Ajatuksia epäonnistumisesta

Olen huomannut työskennellessäni vuosia liikunta-alalla Personal Trainerina suurta vaikeutta liikunnan aloittamisessa. Kyse ei ainoastaan onko ihmisillä aloitekykyä lähteä kuntosalille tai joogaan, kyse on paljon syvemmästä asiasta. Kyse on epävarmuudesta, häpeästä ja itsensä nolaamisesta. Monesti siitä, mitä muut ajattelevat minusta. Tuolla on suuri määrä ihmisiä, jotka eivät liiku ollenkaan. Tärkeä tehtävä olisikin madaltaa ja helpottaa kynnystä aloittaa liikunnan harrastaminen. Tuottaa ihmisille onnistumisen tunteita ja niiden avulla lisätä itseluottamusta.

Mistä se epävarmuus sitten kumpuaa? Miksi meille merkitsee niin paljon se, ettemme vaan nolaisi itseämme? Olen useaan otteeseen palannut juuri siihen, että yhteiskunta ihannoi suorittamista, kauneutta ja tehokkuutta. Jos et mahdu tähän muottiin, olet vääränlainen. Annamme muiden usein määritellä sen, mitä olemme. Omat ajatuksemme ja ennakkoluulomme muokkaavat niitä käsityksiä, mitä ajattelemme muiden ajattelevan meistä.

Liikuntasuoritusta ajatellen, olisi tärkeä ymmärtää se, että jokainen harjoittelee ja liikkuu omalla tasollaan. Tavoitteita on yhtä paljon kun on ihmisiä. Kaikkien ei tarvitse tavoitella huippusuorituksia ollakseen hyvä. Se riittää, että liikunnasta tulee hyvä olo ja, että on kivaa. Pyörittäessäni saliani Compactfit Movement Centeriä olen törmännyt useaan otteeseen siihen, että osa ihmisistä on hyvin epävarmoja. Starttikurssin käyneenä voi osallistua normaalisti tuntilukujärjestyksen mukaisiin tunteihin, mutta se arveluttaa. Kuulen usein lauseita ’’mitä jos epäonnistun ja nolaan itseni?’’ ’’mitä jos en osaa mitään’’, ’’minun pitää harjoitella ennen kuin tulen salillesi harjoittelemaan’’. Personal Trainerin alkukartoituksessa tulee usein ilmi, ettei asiakas haluaisi harjoitella kuntosalilla, missä muut ihmiset tuijottaa. Eikö ole hullunkurista? Mielestäni ongelma ei ole pelkästään sisältä kumpuava epävarmuus. Me liikunta-alalla olemme osittain epäonnistuneet palvelujemme markkinoinnissa. Sillä on hirveästi merkitystä, minkälaisen kuvan annamme jo viestiessämme palveluistamme. Usein salien mainoksissa näkee paljaita huippuunsa trimmattuja kehoja, joilla treenivarusteet ovat viimeisen päälle muotia. Haluammeko myydä asiakkaille tätä tavoitetta? Viestimme asiakkaillemme, että kun harjoittelet täällä, pääset huippukuntoon. Mielestäni tämä on hyvin yksipuolinen, ja jopa asiakasta aliarvioiva tapa viestiä. Trimmattu keho ei ole, eikä tarvitse olla kaikkien tavoite. Joillekin se voi olla liikunnan ilo ja yhdessä tekeminen sekä pienet onnistumisen elämykset. Työsarkaa olisi miettiä, miten voisimme viestiä näistä asioista paremmin, jotta kynnys tulla salille ei olisi niin suuri.

Toinen tärkeä asia on se, millaisia kokemuksia annamme ihmisille salilla. Usein salilla ohjaaja tai PT vaatii asiakkailta huippusuorituksia. Mikään ei riitä ja positiivisen palautteen saa vain, kun osaa liikkeet täydellisesti. Mitä jos unohtaisimme ajatuksen, että aina pitäisi pyrkiä täydellisyyteen, sillä yhdellä positiivisella ja kannustavalla palautteella voi olla erittäin suuri merkitys. Asiakas kokee onnistuneensa ja itseluottamus kasvaa. Mikään ei ole niin palkitsevaa ohjaajalle, kuin nähdä, että asiakas on voittanut epäonnistumisen pelkonsa ja tulee uudestaan motivoituneena harjoittelemaan.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *