Ole läsnä tässä hetkessä – Be present where you are

Ole läsnä tässä hetkessä – Be present where you are

Scroll down for the english version

 

Meinaatko osallistua triathloniin vai puolikkaaseen? Kuinka monta polkujuoksua meinaat juosta ensi vuonna? Montako kiloa meinaat tiputtaa painoa? Tätä keskustelua kuulen ympärilläni paljon ja minulta myös kysytään näitä kysymyksiä. Kaikella tekemisellä pitää olla jokin tavoite, sillä muuten tekemisestä ei tule kuulemma mitään. Joogassa pitää tavoitella täydellistä meditaation tilaa tai täydellisyyttä liikesarjoissa, painonhallinnassa pitää olla jokin konkreettinen painotavoite ja uralla selkeä suunta ylöspäin kohti tiettyä työtehtävää. Päivittäin teemme listaa hoidettavista asioista, jotta päivälle asetettu tavoite saavutettaisiin. Tavoitteeseen liittyy aina paine, että asiat on tehtävä hyvin, jotta pääsemme toivottuun lopputulokseen. Vain silloin voimme olla tyytyväisiä itseemme, vai olemmeko silloinkaan?

Elämää ja tekemisiämme ohjaa usein jokin tavoite, jota kohti täytyy kulkea. Piiskaamme itseämme ja annamme kritiikkiä, jos emme pääse tavoitteeseen tai emme ole mielestämme antanut kaikkea tavoitteeseen pääsemiseksi. Meillä on tarve näyttää muille ja itsellemme koko ajan omaa riittävyyttämme. Määrittelemme arvomme ja onnistumisemme suoritusten mukaan. Ikäänkuin elämä olisi jatkuvaa itsensä kehittämistä paremmaksi ja tavoittelua korkeammalle. Välillä hetkeksi muistamme pysähtyä ja nauttia matkasta kohti tavoitetta ja joskus jopa tiedostamme, että tämän asian kanssa ei tulisi suorittaa, mutta ankara mielemme mielemme antaa palautetta ja alamme automaattisesti asettamaan tavoitteita ja vaatimuksia itsellemme matkan varrelle.

Itse olen huomannut, että useimpien erilaisten kunnianhimoisten tavoitteiden asettelu on osittain pakenemista tästä hetkestä tai ehkä asioista, joita emme halua kohdata. Pakenemista keskittymisestä olennaiseen, eli tähän hetkeen. Vasta sitten voimme olla tyytyväisiä itseemme, kun tavoitteeseen on päästy. Kun yksi asia on tehty, laitamme rastin ruutuun ja lähdemme kohti seuraavaa tavoitetta. Keksimme mitä erilaisempia tavoiteltavia asioita, jotta meidän ei tarvitsisi kohdata tätä hetkeä. Pysähdy ja mieti, miksi asetat jatkuvasti uusia tavoitteita tulevaisuuteen. Meillä kuitenkin on vain tämä hetki ja huomisesta emme tiedä. Elämää ei tulisi elää jatkuvasti tulevaisuudessa. Jos huomaat, että vapaa-aika sekä oleminen ilman tehtäviä tai tavoitteita tuottaa ahdistusta, et kykene tarpeeksi pysähtymään ja olemaan läsnä itsesi kanssa. Pysähdy ja kohtaa myös ikävätkin tunteet ja mieltä painavat asiat, joita ehkä yrität vältellä. Niillä on meille jokin tärkeä viesti tai opetus. 

 

 

Mitä jos oikeasti pysähtyisit ja kuuntelisit itseäsi ja antaisit itsellesi oikeasti sitä mitä tarvitset? Jos päivät eivät olisikaan ainoastaan tehtävien suorittamista ja tavoitteisiin pyrkimistä. Mitä jos nauttisit  vapaa-ajastasi tekemättä mitään, olemalla läsnä hetkessä ja antaisit itsellesi aikaa vain olla? On ihan hyväksyttävää, että on tavoitteita tai asioita mitä haluaisimme saavuttaa, mutta mitä jos ne eivät ohjaisi meidän päivittäistä elämäämme niin paljon ja määrittelisi meitä? Kun kuuntelet itseäsi tarkemmin, sydämesi, arvomaailmasi muodostavat sisäisen kompassin joka kertoo juuri ne oikeat vastaukset, missä ja miten sinun on hyvä olla ja elää. Ole itsellesi myötämielinen ja armollinen, alat automaattisesti tekemään asioita ja olemaan niiden ihmisten kanssa, jotka tekevät sinulle oikeasti hyvää. 

 

Translation:

BE PRESENT WHERE YOU ARE

 

Are you going to participate in triathlon or half marathon? How many ultraruns are you going to run next year? How many kilos are you going to drop? These are common questions people are asking from each other. People think that you have to have a goal in everything you do cause otherwise everything is purposeless. In yoga you have to achieve the perfect meditative state in every class and be able to perform every asana with perfection, in weight management you have to have a weight goal and in your career you have to achieve a certain position. When you are setting ambitious goals there comes always the pressure that everything should be done perfectly to be able to be satisfied to yourself. But are we actually going to be ever satisfied to ourselves?

Our lives are filled with multiple goals we want to reach. We are hard on ourselves we critizise if things doesn’t go our way or we haven’t achieved what we expected. We need to show to ourselves and others that we are enough. We think that we are valued based on what we have achieved as if life would be constant self improvement and reaching higher. Sometimes we understand to enjoy the journey instead the destination, but often our mind starts to plays tricks on us and we start to set goals and demands to ourselves.

I have noticed myself that setting different ambitious goals is often a way to escape the present moment or maybe thoughts that we don’t want to face. We want to escape the fact that we should be present only in this moment. When we have reached one goal we tick the box and start to reach for the second one. We have so many different ways to avoid ourselves. Stop and think why are you constantly setting goals in the future. Fact is that we only have the present moment and we don’t know about tomorrow. If you notice that your days off are only filled with duties and the thought of doing nothing makes you anxious, you have problems to be present with yourself. Try to face the most unpleasant thoughts and feelings that you’re maybe trying to avoid. They have an important message to you.

What if you just stop and start listening to yourself and give yourself what you really need? What if your days wouldn’t be just achieving multiple goals? What if you would enjoy your days off by doing nothing, being present and giving yourself time to just be? It is acceptable that you have goals and desires, but what if they wouldn’t define you or your daily life so much? When you listen yourself, your heart and your values are giving you the right answers about your real purpose. Be compassionate to yourself and you start automatically doing things and being with people that really matters.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *