Cashew Pasha

Cashew Pasha

Pääsiäisen perinteisiin kuuluu olennaisesti pasha. Päätin tällä kertaa kokeilla toisenlaista pashareseptiä. Kokosin ohjeen useista erilaisista resepteistä. Kyseessä on cashewpähkinöistä tehty pasha, joka on maidoton, gluteeniton ja vegaaninen. Resepti vaatii hyvän blenderin, jolla saat massasta mahdollisimman kermamaista.

 

CASHEW PASHA

200g cashewpähkinöitä

1 rkl hunajaa

1 rkl sitruunanmehua

2tl vanilja-aromia

1 rkl mantelirouhetta

1 rkl rusinoita

1rkl paahdettuja kookoslastuja koristeeksi

 

 

Liota cashewpähkinät huoneenlämpöisessä vedessä mielellään yön yli. Siivilöi ja huuhtele pähkinät. Blendaa kermamaiseksi, lisää hiukan vettä tarvittaessa ja lisää muut aineet sekaan. Laita massa joko sideharsolla vuorattuun muottiin tai suodatinpussiin ja laita sen päälle paino, jolloin saat paremmin puristettua ylimääräiseen nesteen pois. Pidä jääkaapissa yön yli. Kumoa valmis pasha lautaselle ja koristele kookoslastuilla.

 

 

 

Translation:

CASHEW PASHA

A Finnish traditional Easter dish is Russian Pasha. Usually it’s made of cream, butter and sugar. I decided to try my own recipe and combined different recipes. The result was Cashew Pasha which is dairy free, gluten free and vegan. It’s essential to have a good blender so you’ll be able to make a cream from soaked cashewnuts.

 

CASHEW PASHA

200g cashewnuts

1 tbs honey

2 tbs lemon juice

2tsp vanilla aroma

1 tbs almond crush

1 tbs raisins

1tbs coconut flakes on top

 

Soak the cashewnuts in water (room temperature) preferably overnight. Drain and rinse well. Blend cashewnuts until its smooth and creamy, add some water if needed and add lemon juice, vanilla and honey. Mix all the ingredients together in a bowl. Turn the pasha mixture into the lined mold/coffee filter and fold the cheesecloth over the top. Place a 1-pound weight on top. Place in a large pan to catch the drippings and refrigerate for several hours or overnight, draining off the liquids several times, until the pasha is firm. Before serving, unmold the pasha onto a serving plate. Add the coconut flakes on top before serving.

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *