Açai, voimaa amazonista – Açai, power from the amazon

Açai, voimaa amazonista – Açai, power from the amazon

Tutustuin Brasiliassa ollessani kiehtovaan Açai marjaan. Açai ”itkevä hedelmä” tulee Tupin kielestä, joka on erityisesti Paraguayssa puhuttava tupi-guaranilaisten kielten ryhmään kuuluva eteläamerikkalainen intiaanikieli. Se tarkoittaa hedelmää, joka itkee. Tarha- assaipalmua kasvatetaan hedelmien ja palmuytimien tuotantoon lähinnä trooppisessa Etelä-Amerikassa. Assaipalmun hedelmä on rakenteeltaan luumarja. Se on muodoltaan pallomainen ja halkaisijaltaan 1,1–1,5 senttimetriä leveä. Hedelmä on yleensä raakana vihreä ja kypsänä tumman purppuran värinen, mutta joillakin kasveilla hedelmä voi olla kypsänäkin vihreä. Açai-marjasta on Amazonin sademetsän ravinnerikkaassa maaperässä ja trooppisessa ilmastossa muodostunut terveellinen ja ravinnerikas marja.  Se on päiväntasaajalla joutunut kehittämään runsaan määrän antioksidantteja auringon uv-säteilyltä suojautumiseen. Açai-marja sisältää enemmän antioksidantteja (antosyaani), kuin esimerkiksi mustikka. Açai-marjassa on myös paljon vitamiineja (B1, B2, B3, C ja E), mineraaleja (mm. rauta, kalsium, kalium), omega 3, -6 ja -9 rasvahappoja. Se sisältää myös runsaasti kuitua ja aminohappoja. Açai maistuu hieman mustikan ja suklaan sekoitukselle.

Açai-marjalla on terveyttä edistäviä vaikutuksia, mutta pitää muistaa, että se on energiapitoinen, ja sisältää suuren määrän rasvaa. Määrättömästi açai marjaa ei siis kannata syödä. Antioksidantit suojaavat kehoamme eri tavoin haasteellisissa olosuhteissa kohottaen elimistön vastustuskykyä.  Açai-marjan käytön on havaittu lisäävän mm. energisyyttä.

Ongelmana marjan käytössä on se, että sitä harvemmin saa puhtaassa muodossa, eikä aito marjapuree ole itseasissa kovin kummoisen makuista. Puhtaaseen açai marjapureeseen lisätäänkin esimerkiksi guranaa ja sokeria, jolloin siihen tulee jäätelömäinen maku. Brasiliassa açaita saa joka kulman kahvilasta tai mehubaarista. Siitä tehdään maukkaita açai kulhoja, joihin kuuluu mysliä, kookoshiutaleita, mansikoita, banaania ja halutessaan voi herkutella vielä lisäksi kondensoidulla maidolla. Valitettavasti açai kuivapakastetut marjajauheet eivät ole ravintoarvoiltaan samanveroisia, kun tuoreesta marjasta tehty sose, mutta käyvät hyvin lisukkeeksi smoothien joukkoon.

Açai- marjan ravintoarvot/100g

Energiaa 534 Kcal

Proteiinia 8,1g

Hiilihydraattia 53,4g

Rasvaa 32,5g

 

AÇAI MARJAKULHO

1 banaani

3dl jäisiä mansikoita

2 rkl açai jauhetta

1 rkl mysliä pinnalle

1 rkl kookoshiutaleita pinnalle

1 rkl kondensoitua maitoa pinnalle

Sekoita ainekset keskenään blenderissä paitsi mysli ja kookoshiutaleet. Kaada kulhoon ja ripottele kookoshiutaleet ja mysli pinnalle.

 

 

Translation:

AÇAI, POWER FROM THE AMAZON

When I was in Brazil, I was introduced a fruit called Açai. Açai palm is a species of palm tree in the genus Euterpe cultivated for its fruit (açaí berries) and hearts of palm (a vegetable). These palm trees are found around the Amazon River basin of South America. The common name Açai comes from the Portuguese adaptation of the Tupian word which is a language  spoken for example in Paraguay. The meaning is “fruit that cries or expels water.” The fruit, commonly known as açaí berry, is a small, round, black-purple drupe about 25 mm in circumference, similar in appearance to a grape, but smaller and with less pulp.  The fruits is a deep purple colour, or green, depending on the kind of açai and its maturity. The inside of the fruit is pulpy and thin, with a consistent thickness of 1 mm or less. The taste is a mix of chocolate and blueberry.

This little berry’s list of attributes includes a high level of antioxidant (anthocyanin) activity similar to cranberries but more than in blueberries. Açai berries are low in sugar but contains excellent amounts of fiber, potassium, calcium, proteins, phosphorus, vitamins C, E, B1, B2, B3, fatty acids Omega 3, Omega 9, and Omega 6 so you can get all your nutritional needs by taking açai alone, which is why it is referred to as a super fruit. Açai contains also quite a lot of fat so it is full of calories too.

The problem is that it’s really difficult to find real açai berry or açai berry puree. Usually the products contains sugar or other additives. If you see the words: organic, freeze-dried açai berry, and 100 percent pure then you are taking the right stuff. In Brazil you can find juice and smoothie bars with real açai in almost every corner. Açai bowl is a common dish, which includes iced açai, granola, banana, shredded coconut strawberries and condensed milk. The most common product you maybe can find is freeze dried açai powder. Add powder to your oatmeal or smoothies.

Açai- berry nutritional facts/100g

Calories 534

Protein 8,1g

Carbohydrates 53,4g

Fat 32,5g

 

AÇAI BOWL

1 banana

1 cup of iced strawberries (a few for topping)

2 tbs açai powder

1 tbs granola

1 tbs shredded coconut

1 tbs consended milk

Mix all the ingredients in a blender except coconut and granola. Add the mix into a bowl and put the granola, condensed mik and shredded coconut on top.

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *