Tabbouleh

Tabbouleh

Scroll down for the english translation

 

Mietin raikkaita lisukesalaatteja ja törmäsin tabboulehin ohjeeseen. Tabbouleh on libanonilainen salaatti, yrteistä, kasviksista ja bulgurista. Bulgur on durumvehnästä tehty suurimo. Voit käyttää vehnän tilalla myös qvinoaa tai tattarirouhetta.  Libanonilainen tabbouleh sopii lisukkeeksi liharuokien kanssa tai syötäväksi ihan sellaisenaan ruokaisana salaattina. Maku on mieto, mutta mintun, persiljan ja basilikan yhdistelmä tuo raikkautta. Tabbouleh:sta tulee helposti vetistä, joten leikkaa tomaateista ja kurkusta pois siemenkodat ja siivilöi huolellisesti neste pois bulgurista.

 

TABBOULEH (2:lle)

1dl bulguria

2 dl vettä

3 rkl oliiviöljyä

2 tomaattia

1/4 kurkku

2 dl persiljaa

1 dl minttua

nippu basilikaa

3 rkl sitruunamehua

suolaa

mustapippuria

 

 

 

Laita kulhoon bulgur ja 1 rkl oliiviöljyä. Keitä 2 dl vettä ja kaada kuuma vesi kulhoon. Anna bulgurin vetäytyä 15 min. Pilko tomaatit, kurkut, minttu ja persilja ihan pieneksi. Siivilöi bulgurista ylimääräinen neste ja lisää kaikki ainekset kulhoon. Lisää 2 rkl oliiviöljyä, mausta suolalla, pippurilla ja purista 3 rkl sitruunamehua joukkoon.

 

Translation:

TABBOULEH (for 2)

I tried to find a fresh salad or a side dish and I found a recipe of Lebanese Tabbouleh. It’s a fresh salad made of herbs, vegetables and bulgur. Bulgur is a cereal food made from the parboiled groats of several different wheat species. You can also use quinoa or buckwheat instead of bulgur. Tabbouleh is perfect as a side dish for bbq foods or just as a foodish salad. To avoid the salad to be too watery, cut of the seedcases of the the tomatoes and cucumber and drain off any excess water.

 

TABBOULEH

0,5 cup bulgur

1 cup water

3 tbs olive oil

3 tbs lemon

2 tomatoes

1/4 cucumber

1 cup parsley

0,5 cup mint

0,5 cup basil

salt

pepper

 

 

Put the bulgur wheat into a heatproof bowl, add the boiling water and 1 tbs of olive oil, cover and leave to rest for 15 minutes until most of the water has been absorbed. Tip into a sieve and drain off any excess water. Halve and de-seed the tomatoes and the cucumber then dice. Chop the herbs. Add all the ingredients in the bowl. Season with olive oil, lemon juice, salt and pepper.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *