Oletko tyytyväinen elämääsi? – Are you satisfied to your life?

Oletko tyytyväinen elämääsi? – Are you satisfied to your life?

Scroll down for the english translation

 

Lähestyvä kesäloma on aina hyvää aikaa pitää mietintätaukoa ja miettiä hieman omaa elämää taaksepäin, mutta myös elämää eteenpäin. Mihin ollaan tultu ja mihin suuntaan halutaan mennä. Itseltään on hyvä kysyä kysymyksiä, elänkö omannäköistä elämää ja elänkö elämää, johon olen tyytyväinen. Kiireessä ehdimme vain miettiä edessä olevan viikon tapahtumia, mutta emme ehdi antaa ajatusta sille, mihin suuntaan elämä oikein on menossa. Huomaamatta vuodet vierivät ja elämme ainaisen kiireen keskellä. Kesä on oivaa aikaa käyttää syvempien asioiden prosessointiin ja pohdintaan. Istu laiturinnokkaan tai rantatuoliin, yritä ottaa hetki jolloin saat olla ihan rauhassa. Asioita ei tarvitse miettiä kerralla, sillä voit pitää lyhyitä mietintähetkiä useana eri päivänä. Tärkeintä on, että mietit, missä haluaisit olla ja oletko tyytyväinen vallitsevaan tilanteeseesi.

 

 

Monesti meillä on paha tapa syyttää olosuhteita ja ympäristöämme siitä, että elämä on kiireistä ja emme ehdi tehdä mitään meille oikeasti tärkeitä ja merkityksellisiä asioita. Näissä tilanteissa uhriutuminen on hyvin tyypillistä ja olen siihen itsekin sortunut. Olen ajanut itseni loppuun työllä, jolloin mieli kiristyi ja negatiivisuus valtasi ajatukseni. Lopulta kaikki kuormitti ja tuntui raskaalta. Syytämme ympärillämme olevia olosuhteita tai ihmisiä siitä, että kaikki on vaikeaa ja raskasta. Me itse olemme oman elämämme arkkitehteja. Jokainen rakentaa itse oman elämänsä sellaiseksi kun haluaa. Valta ja kontrolli on meillä itsellämme aina, oli sitten kyseessä esimerkiksi työpaikka tai parisuhde. Kukaan ei pakota meitä olemaan ikävässä parisuhteessa tai liian kuormittavassa työssä. Meillä on valta katkaista tai ainakin vetää rajat kaikille kuormittaville asioille, ihmis- tai työsuhteille. Voi olla, että elämäntapahtumien myötä vanhat asiat eivät tuokaan enää samalla tavalla positiivisia ajatuksia tai mielihyvää. Arvomaailma on saattanut muuttua ja siinä ohessa ajatukset, missä haluaa tulevaisuudessa olla.

 

 

Pitää muistaa, että asioiden ei tarvitse tapahtua heti. Siitäkin voi kokea paineita. Muutos on prosessi, joka saattaa kestää pitkään. Jos koet olevasi elämäntilanteessa, jossa aina samat asiat kuormittavat ja iloa on vaikea löytää, on syytä muuttaa elämän suuntaa. Tilanne voi tuntua alussa toivottomalta. Se on luonnollista, sillä ollaan totutusta arjesta ja rutiinista on vaikea päästää irti ja muutos voi pelottaa. Kannustan ottamaan isojakin harppauksia ja olemaan rohkea. Joskus irti päästäminen voi olla paras juttu, mitä olet elämässäsi tehnyt. Uusia ovia aukeaa aina. Kaikesta selviää ja elämä kantaa. Usein ihmiset sanovat jälkikäteen, että muutos olisi pitänyt tehdä paljon aiemmin. Tästäkään on turha itseään soimata. Muutos on prosessi, joka vie aikaa.

Käytä siis kesällä muutama pieni hetki aikaa pienen inventaarion tekemiseen. Jos elämäsi on raskasta suorittamista ja lomat ovat ainoita ilon pilkahduksia vuoden aikana, on syytä miettiä, voisiko jotain muuttaa. Ja vaikka suurien muutosten tekeminen voi olla vaikeaa, voi muutosta lähteä tekemään askel kerrallaan.  Oman arvomaailmani muutoksen jälkeen, suorittaminen ja ura-ajattelu, ei ollut enää itselleni merkityksellistä. Päätin, että teen vähemmän töitä, pidän enemmän vapaa- aikaa ja tulen pienemmällä toimeen. Muutos on ollut paras päätös ikinä. Voin paremmin kuin koskaan.

 

 

The upcoming summer holiday is a perfect time to think about a little bit your past, where you are now and where you want to be in the future. It’s good to ask yourself questions that am I living the life I want and am I satisfied. When we are busy we don’t have time to think about the deeper questions of life. We rush through life. Summer is the best time to solve problems. Try to take a moment or two and just be with yourself in a peaceful place. The most important thing is to think about, are you satisfied where you’re going with your life.

Often we have a bad habit that we blame the people around us or circumstances why we are so busy and we don’t have the time to invest to the most important things in life. It’s very typical to become trapped in a victimized orientation towards life.  I have been blaming everything else than myself of the negativity and stress I experienced. Keep in mind that you’re responsible for your own life and of your own decisions. We have the full power and control  in our lives either if it’s the relationship, work or other things that bothers you. We have the power to say no and set boundaries. It’s even possible that when years pass, your values change totally which means that the same things doesn’t bring you the same satisfaction they used to bring before.

Keep in mind that you don’t have to change everything right away. Change is always a process that takes time but if you feel constantly miserable and it’s hard to find the joy, it’s time to make a change. It is normal that it feels scary to change your routines and jump into unknown but I can say that it’s worth it.  We keep moving forward, opening new doors, and doing new things, because we’re curious. People often say later that I should have made this decision way more earlier. But that’s just the way life goes and don’t blame yourself about it.

To conclude, spend a moment of your summer to think about your life. If you feel that you’re jumping from daily routines to another and you feel stressed and depressed, try to do small little changes step by step. My values have changed a lot. Career and success wasn’t meaningful anymore. I decided to do less work, to need less money and to enjoy more time off. It’s been the best decision of my life.

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *