Lounaasta virtaa loppupäivään – Lunch energizes your afternoon

Lounaasta virtaa loppupäivään –  Lunch energizes your afternoon

Lounas on päivän yksi tärkeimmistä aterioista. Tasapainoinen lounas antaa energiaa pitkälle iltapäivään. Jos haluat siis pysyä virkeänä iltapäivään asti, ei lounasta kannata jättää väliin. Tuhti buffetpöytä ei varmasti ole paras mahdollinen vaihtoehto, jos haluat pysyä virkeänä lounaan jälkeen töissä ja liian niukka lounas taas saattaa lisätä nälkää ja napostelua illalla.

Mikä olisi sitten sopiva lounas? Käytän mielelläni hieman tylsää lautasmallia, sillä se on edelleen toimiva. Kalorien laskemiset ja ruoka vaa’at voit unohtaa, kun noudatat silmämääräistä lautasmallia. Yksilökohtaiset erot pitää muistaa, sillä lautasmallissa on kyse hyvin keskimääräisestä annoksesta. Kuuntele omaa nälkääsi ja huomioi aktiivisuutesi. Käytän ruokamäärien havainnointiin nyrkin, kämmenen ja peukalon mittaa. Puolet lautasesta, kolme nyrkkiä mahdollisimman värikkäitä kasviksia, yksi neljäsosa lautasesta, nyrkillinen tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja (peruna, riisi, qvinoa, bataatti jne.), kämmenellinen proteiinia (siipikarjaa, lihaa, kalaa, äyriäisiä, kananmunaa, palkokasveja) ja peukalon mitta hyviä rasvoja (esim. oliiviöljy, pähkinät, avocado). Runsaat salaatit ovat oikein hyvä vaihtoehto lounasruoaksi. Jos syöt keittolounaan, pidä huoli, että se on runsas tai ota sen lisäksi vielä lautasellinen salaattia. Nykyään useissa lounasruokaloissa on laajat salaattipöydät, joten kasviksia saa melkein runsaammin, kuin kotona. Jos käyt buffet- tyyppisissä ravintoloissa, yksi lautasellinen on riittävä määrä, vaikka tekisi mieli syödä koko rahan edestä. Vettä kannattaa juoda ennen lounasta, mieluusti ei lounaan aikana, sillä se saattaa hankaloittaa ruoansulatusta. Jälkiruoan voit syödä lounasravintolassa ihan hyvällä omalla tunnolla. Muista nauttia lounas rauhassa ilman hotkimista. Jos istut kollegoiden kanssa, laske välillä aterimet alas ja pidä taukoa syömisestä.

 

LAUTASMALLI

  • Puolet lautasesta, kolme nyrkkiä värikkäitä kasviksia
  • Yksi neljäsosa lautasesta, 1 nyrkillinen tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja
  • 1- 2 kämmenellistä proteiinia
  • Peukalon mitta hyviä rasvoja

 

 

Translation:

LUNCH ENERGIZES YOUR AFTERNOON

Lunch is one the most important meals of the day. Don’t skip the lunch, because it energizes your afternoon. I suggest you to avoid all you can eat lunches if you want to stay focused during the rest of the work day. Skipping the lunch can increase your cravings and hunger in the evening.

What is a good lunch then? I recommend you to use the old plate model. Some people think it’s oldish and boring, but in my opinion it’s very useful. You don’t have to use a food scale or count calories. Just use your eyes to count your calories. Of course the portion size depends on the indivudual, but the plate model is a good average. Remember to listen to your hunger and take into account your activity level. I will give you the examples of the amounts by using palm, fist and thumb size.  1-2 palm of protein dense foods (chicken, meat, fish, eggs, lentils and beans) with each meal, half of the plate, 3 fistfuls of  colourful vegetables with each meal, 1 fistful of carb dense foods with most meals (potatoes, sweet potatoes, rice, quinoa), 1 entire thumb of fat dense foods with most meals (nuts, olive oil, avocado). A salad for lunch is a good choice. If you eat a soup, take some salad too. If you choose an all you can eat buffet, take only one portion so you will avoid overeating and fatigue in the afternoon. Drink water before the meal so you won’t disturb your digestion. Remember also to eat slowly. Put your knife and fork down and discuss with your colleagues.

 

PLATE MODEL

  • 1-2 palm of protein dense foods with each meal
  • 3 fistfuls of vegetables with each meal
  • 1 fistful of carb dense foods with most meals;
  • 1 entire thumb of fat dense foods with most meals.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *