Onko proteiinijuomista hyötyä? – Protein shakes, are they good?

Onko proteiinijuomista hyötyä? – Protein shakes, are they good?

Keskustelu urheilulisäravinteiden ja erityisesti riittävän proteiininsaannin ympärillä ei tunnu ikinä lakkaavan. On niitä, jotka ovat lisäravinteiden puolestapuhujia ja niitä, jotka ovat voimakkaasti vastaan. Haluan hieman antaa teille ideoita, miten asiaa voisi ajatella yksinkertaisemmin. Me olemme kaikki yksilöitä, elämäntyylimme ovat erilaisia, joten ravinnon tarpeet ovat myös erilaisia. Tärkeää olisi tehdä kartoitusta siitä, millainen on aktiivisuustasosi ja ylipäänsä kokonaiskuva ravitsemuksestasi.  Onko siellä jotain sudenkuoppia, verensokerin heilahteluita, pitkiä ateriavälejä ja ongelmia palautumisessa. Lisäravinteista voi saada täydennystä ja apua oman ravitsemuksen haasteisiin.

Lähtökohta on se, että monipuolisesta ravinnosta saa kaiken tarvittavan. Hyvin usein on kuitenkin niin, että ruokavalio on retuperällä, jolloin ravinnosta ei saada riittäviä määriä tarvittavia ravintoaineita. Monesti ruokapäiväkirjoja tarkistaessani huomaan, että juuri proteiinin saanti on alhainen. Ensimmäinen yksinkertainen sääntö on, että laita ravitsemuksesi perusrunko kuntoon. Tiedon määrä on valtava, joten ota yhteyttä ammattilaiseen, jonka avulla voitte rakentaa juuri sinulle tasapainoisen ruokavalion.

Kun perusrunko on kunnossa, voit alkaa perehtyä enemmän pienempiin yksityiskohtiin, kuten onko tarpeellista käyttää lisäravinteita. Niiden kanssa ei kannata kuitenkaan liioitella. Kuulen usein kysymyksen: ” Onko palautumis- tai proteiinijuomasta mitään hyötyä?” Kannattaa ajatella asiaa niin, etteivät ne välttämättä ole tarpeellisia, mutta ne voivat helpottaa tilannettasi. Jos olet kiireinen ja et ehdi syömään välipaloja tai matkustelet paljon, voi proteiinijuoman nauttiminen olla nopea, kevyt ja helppo välipala sen sijaan, että nappaisit kaupasta suklaapatukan pitämään vireystasoasi yllä. Samalla nostat hieman päivittäistä proteiininsaantiasi, jolloin verensokeritasosi pysyvät tasaisempana, nautit enemmän nestettä ja saatat välttää illan ”all you can eat” tunteen. Välipalaksi sopii esimerkiksi valmis proteiinijuoma, mutta tarkasta niiden sokerin määrä.

 

 

Liikuntasuorituksen jälkeen palautumisjuoman nauttiminen voi olla monestakin syystä hyvä asia. Harjoituksen jälkeen, elimistö on katabolisessa eli hajottavassa tilassa. Yleensä kestää hetki ennen kun pääset kotiin syömään, jolloin nälkä saattaa olla jo kova. Kun nautit harjoituksen jälkeen palautusjuoman, saat nesteytystä ja keho saa välittömästi tarvittavia ravintoaineita palautumista varten. Usein kovan treenin jälkeen ei ole edes nälkä, joten nestemäisen juoman nauttiminen voi olla helpompaa ja miellyttävämpää. Vähennät palautumisjuomalla myös sudennälkää, joka usein kohdistuu iltaan.

Mitä sitten kannattaa nauttia palautumisjuomaksi? Riippuu tietysti paljon siitä, millainen on aktiivisuustasosi ja millaista liikuntaa harrastat. Palautumis- ja valmisjuomia on runsaasti markkinoilla, joten oikean valmisteen valitseminen voi olla haasteellista. Suosin itse jauheita, sillä ne ovat riittoisampia, edullisempia ja niitä on helppo ottaa esimerkiksi lentomatkalle mukaan. Proteiineja on mm. hamppu- herne, hera- ja riisiproteiinia. Tärkeää olisi kokeilla, mitä oma suolisto kestää parhaiten. Jos on herkkävatsainen herne-, hamppu- ja heraproteiini konsentraatti, voi aiheuttaa suolisto-oireita. Heraproteiinijauheista isolaatti on pidemmälle pilkottua ja siinä on vähemmän rasvaa, mikä tekee siitä laadukkaampaa. On suositeltavaa, että palautusjuomassa olisi sekä hiilihydraattia että proteiinia. Makeutuksessa käytetään nykyisin usein steviaa ja luonnonmukaisia makeutusaineita, mutta usein kaikista proteiininjauheista saa myös maustamattoman version. Proteiini tai palautumisjuomat eivät ole mitään kummajaisia ja niitä ei tarvitse pelätä. Ne toimivat hyvin silloin tällöin välipaloina ja liikuntasuorituksen jälkeen.

 

4 vinkkiä proteiini- tai palautumisjuoman valitsemiseen:

  1. Käytä mielummin proteiinijauhetta, sillä se on riittoisampi ja edullisempi vaihtoehto
  2. Jos liikut paljon, huolehdi, että palautumisjuomassa on proteiinia sekä hiilihydraattia
  3. Herkälle vatsalle heraproteiini- isolaatti on hyvä vaihtoehto
  4. Valmisproteiinijuomat ovat hyvä vaihtoehto silloin tällöin kiireessä

 

 

Translation:

PROTEIN SHAKES, ARE THEY GOOD?

 

There’s an ongoing discussion all the time about the usefulness of protein shakes and dietary supplements. I’ll give you a simple way to think about this topic. We are individuals and our bodies work differently, so the requirements for nutrition varies a lot depending on the individual. First of all you should pay attention to your own nutrition. Is there any challenges you recognize? Maybe problems in recovery, poor meal rhytm or constantly changing blood sugar levels. Dietary supplements can be a good thing to add to your daily nutrition.

Basically you get almost everything you need from a balanced nutrition. But the problem is that people don’t pay attention enough to their nutrition and there is a lack of different nutrients. When I’m checking my client’s nutrition diaries, in almost every case there’s too little protein. A basic rule is to first concentrate on building a balanced nutrition with a help of a professional and then start to pay attention to the smaller details.

”Are protein shakes good for you” is a common question I hear a lot. They can be a good choice especially if you are busy at work and you don’t have much time to eat a snack or cook yourself. By drinking a protein shake, you will increase the daily amount of protein, it’s a quick and healthy snack and it will keep your blood sugar levels more stable and you will avoid the risk of eating too much in the evening.

Especially after exercising I recommend to use protein shakes cause you are in catabolic state where your body is breaking down muscle tissue. If it takes a couple of hours you to get home after practice there’s again the risk of overeating if you haven’t eaten anything at all. So a recovery shake after practice will keep your blood sugar levels more stable. Sometimes you don’t even want to eat anything after exercising, so a protein shake could be a good option.

What should you then have for a recovery or protein shake? I recommend you to buy protein powder instead of ready to drink options. It’s cheaper and easier to carry with you and usually the quality of the protein is better. The vegan options are hemp, rice or pea protein powders and the other option is whey protein powders. A good advice is to test if it’s ok to your gut cause hemp, pea and whey protein concentrate can cause some gut issues for people who have a sensitive gut. If you are exercising it is recommended that you there is both carbohydrates and proteins in your shake to get the best results. Nowadays protein powders are mainly sweetened with natural sweeteners and you can also get from almost every brand, unflavoured taste too. Protein and recovery shakes are not bad for you so don’t be afraid to supplement with them every now and then.

 

4 things to remember when choosing a protein or recovery shake:

  1. Use protein powder cause they are better quality and cheaper
  2. If your exercising, use both carbohydrates and protein in the recovery shake
  3. If you have gut issues, whey protein isolate is a good option
  4. Ready-to-drink protein shakes are sometimes a good option for busy people

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *