Sopivasti töitä – Just enough work

Sopivasti töitä – Just enough work

Syksy tekee tuloaan ja on hyvä aika kääntää katseet työhön ja sen merkitykseen. Minun on pitänyt saavuttaa 38-vuoden ikä, jotta olen ymmärtänyt mikä on sopiva määrä töitä. Olen viimeisten 18-vuoden aikana tehnyt niin paljon töitä, etten tajua, miten se ei ole jättänyt minuun pahempia jälkiä. Pahimmillaan tein kahta työtä ja olin samaan aikaan kilpaurheilija. Lensin noin 3 aikaerolentoa kuukaudessa ja vapaapäivinä tein valmentajan sekä ryhmäliikunnanohjaajan töitä. Kilpailin myös samaan aikaan fitnessurheilijana ja pakkasin omat eväät mukaan Bangkokiin. En ole edelleenkään tähän päivään menessä pitänyt 4 viikon kesälomaa ikinä. En todellakaan pidä edellä mainitsemiani asioita ylpeyden aiheina, päinvastoin. Olen aiheuttanut itselle suunnattoman paljon kärsimystä, väsymystä ja fyysisiä oireita. Ainoa asia, mistä annan kiitosta itselleni on se, että kehoni on jaksanut kaiken tämän rääkin ja olen selvinnyt siitä suhteellisen pienillä vaurioilla. Olen myös hyväksynyt, että tämän kaiken piti tapahtua, jotta ymmärtäisin, miten rakennan elämääni tästä eteenpäin. Haluan myös oman kokemukseni kautta antaa ihmisille ajattelemisen aihetta.

Olen miettinyt paljon sitä, miksi tein niin paljon töitä. Nuorena meille toitotetaan, että hyvä koulutus takaa hyväpalkkaisen työn, joka taas auttaa meitä elämään taloudellisesti turvattua elämää. Olihan taustalla myös suorittaja perfektionisti luonnetta, joka halusi todistella itselleen ja muille omaa riittävyyttäni. Fakta on kuitenkin se, että emmehän koskaan riitä itsellemme ulkoisilla asioilla todistelulla, sillä aina voi olla parempi. Achiever luonne haluaa jatkuvasti suurempia haasteita ja tehdä enemmän, joka tylsistyy toimettomuudesta ja ajasta, jolloin ei tarvitsisi tehdä mitään. Halusin olla tunnollinen ja saada paljon aikaan. Mitä enemmän sain aikaan, sitä enemmän tein. 

Olin selkeästi tehnyt maksimimäärän töitä omaan kapasiteettiini nähden. Se sai riittää. Viimeisen vuoden aikana olen tehnyt suuren muutoksen elämääni. Olen jotenkin alkanut miettimään enemmän elämän rajallisuutta ja sitä, että millaista elämää haluan elää tästä eteenpäin. Mitkä ovat niitä asioita, mitä arvostan ja rakastan. Alkanut vaalia näitä asioita elämässäni. Jasper Pääkkönen totesi Kauppalehden artikkelissa nerokkaasti: ”olen 38-vuotias, ja vuodet menevät sitä vauhtia, että minut tekee onnelliseksi muut asiat kuin ajatus, että saisin seuraavat 25 vuotta tehdä töitä ja nauttia sitten eläkkeellä.” Voin yhtyä tähän. Merkitys elämään tulee osittain työstä, mutta suurin merkitys elämään tulee työn ulkopuolisista asioista, joille haluan antaa aikaa. Haluan pitää kiinni vapaudestani. Se, että elämänhallintani on omissa käsissäni, on valtavan merkittävä asia ajatellen omaa hyvinvointiani ja jaksamistani. Kun pystyn pitkälti itse määrittelemään milloin teen työni, pystyn myös panostamaan omaan hyvinvointiini paremmin. Olen vihdoin tajunnut sen, etten halua tehdä liikaa töitä. Olen oppinut tunnistamaan, mikä on liikaa ja vetämään rajoja. Ensimmäiset merkit ovat yöunien häiriintyminen ja se, että mieleeni tulee koko ajan asioita, joita minun pitäisi ehtiä hoitaa. Kirjoitan muistiinpanoja ja to do-listoja, jotta asiat eivät unohtuisi. Se ajatus, että vuorokauden tunnit eivät riitä kaikkeen, on jo hälyttävää. Se on liikaa. Raha ja materia ovat menettäneet merkitystä elämässäni, joten se ei ole asia, joka motivoisi minua tekemään enemmän. Tulen mielummin pienemmällä toimeen ja teen vähemmän. Olen useasti todennut, että en ole enää ura-ihminen. Olen myös tunnistanut, että olen sosiaalinen introvertti, joka tulee ihmisten kanssa toimeen, mutta tarvitsen myös aikaa, jolloin voin vetäytyä omiin oloihini. Tällöin lataan akkuja.

Olen kiitollinen siitä, että saan tehdä työtä, josta pidän. Olla tekemisissä kiinnostavien aiheiden ja ihmisten kanssa. Työn pitää olla itselle merkityksellistä. Mutta olen ymmärtänyt myös sen, että mukavaakin työtä voi tehdä liikaa. Pahinta on, että teet mielekästä työtä liikaa, jolloin siitä katoaa fiilis. Olisi tärkeä muistaa, että työn merkityksellisyys ei katoa, jos työtä tehtäisiin vähemmän. Aika ei riitä kaikkeen. Meidän pitää ymmärtää vetää rajat työn ja vapaa-ajan välille. Nukkuakin pitäisi ja omasta hyvinvoinnista tulisi pitää huolta. En usko siihen, että 6 tuntia unta tai alle riittäisi pidemmän päälle kenellekään. On huolestuttavaa katsoa ihmisiä, jotka priorisoivat jatkuvasti työn oman hyvinvointinsa edelle tai sitten tehdään pitkää päivää ja ollaan jo aamuviideltä salilla, jotta ehdittäisiin tekemään kaikki pakollinen. Milloin ehdimme viettää aikaa meille tärkeiden ihmisten kanssa vai onko sillä edes merkitystä?

Me olemme kaikki erilaisia ja kerron vain omasta kokemuksestani ja havainnoistani. Sopiva työmäärä on jokaiselle henkilökohtainen asia ja siihen liittyy läheisesti oma arvomaailma. Työ vie suurimman osan ajastamme, joten jokaisen olisi hyvä miettiä, millainen rooli työllä on omassa elämässä ja mikä sen merkitys on. Minkälaista työtä haluamme tehdä ja miten paljon? On ihmisiä, jotka toteavat, että tilanne ei ole heidän omissa käsissään ja ajatellaan, ettei vallitseviin olosuhteisiin voisi vaikuttaa, jos esimerkiksi oman elämän ylläpito vaatii tietynlaisen tulotason. Me uhriudumme ja väitämme ettemme voi vaikuttaa asioihin elämässämme. Uskomalla tähän, rajoitamme omaa kehitystämme ja mahdollisuutta muuttaa elämämme suuntaa. Sano  itsellesi ääneen, ettet usko ettetkö voisi vaikuttaa vallitseviin olosuhteisiin.  Lyhyemmällä tähtäimellä varmasti joihinkin asioihin on vaikea vaikuttaa, mutta pidemmällä tähtäimellä jokainen vastaa oman elämän suunnastaan ja tekee itse siihen liittyvät ratkaisut. Pitää hyväksyä se, että tietynlaiset päätökset voivat vaikuttaa elämäntilanteeseen radikaalisti. Kaikkea ei voi saada ja jostain voi joutua luopumaan. Päätökset ovat yleensä kompromisseja. Less is more.

Translation: 

THE RIGHT AMOUNT OF WORK

Fall is just around the corner and it’s good to give some thought to work and its meaning. I had to come to the age of 38 to realise what is a good amount of work. I also realised that I’ve been doing way too much work for over 18 years. At worst I did 2 jobs at the same time and competed in fitness. I flew 3 long haul flights in a month and coached during the days off. As a competitive athlete I had my food packed in my luggage to Bangkok. I have never had a 4 weeks summer holiday. These aren’t things that I want to brag about because by doing too much work I’ve caused a lot of health problems, stress and fatigue to myself. The only thing I want to give credit about is that I’ve managed to go through everything without permanent damages to health. I’ve also accepted that this had to happen, to be able to understand how do I build my life from now own. I also want to give others something to think about. 

I’ve thought about a lot, why did I do so much work. When we are young, we are told to have a school degree which will lead us to greater salary and economical safety. Okay, have to admit that my perfectionist character pushed me to do more to be able to accept myself and to search for acceptance from others. Fact is that we will never be enough and you don’t need other people to validate you.  An achiever wants to always have greater challenges and do more, cause by doing more I could accept myself.  I wanted to get everything done. The more I achieved, the more did.

I had clearly done work over my capacity. I had enough. Over the last year I’ve made a total change in my life. I’ve started to think about life’s finiteness and what kind of life do I want to live from now on.  What are the things I love and want to cherish. Jasper Pääkkönen, a Finnish actor defined very well my thoughts into words: ”I’m 38, the time goes fast and the things that make me happy are different than the though of doing work the next 25 years and be happy when I retire.” Work gives me important meaning but the most purposeful things to me are outside of work and I want to give time to those things. I want to be free and decide my own schedules, cause then I’m able to achieve the perfect life balance and health. I don’t want to do too much anymore and I’ve learned to recognise what is the right amount of work. I know that I’m doing too much when I lose my sleep and start to write down to do-lists for not forgetting important tasks. Money and material things has lost its meaning in my life so I rather do less and earn less. I don’t have anymore career goals. I’ve realised that I’m a social introvert who likes to be with people, but who needs time to be alone. This is the time when I recharge myself. 

I’m thankful that I’m able to do work that I like. To work with interesting people and topics. To have a meaningful work is important but I always remind people that you can do too much of meaningful work too. People should understand that you will enjoy your work more when it’s done moderately. We have only 24 hours and we should sleep and take care of our health too. I don’t like to see people that prioritise their work before everything else and are ignoring their health or those people who go at the gym at 5 o’clock to be able to as much as possible during the day. Those people are burning the candle from both ends. When do you have time for the important and meaningful people in your life or does it matter?

I want to remind that we are all different and I’m just speaking about my perspective and experience. The right amount of work is a very personal thing which is related to what do you value most. Work usually takes most of our time so it’s important to think about the role it’s playing in our lives. What kind of work we want to do and how much? There are those people who blame the circumstances if they aren’t satisfied about their job. If you believe in your circumstances, you fall victim to settling for the way things are, not for the way things could be. If you settle for the way things are and they’re bad, you sink into despair and hopelessness. Believing in your circumstances puts a ceiling on your own growth and limits what’s possible. Say to yourself that you don’t believe in your circumstances. It’s not describing the story you’re telling yourself. Some things are difficult to change in short term but in long term we all have the possibility to make changes. But remember that if you make changes, they will possibly impact your life balance and financial situation. Then you have to accept that you can’t have everything and life is about making compromises. But one thing is sure. Less is more. 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *