a meal. These are the reasons you should include bananas to your daily diet:

 

1. Promotes healthy gut and digestive system

Unripe, green bananas contain considerable amounts of resistant starch and pectin, which are types of dietary fiber. Resistant starch and pectins act as prebiotic nutrients, which support the growth of beneficial gut bacteria. Two types of fiber exist, called soluble and insoluble. Insoluble fiber doesn’t dissolve in liquid and makes up about 70 percent of the fiber in a banana. Insoluble fiber adds bulk to your food, helping move it through your digestive tract smoothly. It helps you feel full after a meal.

2. Great for cardiovascular and heart health

Bananas are a good source of potassium. A diet high in potassium can lower blood pressure in people with high blood pressure and has positive effects on cardiovascular health. In addition, bananas contain antioxidant flavonoids that have also been associated with a significant decrease in the risk of heart disease.

3. Perfect after exercising

Carbohydrates are a good source of energy and a banana can help restore you carbohydrate balance when eaten shortly after exercising. This is because carbohydrates convert directly muscle fuel also known as glycogen. Bananas contain also magnesium and potassium which are important minerals for active people.

4. A great source of vitamins

Bananas are a significant source of several vitamins, like vitamin B6, B9 folic acid, and vitamin C. Bananas are high in vitamin B6. One medium-size banana can provide up to 33% of the recommended daily intake of vitamin B6.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *