Vietnamilaiset riisikääröt- Vietnamese rice rolls

Vietnamilaiset riisikääröt- Vietnamese rice rolls

Kokeilin vietnamilaisia riisikääröjä, kiitos vietnamilaiselle ystävälle Doanille ohjeesta. Olen huono askartelemaan, mutta tällä kertaa olin tyytyväinen. Mieti järjestystä tarkkaan, mitä teen ensimmäiseksi ja varaa tilaa sekä aikaa. Maapähkinä kastike kruunaa rullat 

MAAPÄHKINÄKASTIKE

1 valkosipuli
2 rkl maapähkinävoita
2 rkl Hoi Sin kastiketta
1 tl limeä
1/2 tsp chili paste
Muutama murskattu maapähkinä
1 rkl viinietikkaa
3 rkl vettä

Pilko valkosipuli. Sekoita ainekset keskenään ja jätä maustumaan.


RIISIKÄÄRÖT

8 riisipaperia
20 katkaravun pyrstöä
1 nippu riisivermiselliä
8 salaatinlehteä
1 porkkana
Pala kurkkua
Nippu korianteria
Nippu basilikaa

Pehmennä riisivermisellit 3 minuuttia kuumassa vedessä, kaada vesi pois ja rutista vermisellit kuivaksi. Laita salaatinlehden sisään hiukan vermiselliä ja rullaa kiinni. Ota yksi riisipaperi ja laske se kuumaan veteen isoon kulhoon. Laita lautaselle ja lisää täytteet (ks. kuvat alla). Taita kuvien mukaan. Riisipaperi sulkeutuu itsestään. Jos laitat kaksi riisipaperia päällekäin, rullia on helpompi käsitellä, mutta siitä tulee sitkeä. Suosittelen siis käyttämään yhtä riisipaperia. 

Translation:

VIETNAMESE RICE ROLLS

I tired the recipe of vietnamese rice rolls thanks to my Vietnamese friend Doan. It wasn’t complicated but invest enough time and space for cooking. Peanut sauce is worth it and tastes delicious with the rolls. 

PEANUT SAUCE

2 tbs peanut butter
2 tbs Hoi Sin sauce
3 tbs water
1 tsp lime juice
1 tvs white vinegar
1/2 tsp chili paste
1 garlic clove
A couple of crunched peanuts

Chop the garlic. Mix all the ingredients together. 

VIETNAMESE RICE ROLLS

8 rice papers
20 scampi shrimps
A bunch of rice vermicelli
8 lettuce
A small bunch of cilantro
A small bunch of basil
1 carrot
A pice of cucumber

Place some vermicelli noodles in a lettuce leaf, then roll it up, finishing seam side down. Repeat. Fill a large bowl with warm water. The bowl doesn’t need to be large enough to fit the whole rice paper in one go. Note which side is the smooth side – this is supposed to be the outside of the spring roll. Submerge the rice paper into the water for 2 seconds. If your bowl isn’t large enough to fit the whole rice paper in one go, that’s fine, just rotate it and count 2 seconds for each section you submerge into the water. On the top part of the rice paper (see pictures above), place 3 prawns with a basil leaf in between, as per the photo below. Place the lettuce bundle with the seam side down onto the middle of the rice paper. Toll tightly. Rice paper is sticky it will seal itself.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *