Terveellisen ruoan ystävän New York – Health foodie in New York

Terveellisen ruoan ystävän New York – Health foodie in New York

Toisessa blogissa aion kertoa teille kaikesta siitä, mikä liittyy New Yorkin terveelliseen ruokakulttuuriin, mutta ehkä enemmän ”low budget” ajatuksella. Itse en harrasta kaupungissa hienoja ravintoloita, sillä tykkään vuokrata asunnon, ja elää niinkun paikalliset, jolloin voin valmistaa itse ruokaa ja tutustua ruokakauppojen laajaan valikoimaan. Näin kykenee muutenkin tutustumaan paremmin paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin. On harhaluulo, että Amerikassa on vain pikaruokaa ja suuria annoskokoja. Sanotaan näin, että kaikenlaisia vaihtoehtoja löytyy. Pitää vain osata löytää oikeat paikat. New York on myös terveellisten elämäntapojen ja hyvinvoinnin kaupunki. Kaupungista löytyy valtavasti ruokapaikkoja, kauppoja, joista kykenen mainitsemaan vain muutamia. Suosittelen turistimatkalla olevia tutustumaan rohkeasti myös Manhattanin ulkopuolelle. Silloin näkee autenttista New Yorkia.

New Yorkilaiset ovat aamun virkkuja. Ensimmäiset ovat treenaamassa jo viideltä aamulta, joten puolen litran pönikkä kahvia haetaan kukonlaulun aikaan deleistä, Dunkin’ Donutsista tai Starbuckista. Mielenkiintoinen kahvipaahtimo, Brooklyn Roasting Company on kasvanut isoksi kahvilaketjuksi Brooklynissä, mutta myös hiljattain Manhattanilla. Kahvilasta saa erilaisia reilun kaupan kahveja sekä laadukkaita kahvipapuja.

 

 

 

Delit ovat kahvila- ravintoloita, joita on melkein jokaisessa kadun kulmassa.  Deleistä saa melkein mitä vaan liittyen ruokaan ja juomaan. Aamiaiseksi voit tilata erilaisia munakkaita tai New Yorkin perinnerinkelin, bagelin. Työkulttuuri on hektinen, joten lounaat haetaan usein mukaan, ”to go”. Deleistä saat tilata erilaisia ruokavaihtoehtoja, jotka tehdä odotellessa tai sitten voit kasata buffetista ruokia mukaan, esimerkiksi runsaan salaatin. Ruoat on jaoteltu omiin laareihin, jolloin tiedät tarkalleen, mitä saat. Kaupungissa on siis helppo olla vaikka dieetillä ja käydä hakemassa ruokaa mukaan. Tunnetuimpia delejä ovat Pax Wholesome foods ja Europa Cafe. Muita ruokaketjuja mainitakseni The Hummus & Pita co, Fresh & co, Prêt à Manger, Dean & Deluca , Chopt ja Chipotle. Näistä saat kaiken kattavan liittyen aamiaiseen, lounaaseen, välipaloihin tai päivälliseen. Fresh & co:ssa saat terveellisiä salaatteja, keittoja ja välipaloja odottaessa. Täällä voit myös koostaa aterian esimerkiksi paleotyyppisesti tai vegaanisesti. CHOPT on monipuolinen salaattibaari. Chipotle on meksikolainen ruokaketju ja The Hummus & Pita co edustaa välimeren keittiötä. Pidän siitä, että näissä paikoissa käytetään paljon esimerkiksi yrttejä, qvinoaa, erilaisia siemeniä, papuja ja linssejä.

 

 

Yksi mainitsemisen arvoinen deli tai tyypillinen diner on Katz’s Delicatessen. 205 East Houston streetillä, Lower East Sidella sijaitseva Katz’s on perustettu vuonna 1888. Tämän maailmankuulun paikan historia on todella pitkä ja monivaiheinen. Katz’s on kuuluisa suussa sulavasta pastrami naudanlihastaan. Katz’sista saa laidasta laitaan erilaisia ruoka-annoksia joko paikanpäällä syötäväksi tai mukaan. Herkullisia ovat mm. pastrami munakkaat ja leivät. Paikka on perinteisen tyylinen diner, joten se on itsessään jo nähtävyys.  Usein aamulla tai lounasaikaan paikkaan joutuu jopa jonottamaan, joten varaa aikaa, jos haluat päästä tänne syömään.

 

 

 

 

 

Brooklynistä löytyy myös pieniä helmiä, kuten Ditmas Parkissa sijaitseva idyllinen Cafe Madeline, jossa kaikki ruoka on orgaanista. Todella mahtavan kattava lista aamiaisesta illallisiin. Itse otin aamulla munakkaan ja luomukaurahiutaleisiin sekä mantelimaitoon tehtyä puuroa. Varaudu jonottomaan Cafe Madelineen. Brooklyn Blend on myös suosittu Bedford-Stuyvesantin asukkaiden kohtaamispaikka. Ravintolasta saat aamiaisesta illallisiin erilaisia maukkaita annoksia. Ravintolassa soi R&B, hip hop, soul tai funk musiikki, joten ilmapiiri on todella viihtyisä.

 

 

 

 

 

Ei ole Amerikkaa ilman macaroni & cheeseä, eli sulatettua cheddarjuustoa ja makaronia. Brooklyn Mac  on East Williamsburgissa 173 Montrose Avenuella sijaitseva pieni idyllinen ravintola, josta saat erilaisia mac & cheese annoksia, jopa vegaanisena ja gluteenittomina. Kyseessä ei ole terveysravintola, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

 

 

Ystäväni vei minut Juices For Life -nimiseen smoothiebaariin Bronxissa. Muut lokaatiot ovat Bedford- Stuyvesantissa Castlehill Avenuella ja Yonkersissa. Omistajiin kuuluu räp artistit Jadakiss ja Styles P sekä radiojuontaja ja DJ Angela Yee. Lista on kattava, sillä täältä saat terveysshoteista mehuihin sekä proteiinidrinkkeihin ihan kaikkea. Suosittelen kokeilemaan venhänorasshotteja ja mehuja antamaan energiaa ja vireyttä. Lempismoothie Towing proteinissa on mansikkaa, mustikkaa, mantelimaitoa, heraproteiinia ja määpähkinävoita.

 

 

 

 

 

Ruokakauppoja löydät myös joka kulmasta. Pienemmät kaupat ovat kalliimpia ja suuremmat halvempia. Suurempiin kauppoihin, kuten Shop Rite ja Walmart joudut matkustamaan hiukan kaupungin ulkopuolelle. Tosin monet ihmiset valittavat näiden kauppojen massatuotannosta ja ruoan eettisestä alkuperästä. Pienempiä kauppoja on mm. Key food, Food Bazaar, Stop & Shop, Associated supermarket, jotka ovat meidän lähikauppoja.

 

 

Orgaanisen ruoan kauppoja löytyy myös paljon sekä pienempiä että isompia. Suurimpia on Trader Joe’s ja monen tuntema Whole Foods Market.   Näihin kauppoihin tutustumiseen pitää sitten varata useampi viisiitti. Kaupoista löytyy liha- ja kalatiskeistä vitamiini- ja lisäravinneosastoihin. Whole Foods Marketista saat myös ruokaa ”to go” painon mukaan. Sushia, salaatteja, intialaista ja oikeastaan mitä vaan. Hedelmä ja vihannesosastot ovat kuin taidenäyttelyitä. Värimaailma ja asettelu on ilmiömäistä. Muutenkin Amerikassa hevi-osastot ovat mieleenpainuvia. Mielenkiintoisia yksityiskohtia Whole Foods Marketissa oli kone, jolla voit itse tehdä maapähkinä- tai mantelivoita sekä vihanneksista tehdyt spaghetit. Näissä kaupoista löydät myös kattavan valikoiman eri brändien Kombuchoja, eli fermentoitua probioottijuomaa. Itse olen mieltynyt GT’S:n valikoimaan. Omia suosikkeja ruokakaupoissa ovat maapähkinävoi, kombucha, mausteet, maustetut riisikakut, kookosöljyspray, marjat sekä guacamole ja hummus.

 

 

 

 

 

 

Markkinoita, kauppahalleja ja toreja löytyy New Yorkista myös. Union Square Greenmarket löytyy 14th streetiltä Union Square puiston laidalta vuoden ympäri joka maanantai, keskiviikko ja perjantai klo 8-18. Torilla myydään lähialueen tuottajilta kaikkea mahdollista, kuten  vaahterasiirappia, gluteenittomia leipiä, käsitöitä, kukkia, siidereitä, hedelmiä, kasviksia ja vaikka mitä. Tori on nähtävyys ja jokaisesta kojusta löytyy jotain mielenkiintoista. Siellä on vihanneksia, hedelmiä, leipomotuotteita, siideriä, kukkia sekä erilaisia käsitöitä. Meatpacking Districtillä midtownissa on Chelsea Market, joka on sekä food court- tyyppinen ruokapaikka että kauppahalli. Chelsea Marketista saat itsetehtyä jäätelöä, äyriäisiä, salaatteja, kahveja, mutta myös käsitöitä.  Flatiron alueella midtownissa on Eataly-niminen italialaisen fine dine ruoan ystäville tarkoitettu food court ja ruokakauppa. Sieltä saat erilaisia pastoja, leivonnaisia, parmakinkkua ja kaikkea, mitä italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu. Jos siis olet Italialaisen ruoan ystävä, tämä paikka on nähtävä.

 

 

 

 

 

Translation:

HEALTH FOODIE IN NEW YORK

In this blogpost I’m going to introduce New York’s healthy food culture, but more from the ”low budget” perspective. Usually when I’m in the city, I don’t eat in the fancy fine dining places. I love to cook so I prefer to rent an apartement with a full equipped kitchen and visit all the grocery stores the city has to offer. And I think it’s a great way to familiarize yourself to the foreign culture and meet new people. It’s a misconception that America is only unhealthy food and big portion sizes. The wellness scene in New York is getting bigger and better by the day. Healthy restaurants and juice bars seem to be popping up on every corner. You just have to find the right places. There is so many good food places and stores in New York so I can name just a few. I challenge people to take the metro and travel to Brooklyn, Queens, Harlem and Bronx. Then you get to see the authentic New York.

New Yorkers are early birds. They are at the gym 5am and drinking their first tall coffees from Starbucks or Dunki’n Donuts. Brooklyn Roasting Company has been a fast growing company and it has been great to see their booming business. They are using Fair Trade, Rainforest Alliance and organic-certified quality coffees and coffee beans.

 

 

New York is known for its Delis. There is one almost in every corner of the street. They offer food almost around the clock. Breakfast, lunch and dinner. For breakfast you can order an omelette or a cream cheese bagel with salmon. The work culture is hectic so usually people order the lunch ”to go”  or pick a salad from a deli. The thing I like is that there is so many different options for a lunch and it doesn’t have to be an unhealthy option. In New York, you can be on a diet and eat out. The most popular deli chains in Manhattan are Pax Wholesome foods ja Europa Cafe.

A world famous deli/diner worth mentioning is Katz’s Delicatessen. Katz’s was founded in 1888 an it has a very colourful history. It’s located in 205 East Houston street at Lower East Side Manhattan. Katz’s is known for its delicious beef pastrami foods. You can order a pastrami omelette or different sandwiches but also other different delicious food dishes. Katz’s is a typical diner and must see but be prepared to wait in long lines.

 

 

 

 

Other food chains are  The Hummus & Pita co, Fresh & co, Prêt à Manger, Dean & Deluca , CHOPT ja Chipotle. Fresh & co is a restaurant where you can get all the possible combinations of different greens you can imagine. Soups, salads, grain bowls and healthy snacks. CHOPT is a salad bar, Chipotle is mexican and The Hummus & Pita co is fusion mediterranean kitchen. I like that these restaurants are using diversely different greens, lentils, nuts, seeds, qvinoa, oats and herbs.

 

 

In Brooklyn Ditmas Park there’s a small and cosy Cafe Madeline. Everything in this place is organic and very tasty. Salad bowls, toasts, soups and good coffee. I tried an organic oatmeal made in almond milk and peanut butter. Cafe Madeline is popular so it’s always very packed. Brooklyn Blend is a cool restaurant in Bedford-Stuyvesant. This place offers you breakfast, lunch and dinner. You can order smoothies, burgers, sandwiches and salads. I love the friendly staff and this is a perfect place to catch up with a friend or listen to the great r&b, funk or soul music.

 

 

 

New York has a lot of smoohtie and juice bars. A good one is Juices For Life in Bronx, Yonkers and Bedford-Stuyvesant. The bar owners are rap stars Jadakiss and Styles P and radio personality and DJ Angela Yee. Juices For Life menu is huge. You can order healthy smoothies, juices, protein shakes. I highly recommend to test wheatgrass and sea moss shots and juices. My favourite one is Towing protein shake with strawberries, blueberries, peanut butter and whey protein.

 

 

 

 

 

 

Americans love their mac & cheese. What’s that? Macaroni mixed with melted cheese, usually cheddar.  Brooklyn Mac  is a tiny restaurant in East Williamsburg, 173 Montrose Avenue which serves different macaroni & cheese dishes, also vegan and gluten free. Have to remind you that this is not a health restaurant but definitely worth trying.

 

 

My favourite part is to write about all the different grocery stores in New York. The bigger and cheaper ones are Shop Rite and Walmart, although people complain about their non sustainable business. To find these stores, you must travel outside the city. Smaller corner stores are Key food, Food Bazaar, Stop & Shop, Associated supermarket.

 

 

You can find large organic grocery store chains in New York. The most popular ones are  Trader Joe’s and Whole Foods Market.  It takes at least a couple of hours to wander through these stores, cause there’s so much of everything.  You can buy almost everything from food, natural cosmetics to vitamins and supplements. Each store has something unique. So depending on yours, you might find grab-and-go meals like sandwiches and salads, heat and eat dinners like pizzas and casseroles, or even takeout counters. The fruit and green departement is like art with all the colours of rainbow. I was also impressed that you can grind your own peanut butter at Whole Foods. One of my favourite product I buy from these stores is organic and raw Kombucha, a probiotic, fermented, lightly effervescent sweetened black or green tea drink commonly intended as functional beverages for their supposed health benefits. Kombucha is produced by fermenting tea using a symbiotic culture of bacteria and yeast (SCOBY).  GTS Kombucha is one of the most famous brands. If you haven’t tried this tasty and healthy drink, I highly recommend.

 

 

 

 

Union Square Greenmarket is at 14th street, Union Square park year round every monday, wednesday and friday from 8 am to 6 pm. Regional farmers, fishers, and bakers sell their products. As Greenmarket’s flagship market offers from just-picked fresh fruits and vegetables, to heritage meats and award-winning farmstead cheeses, artisan breads, jams, pickles, a profusion of cut flowers and plants, wine, ciders, maple syrup and much more.  Chelsea Market, is located in the Meatpacking District. It has become in just fifteen years one of the greatest indoor food halls of the world, with more than thirty-five vendors. There’s everything from soup to nuts, wine to coffee, cheese to cheesecake. It’s both a food court and a grocery market. In Flatiron district midtown there’s a large Italian marketplace and a food hall, Eataly, comprising a variety of restaurants, food and beverage counters, bakery, retail items, and a cooking school. So if you love Italian food, this is a place for you.

 

 

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *