Aamiaisesta virtaa päivään – Breakfast’s energy boost

Aamiaisesta virtaa päivään  – Breakfast’s energy boost

Aamiainen puhuttaa kovasti. Jotkut eivät kykene syömään aamiaista ja jotkut taas vannovat ehdottomasti sen nimeen. Ravintoasiat ovat hyvin yksilöllisiä ja jokin mikä sopii sinulle, ei välttämättä sovi jollekin toiselle. Kun joku kysyy minulta, pitääkö aamiainen syödä, vaikka ei maistuisi, en voi siihen ihan absoluuttista vastausta antaa. Tiede ei tue väitteitä aamiaisen hyödyistä tai sen laiminlyönnin haitoista. Tutkimuksia on niin valtavasti suuntaan ja toiseen, eikä kaikkia muuttujia ole aina tutkimuksissa huomioitu. Tärkeintä on taas jälleen kerran oman kehon kuuntelu. Määrätyt asiat liittyen ateriarytmiin kannattaa kuitenkin pitää mielessä.

Aamiaisen tärkein ajatus on se, että saat energiaa päivään jo heti aamulla. Jos jätät aamiaisen syömättä, ongelmaksi saattaa muodostua se, että näläntunne tai ateriakoot kasvavat ja syöminen saattaa kasaantua iltaan. Lopulta syömme enemmän kuin silloin, jos olisimme nauttineet kunnon aamiaisen. Tärkein asia on, että pidämme ateriarytmin tasaisena, jolloin vältymme turhan voimakkailta verensokerin heittelyiltä ja saamme energiaa tasaisesti pitkin päivää. Jos käyt liikkumassa aamulla, yritä syödä jotain ennen harjoitusta ja panosta harjoituksen jälkeiseen ateriaan.

 

Mitä sitten syödä aamiaiseksi? Vaihtoehtoja on valtava määrä ja mielikuvitus vaan rajana. Yritä syödä aamiaisella monipuolisesti, kuitupitoisia hiilihydraatteja, proteiinia ja hyviä rasvoja. Rasvat ja proteiini pitävät kylläisenä ja hiilihydraatit antavat energiaa etenkin, jos liikut aamulla. Hyviä vaihtoehtoja ovat erilaiset puurot, kananmuna, marjat ja hedelmät. Tuorepuurot, kaurapuuro ja moniviljapuurot lisäävät kuidun määrää. Kananmunasta saa munakkaan tai kokeile keitettynä tai paistettuna. Suosittu vaihtoehto on moniviljaleipä, johon lisäät paistettua kananmunaa ja avocadoa. Smoothie on hyvä ja nopea vaihtoehto, jonka voit tehdä aamulla pakkaseen, samalla kun teet aamutoimia. Puolet smoothiesta voit ottaa sekoituspullossa mukaan työpaikalle, vaikka välipalaksi.

 

 

NOPEA MUNAKAS

2 munaa

2 rkl vettä

ripaus suolaa

ripaus pippuria

täytteeksi oman maun mukaan kasviksia, pinaattia, sieniä

paistamiseen loraus öljyä

Jos käytät kasviksia, paista kasvikset pannulla pienessä määrässä öljyä. Vatkaa munat, mausteet ja vesi keskenään kulhossa. Lisää täyte kulhoon ja sekoita. Kaada seos pannulle ja kerää paistamisen aikana munakasmassa muutamilla vedoilla keskelle, jotta munakas hyytyy kokonaan

 

Translation:

BREAKFAST’S ENERGY BOOST

Should you eat or skip the breakfast? Some people cannot eat the breakfast and for some it’s the most important meal of the day. Nutrition is not a ‘one size fits all’ thing. If somebody asks me, do I have to eat the breakfast, I cannot give you a straight answer, but recent studies haven’t found remarkable difference between those who skip their morning meal and those who don’t. The most important advice is to listen to your body and not to forget facts about the normal meal rhytm.

A full breakfast gives you energy throughout the day. People who eat breakfast are less likely to overeat the rest of the day. Important fact is that by eating breakfast, you keep your daily meal rhytm consistent and the blood sugar levels stay stable. If you exercise in the morning, try to eat at least something before and invest to the meal after.

So what to eat for a breakfast? There is so many different choices and the only limit is your  imagination. Try to eat carbohydrates, protein and fats. The carbs will give you energy, protein and fats keep you full for a longer period of time. Eat different porridges, eggs, fruits, berries. Especially oats will keep your cholesterol levels low and porridges overall increase your daily amount of fibre. Eat boiled, poached or fried eggs and avocado. A smoothie is always also a good option. Omelette is a great way to start a the day:

OMELETTE

2 eggs

2 tbs water

pinch of salt

pinch of pepper

vegetables, spinach, mushrooms of your choice

Fry the vegetables in small amount of oil. Crack the eggs into a mixing bowl with a pinch of sea salt and black pepper. Beat well with a fork. Add the vegetables to the bowl, mix and pour the egg mixture in the frying pan. Gently push cooked portions from edges toward the center with inverted turner so that uncooked eggs can reach the hot pan surface.

 

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *