#olisinpatiennyt

#olisinpatiennyt

Paina otsikosta, niin koko teksti aukeaa.

Päätin laittaa korteni kekoon Helsingin Sanomien Maaret Kallion haasteeseen #olisinpatiennyt. Se on erittäin arvokas ja merkityksellinen haaste. On paljon asioita, joita haluaisin sanoa tänään nuorelle Noralle.

Itseasiassa olen joutunut käymään näitä asioita paljon läpi, sillä juuri tämä henkinen kasvuprosessi on ollut olennaisin aihe ja vaihe kasvamisessani siksi ihmiseksi kun tänä päivänä olen. Matka ei ole ollut helppo ja paljon töitä kulminoituu juuri lapsuuden aikaan. Kävin viisi vuotta psykoterapiassa, mikä on taas yksi aihe erikseen, mistä aion teille myös kirjoittaa. Se on ollut yksi elämäni tärkeimmistä ja parhaimmista kokemuksista.

 

 

Olin nuorena hyvin kiltti ja kunnollinen tyttö. Minulla ei ollut murrosikää oikein ollenkaan. En seurustellut nuoruusiässä tai kapinoinut vanhempia tai auktoriteetteja vastaan. Nyt jälkeenpäin ehkä se olisi ollut joskus jopa tarpeen, jotta olisin päässyt purkamaan sisäistä tunnemailmaa ja ymmärrän kuinka tärkeä vaihe se on lapsen kehitykselle.
En ollut koskaan mielestäni erityisen kaunis tai en osannut todellakaan nähdä itseäni sellaisena. Vihasin hampaitani, jotka myöhemmin kävin oikomassa. Olin myös hyvin laiha ja muodoton, mistä en pitänyt. En ollut missään erityisen hyvä rai lahjakas. Jouduin tekemään valtavasti töitä liikunnan ja koulun eteen, jotta pääsin tavoitteisiini. Täydellinen kasvualusta siis riittämättömyydentunteelle. Se, että menin urheilulukioon ja urheluopistoon, ei helpottanut tunnetta, että olisin ollut riittävä itselleni. Paineet ja vaatimukset itseäni kohtaan kasvoi. Tämä pitkälti selittää sen, miksi ajauduin fitnessmaailmaan. Lajiin, joka edustaa täydellisyyttä parhaimmillaan tai voisiko ehkä sanoa pahimmillaan. Muokkasin itseäni loputtomiin ja siltikään en ollut tyytyväinen itseeni. En silloin ymmärtänyt mistä oli kyse. Minun nuoruuden aikakausi oli vielä sitä, ettei lapsia tai nuoria ei kannustettu tai kehuttu. Piti olla nöyrä ja kiitollinen, eikä saanut kovasti kehua itseään.

 

 

Se mitä haluaisin sanoa nuorelle Noralle tänä päivänä on, että olet valtavan kaunis juuri sellaisena kun olet. Sinun ei tarvitse olla hyvä koulussa, saavuttaa menestyksekästä ammattia tai menestyä urheilussa ollakseen riittävä. Yhteiskunta on luonut määräntynlaisen muotin siitä, miltä pitäisi näyttää, jotta saa menestystä ja arvostusta. Tämä on illuusiota, joka lopulta johtaa suurempaan tyytymättömyyteen. Suorittaminen ja materian tai statuksien saavuttaminen ei lopulta tuo tule tuomaan sinulle onnellisuutta. Raha, hyvä ammatti ja ylipäänsä materia ei viime kädessä merkitse mitään, koska se kaikki voidaan viedä sinulta silmänräpäyksessä pois. Elä Nora hetkessä ja nauti täysillä elämän jokaisesta asiasta mitä se sinulle tarjoaa. Pidä huolta itsestäsi ja hyvinvoinnistasi ja opettele sanomaan ei ja vetämään rajoja ihmisille ja asioille, jotka kuormittavat tai jotka aiheuttavat pahaa oloa. Matkustelu, muiden kulttuurien sekä ihmisten näkeminen ja kohtaaminen kasvattaa ja opettaa valtavasti. Ole nöyrä ja kuuntele, mitä elämän tapahtumat yrittävät sinulle viestittää. Älä yritä kontrolloida elämääsi, sillä meidän polkumme on ennalta määritelty. Siksi on tärkeä elää juuri hetkessä. Huomisesta kun et koskaan tiedä. Rakenna omannäköinen elämä. Ei sellaista elämää, mikä on yhteiskunnallisesti hyväksyttyä tai arvostettua.

Rakkaus tuo onnellisuutta. Kun rakastat itseäsi, rakkaus ja myötätunto kaikkea ympärilläsi olevaa kohtaan kasvaa ja laajenee. Ehdoton rakkaus sekä itseään että muita kohtaan on tärkeintä. Sinun ei tarvitse olla mitään kuin oma itsesi ollaksesi rakastettava. Onnelliseen elämään et tarvitse juuri materiaa. Mitä vähemmän sinulla on, sen parempi on lopulta olla ja elää. Mitä enemmän annat muille, onnellisuus ja hyvinvointi kasvaa. Panosta elämässäsi hyvän tekemiseen, antamiseen ja laita hyvä kiertämään. Se tulee monin verroin takaisin.

 

 

Enää en voi vaikuttaa menneisyyteeni, sillä se on olennainen osa identiteettiäni. Minun on pitänyt käydä läpi määrätyt tapahtumat elämässäni, jotta olen kyennyt ymmärtämään asioita paremmin.

Korostan myös vanhempien merkitystä osana kasvatusprosessia. Olisi niin tärkeä antaa lapselle kannustusta, kehuja ja ehdotonta rakkautta. Vaikka vanhemmat kovasti rakastavat lapsiaan ja haluavat heille parasta, he tiedostamattaan luovat lapselle vaatimuksia ja ehtoja. Minulle on ollut erittäin tärkeää jo pidemmän aikaa se, että olen voinut antaa nuorille jotain eväitä tulevaisuuteen oman kokemukseni kautta ja aion jatkaa tätä tietä eteenpäin. Tulevaisuudessa hyvän tekemisellä on iso osa elämässäni.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *