Elä aidosti omien arvojesi mukaan – Live honestly according to your values

Elä aidosti omien arvojesi mukaan – Live honestly according to your values

Sosiaalisessa mediassa näkee kaikenlaista. Olen viimeaikoina pohtinut asioita. Katsellut paljon kuvia ja tekstejä, mitä sosiaalisessa mediassa tapahtuu. Jonkun verran olen myös lukenut kirjoituksia ja ihmisten ajatuksia. Muutama asia on alkanut häiritsemään. Haluaisin puhua arvoista. Meillä jokaisella on oma arvomaailmamme, johon kuuluu asioita, mitä pidämme tärkeänä elämässä.

Blogimaailmassa on nyt muotia puhua arvoista. Pinnalle nousee erilaisia aiheita:  perhe, rakkaus, terveys ja  hyvinvointi. Yleensä ne arvot ovat suosittuja, jotka ovat yleisesti hyväksyttyjä ja jotka saavat lukijoissa positiivisen reaktion. Selkeästi mietitään myös sitä, mitä suuri yleisö haluaa kuulla, ja millä saa tykkääjiä. Tykkäysten määrä tietysti lisää sponsoreita. Harva puhuu materiasta, rahasta ja menestyksestä tavoitteellisina arvoina. Kukapa haluaisi seurata pinnallisen tai materialistisen ihmisen blogia. Ristiriita muodostuu kuitenkin siinä vaiheessa, kun aletaan tarkemmin seuraamaan näiden henkilöiden elämää ja sitä, mitä viestitään ulospäin. Kuvissa mainostetaan meikkejä, kauneudenhoitoja, autoja, käsilaukkuja, glamouria ja materiaa. Todellisuus paistaa tämän kaiken läpi ja ei tarvitse olla kovinkaan nero ymmärtääkseen tämän. Haluttaisiin ja puhutaan, että omassa arvomaailmassa olisi merkityksellistä rakkaus, perhe, terveys ja esimerkiksi hyvän tekeminen, mutta todellisuudessa pinnalliset asiat ovat tärkeämpiä. Toisin sanoen, sanat ja teot menevät ristiin. Annan ristiriidasta esimerkin. Henkilö kertoo, että perhe ja terveys ovat hänelle tärkeimpiä arvoja. Hän tekee aamusta iltaan töitä ja luo uraa, johon kuuluu paljon matkustelua. Lapset ovat hoidossa milloin missäkin ja vapaa-aika käytetään kaksi kertaa päivässä kovien harjoitusten tekemiseen sekä kauneudenhoitoihin. Onko mielestäsi tässä elämässä tärkeintä perhe ja terveys?

Kuten aiemmin totesin, jokainen määrittää oman arvomaailmansa, mutta korostan rehellisyyttä, ennen kaikkea itseään kohtaan. Mikään ei ole pahempaa, kuin itselleen valehtelu, sillä se aiheuttaa kipuilua ennemmin tai myöhemmin. Eläminen ristiriidassa oman arvomaailmaansa kanssa on pidemmän päälle haastavaa ja elämästä tulee raskasta. Kaikkein tärkeintä on pyrkiä elämään joka päivä mahdollisimman omien arvojen mukaista rehellistä elämää. Arvojen ja todellisuuden tulisi siis kohdata.

Annan sinulle tehtävän: laita paperille viisi itsellesi tärkeää arvoa, ja katso toteutuuko nämä asiat elämässäsi ja tarkastele myös sitä, mitä viestit ulospäin. Ole rehellinen itsellesi ja muille. Jos huomaat, ettet elä arvojesi mukaista elämää, on aika alkaa katsoa peiliin ja tehdä muutos.

 

 

Translation:

LIVE HONESTLY ACCORDING TO YOUR VALUES

I have been recently following different social media posts, blogs and Instagram feeds. I want to speak about values. We all have our own value system, which include things that matter the most for us. We must remember not to criticize other people’s values cause it’s always a personal matter, but I have to admit that something has started to bother me.

Many health and wellness bloggers want to speak about values: most common topics are family, health and wellbeing. The most famous ones are usually topics which will receive a positive response from the audience. Bloggers write posts thinking how they will get more followers and sponsors than actually how they really feel deep inside. Nobody wants to speak about money, materia or superficial things as important values, because who would want to follow a blogger that appreciates superficiality. The problem is that when you dig in deeper to the person’s life and look at the picture feed, you notice that it’s mostly superficial: cars, make up, glamour, handbags and all that materia. You don’t have to be a genius to notice the disagreement. Actions speak itself. I’ll give you an example. A person is saying that family and health are important values to her. She is traveling for her work and mostly the leisure time is spent on training hard and on beauty treatments, so not very much time for her spouse or kids. In your opinion, is the family and health important to her?

As I have said before, no one can criticize your values, because it’s always a personal matter, but I emphasize that people should at least to be honest to themselves. To live in the disagreement with yourself is the worst thing you can do. The most important thing to keep in mind is to live your life according to your values.

I’ll give you and exercise: write down 5 important values to you and look at your own life. Try to see if these values are fulfilled in your life.  Try to look also, what kind of pictures you post and are these pictures in line with your values. Be honest to yourself and to others. If you realize that you aren’t living according to your values, it’s time to look into the mirror and start to make a change.

 

photos by: Vuokko Salo photography & Erika Törrönen

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *