Inhimillinen tekijä: kuka peilistäsi katsoo?

Inhimillinen tekijä: kuka peilistäsi katsoo?

Minua on pyydetty useaan mediaan ihan lyhyen ajan sisällä ja jotenkin tuntuu, että kehonkuvaan liittyvät keskustelut ovat nyt nosteessa ja pinnalla. Olen erityisen tyytyväinen siitä, että ihmisiä on alkanut huolettaa voimakas ulkonäkökeskeisyys ja sen leviäminen nuorten keskuuteen. Mediaa on alkanut kiinnostaa erilainen näkemys ja etenkin se, mitä fitness oikein on. Olin kuukausi sitten Inhimillinen tekijä- ohjelman kuvauksissa, jossa oli aiheena: kuka peilistäsi katsoo? Ohjelma näytettiin 7.11 ja 9.11 yleltä. Nyt sen voi katsoa yle areenasta:

http://areena.yle.fi/tv/2270123

Inhimillinen tekijä, kuka peilistäsi katsoo

 

Menen viikon päästä puhumaan Terveystiedon Syysseminaariin liikunnan ja terveystiedon opettajille fitnessdieetistä ja siitä onko se hyvinvointia vai ahdistusta. Lajin ympärillä on ollut pitkään salaperäisyyden viitta ja nyt halutaan tietää, mitä laji oikeasti on ja millaisessa maailmassa kilpailijat elävät. Omakohtainen kokemukseni ja näkemykseni selvästi kiinnostavat.

Kehonkuvaan liittyvistä asioista on alettu puhumaan enemmän, mutta tuntuu siltä, että se on edelleen kovin vaikea asia käsitellä. Vaikka puheet vääristyneestä kehonkuvasta on lisääntynyt, vaatimukset itseä kohtaan ovat edelleen ankarat ja itsekritiikkiä kuulee päivittäin. Tuntuu siltä, että ihmiset tiedostavat ongelman, mutta kehon ulkonäkö merkitsee kuitenkin vielä liian paljon. Se, että alkaisimme olemaan armollisia itseämme kohtaan ja hyväksymään kehoamme sellaisena kuin se on, vaatisi paljon tunteiden käsittelyä ja asioiden hyväksymistä. Monesti on helpompaa muuttaa itseään ja keskittää ajatukset ulkoisten asioiden muokkaamiseen, kuin se, että alkaisimme käsittelemään vaikeitakin tunteita ja asioita. Niitä riittämättömyyden tunteita ja tarvetta tulla nähdyksi sekä arvostetuksi. Onhan yksi meidän perustarpeista arvostetuksi tulemisen tarve.

Tuntuu jotenkin siltä, että ihmiset puhuvat kovasti mindfulnessista ja itsetutkiskelusta, mutta tuntuu, että ne ovat liian usein hyvin pinnallisia puheita ilman todellista ymmärrystä mistä oikein on kyse. Pysähdyttäisiin tässä oravanpyörässä ja mietittäisiin, miksi suoritamme ja muokkaamme itseämme sellaiseksi kuin muut haluavat ja meiltä odottavat. Voisimmeko olla tyytyväisiä itseemme tässä ja nyt?

 

Body image and acceptance

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *