FOMO TO JOMO

FOMO TO JOMO
For the english translation, scroll down.   Kaikki tiedämme, miten älylaitteet ottavat yhä enemmän valtaa meistä ja elämistämme. En kiistä, etteivätkö ne tekisi monesta asiasta helpompaa ja mahdollistavat paljon asioita, mutta meidän pitää ymmärtää, miten niitä käyttää ja miten koukuttavia ne oikein ovat. On tutkittu, ettei ihminen jaksa olla montaa minuuttia katsomatta kännykkää. Toiminnosta on tullut automaatio ja meitä ohjaa ajatus FOMO, eli fear of missing out. Ahdistus jäädä paitsi jostain. Vähän sama tunne, kun nuorempana ei mennyt baariin perjantai tai lauantai-iltana ja mietitytti, että mistäköhän kivasta sitä oli jäänyt paitsi. Tämä tunne pakotti usein lähtemään väsymyksestä huolimatta. Haluamme olla kehityksessä mukana, ajan hermolla ja tehdä montaa asiaa kerrallaan. Pitää yhteyttä ystäviin, lukea päivän polttavimmat uutiset ja twiitit, vastata emailehin, mutta unohdamme sen, että meillä on kuitenkin käsillä vain tämä hetki. Hetki, josta emme osaa enää nauttia, kun kiirehdimme jo seuraavaan. Kuvittelemme olevamme yhteyksissä ihmisiin somen välityksellä, mutta todellisuudessa oikea ihmisikontakti puuttuu. Myönnän itse, että olen joutunut toppuuttelemaan itseäni siitä, että osaisin pysähtyä hetkeen ja olla ilman älylaitetta, varsinkin, jos kyseessä on tärkeä hetki läheisten tai ystävien kanssa. Osa puolustautuu sillä, että älylaitteiden käyttö voi olla myös rentouttavaa. Totta sekin, mutta uskallan väittää, että moni menettää palasen tärkeistä hetkistä, kun keskitymme hetkestä nauttimisen sijaan kännykän selailuun. Joskus jopa tarve kuvien ottaminen menee tilanteista ja hetkistä nauttimisen edelle. Onneksi kehitys kehittyy ja tilalle on tullut myös vastakkaisia ajatuksia. JOMO eli joy of missing out tarkoittaa sitä, että haluaa irtautua hetkeksi älylaitteista ja teknologiatulvasta. Ajatuksena on se, että ehtisimme olemaan läsnä oikeissa vuorovaikutustilanteissa enemmän ja aikaa jäisi muille tärkeille asioille, kuten perheelle,harrastuksille tai vaan sille, että olisimme tekemättä mitään tai jopa aloittaisimme illalla nukkumaanmenon valmistelut jo hyvissä ajoin. JOMO tarkoittaa sitä, että tiedostaen viettäisimme hetkiä päivästä, jolloin emme selailisi kännykkää ollenkaan, ei niinkään kieltäytymällä itsekurilla, vaan yksinkertaisesti tekemällä sen tilalla jotain muuta. Uskallan väittää, että tällaiset hetket lisäävät hyvinvointia ja iloa. Tällöin kykenemme havainnoimaan ympäristöämme paremmin ja olemaan läsnä. JOMO ajattelun avulla aistimme ovat terävämmät ja pystymme keskittymään useampien aistien avulla erilaisiin hetkiin. Elämää tulisi elää, nähdä, tuntea, kokea, haistaa ja maistaa.     Translation:

FOMO TO JOMO

We all know how smart devices take more and more power over us and from our lives. I do not deny that they would make many things easier, but we need to understand how to use them and how addictive they are. It has been investigated that we cannot be many minutes without looking at our smartphones. The function has become automation and we are guided by the idea of ​​FOMO, fear of missing out. Anxiety to stay apart from something. A little bit the same feeling when we were younger did not go to the bar on Friday or Saturday night and wondered what we had missed. This feeling often forced me to leave despite the fatigue. We want to be involved in everything and we are doing many things at the same time. Keep in touch with friends, read the latest news of the day, tweet, reply to emails, but we forget that we only have this moment. The moment we can no longer enjoy when we hurry to the next one. We imagine we are in contact with people, but in reality the right human contact is missing. I admit that I have to remind myself many times to not constantly check my smartphone, especially if I’m spending time with my loved ones or friends. Some people are saying that using smart devices can also be relaxing. True, but I dare to say that many people lose a piece of important moments when we focus on browsing the mobile instead of enjoying the moment. Sometimes even the need for taking pictures goes ahead of enjoying the significant moments. Luckily, things evolve and opposite thoughts are raising. JOMO, joy of missing out means that you want to have breaks from smartphones and from the information flood. The idea is that we would be able to be more present in the social interactions and spend more time with the important things like family, hobbies or just not doing anything or even getting ready to go to bed early in the evening. JOMO means that we should have more moments of not browsing the smartphones at all, not by refusing with self-discipline, but simply by doing something else instead. I dare say that such moments will increase well-being and joy. By JOMO thinking we are able to observe our environment better and we can focus on different moments with more senses. Life should be lived and experienced. We should listen to sounds, smell scents and see colours.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *