Luo sellainen elämä jota oikeasti haluat elää – Create the kind of life you really want to live

Luo sellainen elämä jota oikeasti haluat elää – Create the kind of life you really want to live
Kai se on se, kun ikä lähestyy 40, että alkaa miettimään elämää ja sen rajallisuutta paljon enemmän. Viimeaikaiset uutisoinnit julkisuuden henkilöiden kuolemasta ovat lisänneet omaa pohdintaa tämän asian tiimoilta. Väistämättä alkaa ajattelemaan asioita eri tavoin. Meidän pitäisi osata elää hetkessä, koska muuta meillä ei ole. Olen nähnyt lukuisia kirjoituksia ja kolumneja ajan rajallisuudesta. ”Nauti elämästä tässä ja nyt”, ”elä hetkessä” lausahduksista on tullut jopa kliseisen yleisiä. Tottahan se on, mutta oletko koskaan miettinyt tarkemmin, mitä se eläminen hetkessä ja elämästä nauttiminen tarkoittaa ihan oikeasti? Välillä tuntuu, että sanomme asioita, mitä meidän kuuluu erilaisissa tilanteissa sanoa, ilman todellista merkitystä. Elämästä nauttiminen tuntuu hyvin kaukaiselta ajatukselta, kun katsoo ihmisten polkevan arjen singeriä ylitöitä tehden ja palautumisen unohtaen. Tätä tehdään kuukausi ja vuosi toisensa jälkeen, koska on kuulemma pakko ja odotetaan seuraavaa lomaa ja vapaata. Tutkimuksetkin osoittavat, että Suomessa nukutaan huonosti, koetaan työstressiä ja ollaan masentuneita. Työn sekä vapaa-ajan yhteensovittaminen koetaan yhä haastavammaksi, sillä töitä on vain yksinkertaisesti niin paljon. Silti ihmiset asettavat yhä kunnianhimoisempia tavoitteita, ehtoja sekä vaatimuksia elämälleen tai sitten on rakennettu tietyn taloudellisen elintason luoma häkki, joka velvoittaa tekemään paljon töitä. Mietin välillä, ovatko ihmiset ikinä pysähtyneet miettimään, mitä he oikeasti haluavat. Kun joku päättää tehdä suursiivouksen, jotta eläisi mielekkäämpää elämää, ehkä hyppää pois yritysmaailmasta tai päättää muuttaa ulkomaille, ensimmäiset kysymykset ovat usein ”miten ajattelit elää?” tai  ”mistä saat eläkettä?”. Tuntuu, että murehditaan valmiiksi asioista, mitä ei ole tapahtunut, mietitään asioita pitkälle tulevaisuuteen, vaikka todellisuudessa meillä on käsillä vain tämä hetki, sillä huomisesta emme tiedä. Näkisin, että etenkin hyvinvointimaissa eletään varautumalla kaikkeen ja pedataan turvallista tulevaisuutta. Eli käytännössä katsoen elämme koko ajan tulevaisuudessa ”sitten kun.” Mietimme oman osakesäästösalkun arvoa 20 vuoden päähän tai seuraavan 5 vuoden urakehitysmahdollisuuksia, vaikka emme oikeasti voi kontrolloida elämäämme. Olen myös huomannut trendin, jossa kehoitetaan lopettamaan pyrkiminen kohti onnellisuutta. Jos elämä on ilotonta, muutos on aina mahdollinen. Unelmia ja mielikuvitusta pitää olla, ja jotta unelmat voisivat toteutua, sinun pitää ehkä luopua ja päästää irti jostain. Kohti onnellisuutta kannattaa pyrkiä ja se voi löytyä ehkä sellaisista asioista tai paikoista, mistä ei ihan ensimmäiseksi sitä ajatellut löytävän. Tutki myös tarkemmin arvojasi ja unelmaasi, sillä ulkoisiin asioihin liittyvät unelmat harvoin tuovat sinulle sitä muutosta, mitä saatat odottaa. Enkä tarkoita sitä, että elämä olisi tähtisadetta ja sateenkaaria, vaan sitä, että pyrittäisiin elämään omien arvojen mukaan, tekemään mielekästä työtä sellaisessa ympäristössä, sellaisten ihmisten ympäröimänä, missä on hyvä olla. En tietenkään voi sanoa, mikä on mielekästä elämää jokaiselle, mutta työstressiä, lomasta lomaan elämistä ja unettomia öitä se ei ainakaan ole.     Hyvä harjoitus omalla kohdalla on miettiä, mitä se hetkessä eläminen ja siitä nauttiminen oikeasti minulle tarkoittaa. Kykenenkö olemaan iloinen, tyytyväinen ja nauttimaan tästä hetkestä. Miltä se elämä juuri tällä hetkellä tuntuu ilman, että miettii elämää pidemmälle tulevaisuuteen. Mitkä ovat niitä asioita, joista tulisi luopua, jotta olisi parempi olla ja mitkä ovat niitä asioita, mitä pitäisi saada elämään lisää, jotta se olisi mielekkäämpää. Elänkö arvojeni mukaan. Näitä on hyvä jokaisen miettiä, koska me itse rakennamme elämämme juuri sellaiseksi kun haluamme. Jokaikinen päätös ja valinta on meidän omissa käsissämme ja usein itse kehitämme mielessämme esteitä, miksi emme voisi ehkä elää toisella tavalla. Kannattaa myös tarkastella kriittisesti niitä asioita, mitkä asiat ovatkin ulkoisten paineiden luomia tavoitteita tai kaavoja, joita olemme toistaneet vuodesta toiseen. Ne palvelevat ehkä jonkun muun tavoitteita, ei meidän omiamme.   Translation:  

CREATE THE KIND OF LIFE YOU REALLY WANT TO LIVE


It is maybe when age approaches 40, that we begin to think much more about life and its limitations. Recent news about the deaths of young celebrities have made me think about my own life. Inevitably I start to begin to think things differently. We should know how to live in a moment because thats all we have.

I have seen numerous articles and columns about the. You see a lot of statements like ” Enjoy life now ”, ” live in the moment ” . Of course it is true, but have you ever wondered what it is like to live in the moment and to enjoy life really mean? Sometimes it seems that we say things that we have to say in different situations without real meaning. Enjoying life feels like a very distant idea when you look at people who are working overtime like crazy. This is done a month and a year after another and basically people live from next vacation to the other. Studies also show that people don’t sleep enough, are experiencing work stress and being depressed. Combining work and leisure is becoming more and more challenging as there are just so much work to do. Still, people are setting increasingly ambitious goals, conditions, and requirements to their lives, or they have built a cage to themselves from their standard of living which actually put people to do even more work. I wonder if people have ever stopped to think about what they really want.

When someone decides to do a major change to live a more meaningful life, maybe jump out of the business world or decide to move abroad, the first questions are often ” how did you think you live? ” or ” where do you think you will get your pension? ”. It feels like worrying about things that have not happened, thinking about things long into the future, although in reality we have only that moment, because we don’t know about tomorrow. I would see that, especially in welfare countries, we live by preparing for everything and making a safe future. So practically we live in the future ” then when. ” We think about what will be the value of our own savings in 20 years or about our 5 year career goal, even though we can’t really control our lives. I have also noticed the trend, which suggests you not to strive for happiness. If life is unhappy, change is always possible. There must be dreams and imagination, and in order for the dreams to come true, you may have to give up and let go of something. It is worth striving for happiness and it may be found in things or places that you wouldn’t think in the first place. Also, look more closely at your values ​​and dreams, because superficial and external dreams will rarely bring you the change you might expect. And I do not mean that life would be always rainbows and starburst, but to live according to your values, to do meaningful work in an environment surrounded by good people will bring you happiness and meaning. Of course, I cannot say what is meaningful life for everyone, but it is not stress, living from vacation to another or sleepless nights.

A good exercise is to think about what it really means for me to live and enjoy it in a moment. Can I be happy and enjoy this moment. How does that life right now feel without thinking about life beyond the future. What are the things that should be left behind in order to be more satisfied and what are the things that we should have more in our life in order to make life more meaningful. These are good things to think about, because we actually build our lives just as we want. Every decision and choice is in our own hands, and we often develop obstacles in our minds why we cannot live in another way. It is also worthwhile to look critically at what matters are the goals and dreams created by external pressures that we have repeated year after year. Maybe they serve someone else’s dreams, not ours.

2 Comments

 1. Asiallista tekstiä.. usein törmää juuri tuohon ajatukseen että mitä tekisi jos olisi mahdollista jäädä pois nykyisestä työstä. Miettii liikaa että mitä jos? Tai mitä sitten? Ja helposti jää ajatuksen tasolle juurikin sen liiallisen pohtimisen takia.
  Joskus se elämä vaatii jonkun totaalisen oikean tapahtuman joka pysäyttää,pistää miettimään.. Valitettavan monesti se on oma terveys tai läheisen terveys, joka pettää ja vasta sitten aletaan miettimään uudelleen asioita ..
  Ei uskalleta elää ilman pidempää suunnitelmaa..

  Reply
  • Juuri näin Arto, hienoja ajatuksia! Olet selvästi miettinyt asioita 🙂 Joskus ei edes läheisen tai oman terveyden menettäminen herätä…

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *