Yerba Mate – Intiaanien terveysjuoma – Yerba Mate Healthy drink of the Indians

Yerba Mate – Intiaanien terveysjuoma – Yerba Mate Healthy drink of the Indians

Scroll down for the english translation

 

Mate, tunnetaan latinalaisessa amerikassa nimellä chimarrão. Mate on matepuun lehdistä ja nuorista oksista hauduttamalla valmistettava piristävä juoma. Matea valmistetaan matepuun eli yerba maten lehtirouheesta, jota kutsutaan yerba mate tai lyhyemmin yerba.

Puu kasvaa Koillis-Argentiinassa, Paraguayssa ja Etelä-Brasiliassa. Yhden kilon valmistamiseen tarvitaan noin kolme kiloa lehtiä ja yksi matepuu tuottaa noin 60-vuotiaaksi asti keskimäärin 30–60 kiloa lehtiä. Lehdet kerätään yleensä käsin. Matea käyttivät jo muinaiset guarani-intiaanit ravintona ja lääkkeenä rituaaleissaan. 1700-luvulla kaakako, kahvi ja tee alkoivat kilpailla maten kanssa suosiosta.

 

 

 

Mate muistuttaa maultaan jonkin verran voimakasta vihreää teetä, mutta hallitseva maku on voimakas karvaus, joka tosin vähentyy, kun vettä täytetään uudestaan kuppiin. Matella on piristävä vaikutus, mikä johtuu sen sisältämästä kofeiinista. Matessa on 24 vitamiinia ja kivennäisainetta ja 15 aminohappoa. Se sisältää mm. piristävää teobromiinia ja teofylliiniä, lisäksi siinä on C-, A- ja B-ryhmän vitamiineja sekä kivennäisaineista magnesiumia, kalsiumia ja fosforia. Antioksidantteja matessa on selvästi enemmän kuin esimerkiksi teessä tai punaviinissä. Moni tunnistaa yerba maten myös laihdutusvalmisteista, sillä se vähentää nälän tunnetta ja poistaa nestettä.

 

 

Mate valmistetaan hauduttamalla. Kuppiin laitetaan yerba mate -rouhetta noin puolet kupin tilavuudesta. Kuppia ravistetaan ja kallistetaan niin että rouheen pinta on kalteva. Matalampaan päähän kaadetaan haaleaa vettä ja pilli työnnetään siihen pohjaan asti. Pilliä ei liikuteta kupissa juomisen aikana. Kuuma vesi kaadetaan hitaasti pillin viereen, mutta koko rouhetta ei välttämättä kosteuteta. Juoma nautitaan, ja kun kuppi on tyhjä, siihen kaadetaan uusi vesi. Kun juoma muuttuu väljähtyneeksi, rouhetta voi sekoittaa.

 

 

Translation:

 

Yerba Mate – healthy drink of the Indians

Mate also known as chimarrão is a traditional South American caffeine-rich infused drink, that was first consumed by the Guarani indians and also spread by the Tupi people. It was an important part of their rituals and they used it as a medicine and nutrition. In the last centuries, it became particularly popular in Argentina, Uruguay, Paraguay, the Bolivian Chaco, Southern Chile and Southern Brazil. In the 16th century cacao, coffee and tea started to be more popular than mate. To prepare 1 kg of yerba mate needs 3 kg of leaves. One tree lives 60 years and it produces 30-60kg of mate leaves.

The leaves of the rainforest mate tree naturally contain 24 vitamins and minerals, 15 amino acids, abundant antioxidants. It contains theophylline and theobromine, A, C and B-vitamins. Yerba Mate is more known as a dietary supplements cause it’s great for hunger control and works as a diuretic.

The preparation of mate is a simple process, consisting of filling a container with yerba, pouring hot, but not boiling, water over the leaves, and drinking with a straw, the bombilla, which acts as a filter so as to draw only the liquid and not the yerba leaves.

Fill the gourd with 2/3 of yerba mate. Cover the gourd and tilt it to the point of touching the yerba mate on one side. You can use a lid, dish or even your hands to cover the gourd. In the vacant part you should put the tepid water. When putting warm water you do not burn the yerba mate. In the other gourds, the correct water is the one that squeaks in the kettle without letting it boil. Cover the mouth of the pump with your thumb and place it inside the gourd by lowering it close to your wall, so that it is not in the middle of the yerba mate and does not block your chimarrão. If the water goes down after you remove your finger from the pump, your mate will be ready. If you prefer, use a filter for the pump. The filter prevents clogging of the pump, this way you concentrate solely on enjoying the taste of the yerba mate.

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *