Irtiotto arjesta – A break from everyday life

Irtiotto arjesta – A break from everyday life
Scroll down for the english translation  

Tein päätöksen viime vuonna, että lähtisin 1,5 kuukaudeksi Brasiliaan ennen joulua. Se tarkoitti sitä, että tekisin työtäni osittain etänä. Ajatukseni ovat niin vahvasti menneet siihen suuntaan, että haluan tehdä vähemmän. Suorittaa vähemmän, ja elää mahdollisimman omannäköistä ja stressitöntä elämää. On jotenkin ihmeellisellä tavalla iskostunut päähän, että pitäisi elää standardielämää, joten kesti tosi pitkään ymmärtää, että minähän teen elämästäni juuri sellaista kun haluan. Ei ole mitään standardeja. Tuon tajutessani, olen mennyt vauhdilla kohti omannäköistä elämää ja unelmiani. Olen jo pitkään viettänyt paljon aikaa ulkomailla ja suuntaus on ollut pois Suomesta. Olen saanut upean mahdollisuuden viettää aikaa minulle entuudestaan täysin vieraassa maassa Brasiliassa. Nyt neljättä kertaa, siitä on tullut minulle erittäin tärkeä paikka. Tunnen paikallisia ja olen oppinut ymmärtämään ja hieman puhumaan portugalia. Vaikeinta on puheen tuottaminen. 

Pidemmässä poissaolossa, varsinkin jos tehdään töitä, päivät pitää strukturoida ihan samalla tavalla kun arki kotona. Työpäivät ja -ajat pitää merkata tarkasti kalenteriin, muuten ei osaa nauttia vapaasta ja työ on kaoottista. Työ ja vapaa-aika pitää olla erikseen. Tietysti aikaero tekee sen, että palavereita tulee joskus erikoisempiin aikoihin. Huomasin myös sen, että työmoodista nopea vaihto Brasilian arkimoodiin, on ollut haastavaa. Työasiat jäävät helposti pyörimään mieleen. Toisaalta taas työn jälkeen ihan erilainen ympäristö pakottaa irrottamaan työasiat mielestä. Lämmin ilma sekä valo pitää mielialan korkealla.  Suurimmaksi ongelmaksi osoittautui se, että työasiat kotimaassa alkoivat väkisin aiheuttamaan painetta, koska paluu Suomeen oli merkitty kalenteriin. Päivä päivältä lähtemisen ahdistus lisääntyi. Toisaalta tämä oli järjettömän hieno mahdollisuus oppia ja ymmärtää lisää itsestäni ja ympäristöstä missä elän. Saada kontrastia siihen elämään, mitä olen aina elänyt. Pystyin aistimaan tammikuun arjen hektisyyden Suomessa ja se pyrki saamaan minusta otteen. Sain tosissani työskennellä sen kanssa, etten antaisi kiireen tunteen vaikuttaa mieleeni. Tajusin sen, kuinka  kovassa oravanpyörässä, hektisyydessä ja vauhdissa Suomessa eletään ja mihin mentaliteettiin olin itse mennyt mukaan. Katselinkin mehujään myyjiä rannalla kadehtien ja mietin, että kuinkakohan monta saapunutta mailia heille oli tullut.      Pidempi matka oli käänteentekevä, sillä ymmärsin enemmän itsestäni ja mitä oikeasti haluan. Suosittelen kokeilemaan erilaisia irtiottoja, tietysti mitä pidempi, sen parempi, jotta pääsee kunnolla irtautumaan omasta arjestasi. Tämä matka avasi minulle hieman tulevaisuutta taas enemmän. Tästä lisää myöhemmin, ja niille jotka eivät ole Brasiliassa käyneet, tulossa on pari blogia lisää.   english translation:  

    A break from everyday life

I made a decision last year to leave for 1.5 months in Brazil before Christmas. It meant also doing some work remotely. My thoughts are so strong going towards doing less, owning less and to live my kind of stress free life. It has somehow miraculously struck in my head that I should live a standard life, so it took a long time to realize that I’m living my life just the way I want. There are no standards. When I realized that, I’ve gone fast towards my vision of life and dreams. I have spent considerable much time abroad and the trend has been away from Finland. I’ve had a great opportunity to spend time in a completely foreign country, Brazil. Now for the fourth time, it has become a very important place for me. I know the locals and I’ve learned to understand and speak a little bit Portugues. What separates your stay in a longer absence from a holiday, is that the days must be structured in the same way as your everyday life. Working days and times must be accurately marked on the calendar, otherwise you will not be able to enjoy the time off and the work is chaotic. Work and leisure should be separated. Of course, the time difference makes the meeting times sometimes a bit challenging. I also noticed that switching from work mode to Brazilian life mode was challenging. Sometimes it’s difficult to switch off. On the other hand, after a work day, a very different environment forces you to remove the things of your head. Warm air and light keeps the mood high. The biggest problem turned out to be that work in Finland started to give me the sense of pressure, because returning to Finland was marked on my calendar. The anxiety increased day by day. On the other hand, this was an absurdly great opportunity to learn and understand more about myself and the environment where I live. To get a contrast to life, that I have always lived. I was able to perceive the hectic nature of January in Finland which tried to get a grip from me. I had to work hard so that I wouldn’t stress about it. I realized how hectic the life in Finland is and I had gone with the flow. I was looking jealously at the ice cream sellers on the beach and wondering how many emails they’ve got.       My trip was meaningful, because I understood more about myself and what do I really want. I recommend to challeng yourself and travel abroad, of course, the longer you are away, the better you can get away from your everyday life. This trip opened up a bit more future for me. More about this topic later, and for those who haven’t visited Brazil, there are a couple more blogs coming up.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *