Sokerista tehty – Made of sugar

Sokerista tehty – Made of sugar

Pääsiäisen suklaaöverit alkavat olemaan loppusuoralla ja palaamme taas pian normaaliin arkeen. Fakta on se, että syömme liikaa sokeria. Sokerin liikakulutuksen uskotaan olevan syy moneen sairauteen, kuten kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä metabolisen oireyhtymän syntyyn. Suurina määrinä sokeri voi rasvoittaa maksan samalla tavalla kuin alkoholi. Sokerin liikasyöminen on tyhjää energiaa ja se ei ole hyväksi kenellekään. Sokeristen juomien ja välipalojen nauttimisesta tulee helposti tapa, joka sotkee elimistön nälkä- ja kylläisyysviestejä sekä lisää ruokahalua. Makeanhimon syynä on usein se, että ruokavaliossa on ongelmia. Tarkkana tulisi olla etenkin lisätyn sokerin kanssa, jota saamme tietämättämme monesta eri ruoka-aineesta. Ihmiset kiinnittävät liikaa huomiota hedelmien ja esimerkiksi kasvisten luontaisiin sokerimääriin, kun ongelmana on lisätty sokeri. Kaupassa on siis syytä vilkaista pakettien kylkeen ja välttää lisättyä sokeria sisältäviä ruoka- aineita. Päivittäisen sokerimäärän tulisi pysyä alle 10% päivittäisestä energiansaannista. Sokerin vähentäminen ei kuitenkaan ole niin hankala asia, kuin ehkä kuvittelemme. Miten voimme sitten vähentää sokerinkulutusta?

Aamiainen on päivän yksi tärkeimmistä aterioista, mutta pidä huoli, ettei siitä tulisi toinen jälkiruoka. Murot, myslit, erikoiskahvit, jogurtit, leivät, mehut ja smoothiet saattavat sisältää huomattavan määrän sokeria. Suosi itsepuristettuja mehuja ja juo vain aamiaisella yksi lasillinen. Erilaiset lattet ja erikoiskahvit saattavat sisältävät usein paljon sokeria ja energiaa, joten valitse mielummin tavallinen kahvi ilman sokerilisää.  Monissa leivissä, kekseissä ja mysleissä on lisättyä sokeria huomaamattamme, joten pakettien kylkiä olisi syytä tutkia hieman tarkemmin.

Virvoitusjuomat ovat erittäin energiapitoisia ja hiilihappojuomat ovat muutenkin huonoksi hampaille.  Yhdessä Coca Cola- tölkissä on yli 30g sokeria, joten päivittäinen suositeltava sokerimäärä ylittyy helposti. Silloin tällöin pienissä määrin light-juomat ovat ok, tosin nälän ja makeanhimon korjaaminen niillä, on huono idea. Monesti vähärasvaiset tuotteet eivät ole vähäsokerisia, joten älä myöskään lankea tähän ansaan.

Tarkasta kaappisi sisältö. Monet kastikkeet, säilykkeet ja välipalakeksit sisältävät lisättyä sokeria, kuten maustekurkut, ketsupit, bbq- ja salaatinkastikkeet. Sellaiset ruoka-aineet, joissa emme edes ajattelisi olevan sokeria. Katse siis taas purkkien ja pakettien kylkeen. Vaikka käyttäisit jokaista pienen määrän kerralla, sokerin kokonaismäärä päivän aikana ratkaisee. Saatat jopa yllättyä. Valmista mielummin kastikkeet itse. Esimerkiksi salaatinkastikkeeksi riittää oliiviöljy, balsamico ja sitruunan mehu.

Pyri miettimään, onko jälkiruoka tarpeellinen jokaisen isomman aterian jälkeen. Kakunpalassa voi helposti olla runsaasti sokeria. Onko se vain tapa tai mieliteko, johon olet totuttanut itsesi aterian jälkeen, vai paikkaatko sillä ehkä nälkää, joka jäi kaivelemaan niukan lounaan jälkeen. Joskus makean jälkiruoan voi yrittää jättää väliin tai korvata leivonnaiset ja jäätelön esimerkiksi hedelmällä tai erilaisilla marjarahkoilla.

 

 

Vinkkejä, miten välttää liiallista sokerinsaantia:

  1. Suosi aamiaisella kasviksia, kohtuullisesti hedelmiä, kananmunia ja puuroja
  2. Korvaa mehut ja virvoitusjuomat vedellä ja maustetut vedet ovat silloin tällöin ok
  3. Pyri tekemään kastikkeet itse
  4. Jätä joskus jälkiruoka väliin tai syö sokerisen jälkiruoan tilalla hedelmä
  5. Tutustu kaupassa pakettien ja purkkien ravintosisältöihin tarkemmin

 

Translation:

MADE OF SUGAR

 

We eat more sugar than we should. Fact is that sugar is the driving force behind the diabetes and obesity epidemics. Fructose, the primary sweetener in sodas, is a key player in the ever-increasing rates of nonalcoholic fatty liver disease. Eating too much sugar is bad for you. Often it’s just that people have created a bad habit of snacking sugarous foods and softdrinks and they have disrupted their hunger and satiety mechanisms. After eating sugar, people may feel more hungry than they actually are. Sugar cravings are a sign of problems in their diet that should be fixed first. People should focus more on reducing added sweeteners and they shouldn’t need to worry so much about the sugars that are a natural part of fruit, vegetables and dairy products. The amount of sugar should be under 10% of the daily caloric intake. Actually it’s not very difficult to start to reduce sugar in your diet. It’s much about paying attention to the food labels and make active decisions. Here’s some advices how you can do it.

Breakfast is one of the most important meals. Make sure it isn’t another dessert, cause often cereals, granolas, yoghurts, bakeries, smoothies and juices contain a lot of added sugar. Pay attention that juices are fresh pressed and do not drink more than one glass. Make sure the cereals and granolas aren’t packed with added sugar and avoid those frappucinos and lattes.  Choose rather eggs, fruits, nuts, oatmeal and vegetables for breakfast.

Different beverages contain a lot of added sugar. A Coca Cola can contains 30g of sugar so almost over the daily recommended sugar intake and plus softdrink and sodas aren’t good for your teeth.  It’s important to remember that low fat foods aren’t the same as low sugar foods so don’t fall for that. Learn to love the taste of water.

Check your pantry cause many of the sauces, crackers, canned foods, pickles contain added sugars. Especially bbq- sauces, ketchups, mustards and salad dressings can be full of sugar. Again it’s good to read the labels and make the sauces and dressings yourself. A delicious salad dressing is made from olive oil, balsamico and lemon juice.

Eating a dessert isn’t always needed. Think about do you always crave a dessert after a full meal.  Is it just a craving or habit or was your lunch too light. Sometimes it’s ok to have a dessert but keep in mind that a piece of a cheesecake has 1000 calories. You could replace the cakes and ice-cream with plain yoghurt and berries or with a fruit.

 

A few tips how you can reduce the amount of sugar:

 

  1. Choose eggs, vegetables, fruits, nuts , plain yoghurt and oatmeal for breakfast
  2. Replace juices and softdrinks to water
  3. Make the sauces and dressings by yourself
  4. Skip a sugarous dessert and grab instead a fruit
  5. Make yourself familiar with food labels and nutritional facts

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *