Identiteetti – Identity

Identiteetti – Identity
  Scroll down for the english version   Jos joku kysyy sinulta, kuka olet, niin mitä vastaat? Huomaatko ehkä alkavasi luettelemaan, missä olet töissä tai mitä harrastat? Hyvin tyypillistä on ulkoisten asioiden luetteleminen, sillä joko et tiedä kuka oikeasti olet syvällä sisimmässäsi tai et ole koskaan miettinyt edes asiaa. Valitettavasti hyvin harvat ehtivät arjen kiireessä miettiä tällaisia elämän suuria kysymyksiä. Niille pitäisi kuitenkin investoida paljon laadukasta aikaa, sillä vastaukset määrittelevät hyvin paljon meidän elämän valintoja sekä suuntaa. Jos emme tunne itseämme tai keitä me olemme, saatamme rakentaa identiteettiämme valheelliselle pohjalle tai sitten kompastelemme elämässä samojen tyhjyyden ja merkityksettömyyden tunteiden kanssa. Identiteetti ei tunnu omalta ja aiheuttaa kipuilua. Yhteiskunta ja ihmisten käyttäytyminen ei yhtään tee asiaa helpommaksi. Kuinka monta kertaa ihmiset kysyvät sinulta, missä sinä ja kumppanisi olette töissä, missä asutte ja mitä lajia sinä tai lapsesi harrastavat, määritelläkseen sinun arvosi. Jos olet töissä arvostetuissa yrityksissä, olet korkeasti koulutettu, asut paremmassa osassa kaupunkia ja harrastat vaikka triathlonia tai crossfitiä, saat arvostusta ihmisten keskuudessa. Nuorena ympäristö vaikuttaa hyvin paljon siihen, millaiseksi identiteettimme muodostuu. Mietimme mitä muut meistä ajattelevat. Silloin esimerkiksi vanhempien ja yhteiskunnan vaatimukset vaikuttavat hyvinkin paljon, miten määrittelemme itsemme.  Se on ihan luonnollista. Ympäristö vaikuttaa paljon siihen, mitä alamme opiskelemaan ja millaisen urapolun itsellemme luomme.     Ongelmaksi tilanne muodostuu, jos emme kuitenkaan missään vaiheessa ala tarkastelemaan kriittisesti sitä, keitä me olemme, ja mitkä asiat identiteettiimme vaikuttavat. Saatamme jatkaa itsemme määrittelemistä ympäristön ja sieltä tulevan palautteen perusteella. Se on tapa mihin olemme tottuneet ja kasvaneet. Rakennamme itseämme jatkuvasti ulkoisten asioiden, kuten työn, omistamisen ja materian varaan. On hienoa olla määrätyissä ammateissa, omistaa määrätyn merkkinen auto tai kuuluisan suunnittelijan suunnittelemat huonekalut. Kuinka hassulta näyttävät facebook postaukset, joissa poseerataan uuden BMW:n tai Mersun vieressä tai julkisuudenhenkilöiden sisäpiirin Instagram kuvat pintaliito yökerhoissa. Vielä hullunkurisempaa on julkisesti jaetut omien lasten kuvat urheilumitaleista tai yliopistoon pääsyistä. Mietin usein, että mikä on näiden kuvien tarkoitus. Se kertoo siitä, mikä on ihmiselle tärkeää, mitä arvostetaan ja mikä on merkityksellistä. Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Identiteetti ei koskaan saisi olla kiinnittynyt sellaiseen, minkä voit menettää. Mitä tapahtuu, jos menettäisit kaiken varallisuuden tai työpaikkasi? Kuka sen jälkeen olisit? Se kuka olet, pitää olla jotain syvempää, kuin kallis auto tai hieno ammatti. Esimerkiksi urheilija minä oli kiinnittänyt identiteetin vuosia lajiin, jolloin urheilu-uran lopettaminen aiheutti valtavan kriisin. Usein ihmisiltä puuttuu syvempi merkitys elämään, ja ei olla löydetty omaa juttua. Hyvä harjoitus on miettiä vastausta kysymyksiin, kuka minä olisin, jos minulta vietäisiin statukset, työ ja materia ympäriltä, ja mihin rakentaisin identiteettini? Miksi olen täällä ja mikä on minulle tärkeää? Harjoitus ei ole välttämättä mukava. Se on haastavaa itsetutkiskelua, joka vie sinut hyvin syvälle sisimpään, pistää sinut miettimään koko minuuttasi, arvojasi ja sitä, elätkö arvojesi mukaan vai ristiriidassa niiden kanssa.  Seuraavan kerran, kun näet pitkästä aikaa jonkun tutun, mieti mitä meinaat häneltä kysyä.   English translation:  

IDENTITY

If someone asks you who you are, what do you answer? Perhaps you begin to list where you work or what you are your hobbies? It is very typical to list external things, because you don’t know who you really are deep inside or you never thought about it. Unfortunately, very few people in the hurry of everyday life are thinking about such big questions of life. However, they should invest a lot of high quality time, because the answers define a lot of our life choices and direction. If we do not know ourselves or who we are, we may build our identity on a false basis or then stumble upon the feelings of emptiness and meaningless. Identity does not feel like our own and it causes pain. Our society and human behavior don’t make it any easier. How many times people ask you where you and your partner work, where do you live and in which school your kids go to, just to determine your value. If you are working in prestigious companies, you are highly educated, you live in a better part of the city and you are doing triathlon or crossfit, you get the respect of people. At a young age, the environment has a great impact on how our identity is formed. We were thinking constantly about what the people think of us. At that time, for example, the demands of parents and society will greatly affect how we define ourselves. It’s natural. The environment has a lot to do with what we start to study and what kind of career path we create for ourselves. The problem arises if, however, we do not at any time critically examine who we are and what is important to us. We may continue to define ourselves based on the environment and the feedback from there. It’s the way we have used to think and how we have grown. We are constantly building ourselves on external issues such as work, ownership and material, which society and people’s feedback then feed. It is great to be in certain occupations, own a specific car or furniture designed by a particular architect. How funny is to look at facebook postings, where people are posing next to a new BMW or Mercedez Benz or the Instagram pictures of insiders at the vip nightclub. Even more crazy is the publicly shared pictures of people’s own children  winning medals in sport games or being admitted to a university. I often used to wonder what is the purpose of these images, but I understood that It tells what is important, what is valued and what is meaningful to these people. Images tell more than a thousand words. Identity should never be attached to what you can lose. What happens if you lose all your wealth or your job? Who would you be then? Whoever you are, there must be something deeper than an expensive car or a great profession. Often, people lack a deeper meaning in life and have not found their own passion. A good exercise is to think about the answer to the questions, who would I be if I had to leave statuses, work and material around and in what would I build my identity? Why am I here and what is important to me? The exercise is not very comfortable. It’s a challenging self-examination that takes you very deep inside, pushing you to think about your true self, your values, and whether you live with or conflict with your values. And the next time you see someone you know for a long time, think about what will you ask.

2 Comments

  1. Mitä kerromme muille? Kuinka paljon avaamme elämäämme? Vanhempana sitä osaa arvostaa sitä, että ympärillä on ihmisiä, joille voi oikeasti kertoa kuulumisia ja näyttää oman persoonansa heikkouksineen ja vahvuuksineen. Ei tarvitse rakentaa kuplaa, josta kertoa.

    Facebook päivitykset ovat usein sitä kuplaa, joka peittää todellisuuden. Usein tunnistaa ristiriidan kuvien ja todellisuuden välillä ja ihmittelee, miksi ihmisten pitää pinnistellä vaikeina hetkinä ja ladata elämäänsä positiivisesta kulmasta vieläpä sosiaaliseen mediaan. Parantaako positiivinen palaute huonoina kausina? En osaa sanoa, mutta jotain vastakaikua ja kommunikaatiota niillä kuvilla ja kertomuksilla kai haetaan.

    Reply
    • Kyllä olet ihan oikeassa Outi! Huomaan myös, että iän myötä ei enää häpeä kertoa ikäviäkin asioita.

      Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *