Luovu turhasta, saat tilalle enemmän – The less you own the more you have

Luovu turhasta, saat tilalle enemmän – The less you own the more you have

Scroll down for english translation

 

Pekka Juntin kolumni: ”luopukaa kaikesta turhasta eli kertomus keskiluokan pyrkimyksestä kohti itseaiheutettua orjuutta” herätti minut taas kirjoittamaan. En voisi olla enempää samaa mieltä hänen kanssaan siitä, mistä monen ihmisen kärsimys tänä päivänä johtuu.

Tuntuu siltä, että moni ei ole vieläkään ymmärtänyt sitä, että me itse rakennamme itsellemme kahleet materiasta, joka estää meitä elämästä stressitöntä ja nautinnollista elämää. Ostamme tai rakennamme kalliin talon, jokaisella perheenjäsenellä pitää olla oma auto ja kesämökillä kaikenlaiset vempaimet. Materiaa haalitaan maanisesti, sillä koemme tarvitsevamme kaikkea tätä, jotta olisimme tyytyväisiä ja onnellisia. Kauheinta on ajatus siitä, että ei olisi rahaa toteuttaa tai ylläpitää kaikkea tätä. Todellisuudessa ihmiset ovat kuitenkin stressaantuneita, ahdistuneita ja juoksevat arjen oravanpyörässä vuodesta toiseen.  Työt, harrastuksiin kuskaaminen, suorittaminen ja velvoitteet kuormittavat. On pakko sykkiä, koska velat ja materialla kuorrutettu elämä maksaa.  Arjen suorittaminen vaatii vastapainoksi kalliin lomamatkan, jotta elämään saataisiin ripaus nautintoa taas hetkeksi. Moni miettii aurinkotuolissa, että voi kun voisin elää tällaista elämää ja suorittamisen noidankehä on valmis. Jotta voisi eläkepäivinä maata Toscanan villassa, pitää sykkiä tässä hetkessä vielä hieman enemmän. Rakennetaan ulkoiset puitteet onnelliselle elämälle, mutta silti parisuhteissa ollaan onnettomia, riidellään ja ei tulla nähdyksi. Ei ole ihme, että moni alkaa ihmettelemään, että tätäkö elämän on tarkoitus olla. Jotain olennaista puuttuu.

Ehkä se on vaatinut omakohtaisen kokemuksen siitä, että elin köyhyyden rajoilla ja vein pulloja kauppaan, jotta saisin ostettua ruokaa. Köyhyys opetti minulle tärkeitä asioita. Tärkeintä olis se, ettei raha vaikuttanut päivittäiseen kykyyni olla onnellinen. Pystyin iloitsemaan asioista ja tärkeimpiä olivat sosiaaliset vuorovaikutustilanteet, ystävien ja perheen kanssa ajan viettäminen. Opin nauttimaan pienistä ilon hetkistä, kuten ajan viettämisestä uimastadionilla. Siitä onkin tullut minulle tärkeä paikka. Oppi elämään hetkessä ja nauttimaan siitä, mitä sillä hetkellä oli. Opin myös olemaan murehtimatta, sillä elämällä on ihmeellinen tapa aina kantaa. Me haluamme niin vahvasti kontrolloida elämäämme ja koemme, että taloudellinen turva on kaiken perusta. Taloudellisen turvan määritelmä on kuitenkin karannut käsistä. Sen sijaan, että meillä olisi vaan välttämätön, haalimme kaikkea turhaa kuormittamaan elämäämme.

 

 

Kiire, materian täyteinen ”sit kun” elämä aiheuttavat sen, että emme enää näe lähelle ja osaa erottaa, mitä oikeasti tarvitsemme. Se mitä ihmisiltä puuttuu, on kyky keskittyä oikeasti olennaisiin asioihin elämässä. Kannustan miettimään, että mitä jos menettäisit kaiken materian, mitkä ovat ne asiat, mitä sinulle jää. Väitän, että sieltä löytyvät ne ydinasiat, mihin sinun tulisi oikeasti keskittyä: läheiset ihmiset, ystävät, rakkaus ja terveys. Me emme kuitenkaan ajattele näin, koska pidämme usein kaikkea elämässä itsestäänselvänä.

Se on oikeasti totta, että mitä vähemmän sinulla on ja mitä vähemmän teet, sen onnellisempi ja stressittömämpi olet. Ylimääräisestä materiasta ja suorittamisesta luopuminen vapauttaa. Kun olet pakotettu miettimään ja karsimaan kaiken turhan elämästäsi, saat enemmän tilalle. Niin kuin totesin aiemmin, materian haaliminen ja ylläpitäminen vaatii aikaa, voimavaroja ja vie sinua poispäin oikeasti tärkeistä asioista. Materian kerääminen ja sen keskellä eläminen estää meitä rakentamasta läheisiä, rakastavia ja tasapainoisia ihmissuhteita sekä olemaan läsnä.

Olen kiitollinen siitä, että elämä laittoi minut tiukkaan paikkaan taloudellisesti, sillä opin tästä kokemuksesta paljon. Olen myös ikuisesti kiitollinen siitä, että olen tavannut ihmisen, jolla ei meidän ”materialistisen” ajatusmaailman mukaan olisi mitään. Hänellä on itseasiassa hyvin paljon. Paljon enemmän, kuin osasin ikinä ajatella.

 

Translation:

THE LESS YOU OWN THE MORE YOU HAVE

I recently read a very good column by Pekka Juntti and I got and inspiration to write. He talked about how the middle class is building their own slavery by being more materialistic.

It feels like people don’t still understand that they are building their own prison by doing and owning too much. By being materialistic, people become more and more anxious, stressed and unhappy. We want to build a big house, we buy a couple of cars and all the different devices we think we need to achieve a satisfying life. We are terrified of the thought of losing everything and not having anymore all the materia. This is the reason why people are doing too much. To be able to maintain the certain standard of life, people must work hard and they are stuck in the rat-race.  Then the counterbalance to the tough work and family life is usually an expensive vacation a couple of times in a year where people can feel moments of satisfaction and joy. Then this becomes a lifegoal and a reason to push yourself to do more. People build a perfect looking life, but are still unhappy in their relationships, feeling empty and thinking: is this the life I want to live.  Something is really missing.

 

 

Maybe it has been my personal experiences of being poor that I have started to think differently. Because I understood that I could be happy and feel the moments of joy, even when I had to return the bottles to the grocery store to be able to buy food. The most important moments were the social interactions with people, my family and friends. In the summer the swimming stadium became an important place. I spent many stress-free moments there and started to live in the moment. I thought that I don’ t have to worry about anything, life takes care of it and it did. I’m still alive and extremely happy. We think that by controlling our lives and having the financial safety is the crucial foundation. But the definition of financial safety has gone all wrong. We are owning and buying too much of everything which is actually straining us.

The constant hurry and living our lives in the future, pushes us away from the important things in our lives. People are lacking the ability to concentrate on the important things in life. I challenge people to really thing of the things that matter the most when you lose everything. Those are the things that you should concentrate on: close relationships, friends, love and health. The problem is that people don’t think this way cause we often take life and everything in it for granted.

The truth is that the less you own the more happy and stress -free you are. To get rid of excessive materia and doing too much will set you free and you will actually get more. As I mentioned before, too much materia will keep you busy, will strain you and keep you away from being able to build close, loving and meaningful relationships and being present.

I am thankful for the life for putting me in a tough situation where I didn’t have money to realize that the happiness comes from totally different things than owning. I am also stunned that a person was brought into my life that didn’t have anything according to our materialistic point of view but actually he had so much more than I could ever imagine.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *