Mitä kehoni opetti minulle – What my body taught me

Scroll down for the english translation   Oletko koskaan kokenut, että teet kaikkesi, mutta tuntuu, ettei kehosi toimi niinkun haluaisit? Noudatat terveellistä ruokavaliota, liikut säännöllisesti ja nukut hyvin, mutta keho kerää nestettä ja olo tuntuu aina turvonneelta. Jos kuvailisi olotilaa, niin tuntuu siltä, että keho olisi täysin jumissa ja sellaisessa tilassa, ettei mitään tapahdu. Tämä on yksi syy siihen, miksi erilaiset dieetit, verkkovalmennukset ja elämäntapamuutosvalmennukset myyvät. Ihmiset etsivät sitä viimeistä oljenkortta aina jostain, koska tilanne on epätoivoinen.  Uusi elämä yritetään aina aloittaa jokainen kerta uudelleen, kuitenkin tuloksetta. Kerron hieman omista havainnoistani, jotka ovat olleet hyvinkin yllättäviä ja sellaisia, mitä en olisi voinut aiemmin uskoa. Vasta kun ongelma alkoi ihan itsellään aukeamaan pikkuhiljaa, ymmärsin, mistä tässä kaikessa on oikein ollut kyse. Se on vaatinut todella paljon rehellisyyttä itseään kohtaan ja kokonaisvaltaisuuden ymmärtämistä. Puhutaan aina siitä, että keho on psyykkinen ja fyysinen kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta se tuntuu usein hyvin vaikealta ajatukselta sisäistää aidosti ja oikeasti. Sitä ajattelee kehoa hyvin fyysisenä kokonaisuutena, jonka pitää toimia optimaalisesti, kun sinne laittaa oikean määrän oikeaa ruokaa, pysyy aktiivisena ja nukkuu hyvin. Olen joutunut itse todistamaan sen omassa elämässäni, että toteamus on totta ja psyykkistä ja fyysistä elementtiä ei voi erottaa toisistaan, kun ajatellaan kehoa ja sen optimaalista toimintaa. Olen aina tehnyt paljon töitä jo vuodesta 2005. Olen ollut tunnollinen perfektionisti, joka on hakenut hyväksyntää ja arvostusta ulkopuolelta. Motivaationi on ollut pitkälti ulkoisten asioiden sävyttämä ja olen tehnyt paljon töitä, koska näin pitää tunnollisen ihmisen tehdä. Suorittaminen jatkui pitkään salin omistamiseen asti. Paiskin kahta työtä, koska vaihtoehtoa ei ollut. Halusin pitää huolta terveydestäni ja liikuin siinä ohessa ihan riittävästi. Oikeastaan omasta kehosta huolehtiminen ei koskaan ole jäänyt, vaikka olisin tehnyt paljon töitä. Kalenteri tehtiin edellisenä sunnuntaina valmiiksi seuraavaa viikkoa varten. Olihan siinä tapahtumaa. Kaiken kiireen keskellä olin hyvin pitkään kärsinyt siitä, että olin aina turvonnut, pöhöttynyt ja en päässyt sellaiseen kuntoon, kuin olisin halunnut. Tein niin valtavasti töitä sen eteen, että pysyisin kunnossa ja terveenä ja silti tunsin itseni epäonnistuneeksi. Eikä oma kehoni ollut todellakaan ainoa huolenaiheeni sillä hetkellä. Elin pitkälti suorituskeskeistä elämää, jossa työ oli keskiössä. Tavallaan punainen lanka elämään ja siihen mitä halusin, oli kateissa. Aloin kuitenkin huomaamaan väsymisen merkkejä ja salin tilanne tuli siihen pisteeseen, että se täytyi myydä. Vaikka se tuntui silloin epäonnistumiselta, se oli yksi merkittävä tekijä kohti oikeaa suuntaa. Helpotus oli valtava. Aikaa vapautui hieman siihen, että ehdin hengittämään ja katsomaan elämää uudella tavalla. En ikinä olisi osannut ajatella, mitä kaikkea sieltä voisi avautua. Jotenkin sanonta, että yhden oven sulkeutuminen avaa uusia ovia, pitää täysin paikkansa. Jostain pitää luopua, jotta jotain uutta aukeaa. Pari viimeistä vuotta on ollut suuria henkisen kasvun ja oivalluksen vuosia. Hieman yli vuosi sitten löysin elämäni rakkauden. En ikinä olisi osannut ymmärtää sen todellista voimaa ja mitä sen löytyminen oikein tarkoitti. Rakkauden löytymisen ja henkisen kasvun myötä elämän palikat alkoivat loksahtelemaan kohdilleen ja ymmärsin oman elämäni merkityksen ja punaisen langan. Aloin samoihin aikoihin kuuntelemaan erittäin tarkasti omia tarpeitani ja tein sen päätöksen, etten halua tehdä enää liikaa töitä. Onnellisuuteni sekä hyvinvointini perustuu pitkälti siihen, että säilytän päätäntävaltani ja itsemäärämisoikeuden omaan aikaani. Se oli suuri henkilökohtainen oivallus. En tehnyt muutoksia fyysisen puolen toimintaan, kun ehkä sen, että tein vähemmän kaikkea, enkä pinnistänyt enää niin kovaa. Aloin yhtäkkiä huomaamaan muutoksia kehonkoostumuksessa ja olotilassa. En ollutkaan enää turvonnut ja paino oli tippunut kuin itsellään, ilman minkäänlaisia toimenpiteitä sellaiseksi, mitä olin aina toivonut sen olevan. Aloin todella miettimään kokonaisuutta ja vastaus oli selkeä. Elimistön stressitasot olivat olleet pitkään korkealla, jolloin kehoni ei toiminut oikein. Minulla oli koko ajan stressireaktio kehossani, jonka olin täysin laiminlyönyt. Pahensin tilannetta vielä tekemällä enemmän, koska olin turhautunut.     Tällä kaikella haluaisin lisätä ihmisten ymmärrystä siitä, että meidän täytyy tarkastella omaa elämää suurennuslasin kanssa ja olla rehellisiä itsellemme. Me emme voi lokeroida joitain asioita pois elämästämme ja yrittää pitää pakettia kasassa. Meidän psyykkinen puoli vaikuttaa niin paljon fyysiseen puoleen ja toisinpäin. Tarkkailla, mitä omassa elämässä tapahtuu sellaista, mikä ehkä aiheuttaa tiedostamatonta pahaa oloa ja stressiä. Joskus pidämme kiinni lujaa jostain vanhasta asiasta, ajatuksesta tai tavasta, joka vain kuluttaa meitä, kun irrottaminen tai toisen reitin valinta olisi oikeampi ratkaisu. Olisi hyvä kysyä itseltään mitkä ovat ne syyt, jotka saavat meitä tekemään sellaista, mikä ei ehkä tee meille hyvää ja miksi laiminlyömme itseämme. Miettiä, mitä tärkeää meiltä puuttuu, tai mitä me oikeasti tarvitsisimme elämäämme. Olisiko se ehkä rakkaus, työn vaihto tai ei:n sanomisen opettelu? Joskus meidän täytyy tehdä radikaaleja ratkaisuja ja päätöksiä, jotta meillä olisi parempi olla sekä fyysisesti että psyykkisesti. Emme saa itseämme koskevia vastauksia mistään muualta kuin itseltämme. Meidän pitää vaan uskaltaa katsoa rehellisesti omaa elämäämme.   English translation:  

WHAT MY BODY TAUGHT ME

  Have you ever felt that you are doing everything but feel that your body is not working like you want? You follow a healthy diet, exercise regularly, and sleep well, but the body feels bloated and swollen. If you describe your state, it feels that your body is completely stuck and in a state where nothing happens. This is one of the reasons why different diets, online diets, and lifestyle change programs are selling. People are always looking for that last card, because their situation is desperate. People are always trying to start a new life every time, without success. I’ll tell you a little about my own observations, which have been very surprising and something I couldn’t have believed in the past. When the problem started to open up slowly, I realized what it was all about. It has demanded a lot of honesty for myself and an understanding of the holistic point of view. It is always said that the body is a mental and physical entity and everything affects everything, but it often feels very difficult to genuinely understand it. The body is always thought as a very physical tool that will function optimally when you put the right amount of the right food, remain active and sleep well. Actually it doesnt work that way. I have had to actually prove it in my own life, that statement is true. Mental and physical elements cannot be separated when you think of the body and its optimal functioning. I’ve always done a lot of work, since 2005. I have been a conscientious perfectionist who has craved for the approval and appreciation from outside. My motivation has been largely external and I’ve done a lot of work, because this is just how I thought it should go. Achieving continued for a long time especially when I owned a gym. I had two jobs because there was no alternative. I wanted to take care of my health, and I was always getting enough of physical activities. Actually caring for my own body has never been missed, even if I have done a lot of work. The calendar was completed on Sunday for the next week and there was a lot of things going on. In the midst of all the rush I had been suffering for a very long time that I was always swollen, chubby and bloated and unable to look like I wanted. I worked so hard to stay fit and healthy, and yet I felt I had failed. And my body wasn’t really my only concern at the moment. I lived largely a performance-oriented life where work was at the center. In a way my real purpose of life was lost. However, I began to notice the signs of fatigue and the situation at the gym came to the point that it had to be sold. Although then it seemed like a failure, it was one of the most important factors for me to go in the right direction. The relief was enormous. Bit by bit more time was released to allow me to breathe and watch life in a new way. I would never have been able to think of anything that would open up from this experience. Somehow, the saying that closing one door opens new doors is perfectly true. Something must be given up in order to be open something new. For the past couple of years, there have been years of great spiritual growth and insight. Just over a year ago I found the love of my life. I would never have understood its true power and what it really meant. With the discovery of love and spiritual growth, the pieces of life began to click and I understood the meaning of my life and purpose. At the same time, I began to listen very carefully to my own needs and made the decision that I didn’t want to do too much work. My happiness and well-being are largely based on maintaining my decision-making power and self-determination to my own time and schedule. It was a great personal insight. I did not make any changes to my routines or actually I did less of training and didn’t stress so much. I suddenly started to notice changes in my body composition and condition. I wasn’t swollen anymore, and the weight had gone down itself, without any action to what I had always wanted it to be. I really started thinking about the whole picture and the answer was clear: my body’s stress levels had been high for a long time, so my body didn’t work properly. There was a stress reaction that I had neglected for years and did even more harm by doing more because I was frustrated. With all this, I would like to increase people’s understanding that we need to look at our own life more precisely and be honest with ourselves. We cannot exclude some things from our lives and try to keep things going on. Our psychological side is very much connected to physical and vice versa. Observe the things in your life that may cause worries and stress, what are the drivers that push us to do something that may not do us good and why we neglect ourselves. Think about what are we missing or what do we really need in our lives. Could it be love, change the job or learning to say no? Sometimes we need to make radical solutions and decisions to feel better physically and mentally. We do not get answers about ourselves from anywhere else than from ourselves. We have to dare to look inside our own lives honestly.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *