Älä laihduta- päivä 6.5

Päätin ottaa haasteen vastaan ja kirjoittaa blogin älä laihduta- päivää varten. Kyseistä päivää vietetään 6.5 ja sen viesti on erittäin tärkeä.

Olen miettinyt, millaista on kasvaa nuorena tässä yhteiskunnassa, jossa äärimmäinen suorittaminen, kontrolli, menestyksen ihannointi, täydellisyyden tavoittelu ja saavutukset merkitsevät. Sinun pitää laihduttaa ja ansaita herkuttelu, olla kurinalainen, piilottaa heikkoutesi, mahtua johonkin järjettömään muottiin ollaksesi hyväksytty, tuntea syyllisyyttä ja häpeää kun teet jotain väärin tai epäonnistut. Harvemmin näitä vaatimuksia kuulemme suoraan. Ne ovat usein oman mielen muodostamia vaatimuksia itsellemme. Nämä vaatimukset muodostuvat kaikesta siitä informaatiosta, jota näemme ja kuulemme sosiaalisessa mediassa. Muodostamme käsitykset siitä, mitä meidän tulisi olla, jotta olisimme arvostettuja ja hyväksyttyjä. Tällöin mahdumme ‘oikeanlaiseen’ muottiin. Yhteiskunnassamme ei katsota hyvällä ylipainoisia, ikäänkuin he olisivat ihmisinä tyhmempiä tai heikompia. Moni ajattelee, että ylipainoinen ei voi olla kaunis tai, että ylipainoa tulisi hävetä. Tämän vinoutuneen ajatusmaailman takia ihmiset sairastavat yhä enemmän erityyppisiä syömishäiriöitä, kuten ahmimishäiriötä, anoreksiaa tai erilaisia kehonkuvan häiriöitä. Pelko sekä paineet lihomisesta tai siitä, että on vääränlainen, ettei kelpaa tai riitä sellaisenaan, on valtava.

Hyvinvointimarkkinoilla mainokset ja lehdet syöttävät terveyden ja hyvinvoinnin sanomaa. Kuvat ovat täydellisiä, kuten mallitkin. Treenatut naiset tai miehet kertovat ohjeita siitä, millaisilla keinoilla saavutat tasapainon, onnellisuuden ja terveyden. Näen tässä ristiriidan: terveys, onnellisuus ja hyvinvointi on yhtä kuin trimmattu keho tai niin ainakin somen muodostama mielikuva antaa ymmärtää. Todellisuudessa näillä on hyvin vähän tekemistä toistensa kanssa.

Ihailemme itsekuria ja kaikkea toimintaa ohjaa kontrollointi. Kun noudatat kurinalaisesti jotain ruokavaliota ja treeniohjelmaa, saat hallinnan tunteen elämään. Yritämme epätoivoisesti hallita kaikkea, sillä ilman kontrollia eläminen on pelottavaa ja ahdistavaa. Ajattelumme on ohjelmoitu niin, että että kun kehon ulkoinen olemus on kunnossa, kuvittelemme olevamme onnellisia. Kuinka moni tälläkin hetkellä tavoittelee tätä valheellista onnellisuutta tajuamatta, ettei se tule koskaan sitä tuomaan. Mikään ulkoinen asia ei koskaan tee onnelliseksi, jos sisin ei ole tasapainossa. Liian usein tilanne on juuri toisinpäin. Nämä ihmiset elävät jatkuvassa kontrollin menettämisen pelossa. Elämä on rajoittunutta, onnetonta, sääntöjen ja normien mukaan elämistä.

Miksi me unohdamme ja hylkäämme itsemme? Onko sisäistä kauneutta enää olemassa tai onko sille enää tilaa tässä yhteiskunnassa? Sopivaa kumppania etsiessä vaadimme täydellistä ulkonäköä, puhumme itsellemme rumasti tai määrittelemme itsetuntomme sen mukaan, miltä kehomme näyttää. Me annamme valtavasti painoarvoa sille, miltä näytämme ulkoisesti, ikäänkuin millään muulla ei olisi mitään väliä. Unohdamme kokonaan, mistä asioista onnellisuus loppujen lopuksi syntyy ja sen, että arvokkaimmat asiat ovat sisällämme. Onnellisuus on sitä, että on tasapainossa itsensä kanssa ilman vaatimuksia tai paineita olla toisenlainen. Mitä loppujen lopuksi merkitsee viimeisen päälle trimmattu keho ja haluaisimmeko todella olla suhteessa pelkän kiiltokuvan kanssa? Me kaikki vanhenemme ja elämän rajallisuus tulee jossain vaiheessa vastaan. Mitä jos olisimme tyytyväsiä itseemme tässä ja nyt ja olisimme hyväksyvämpiä myös muita kohtaan.

Body-confidence

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *