Hotjoogalla talven yli

Hotjoogalla talven yli

Aloitin käymään puolisen vuotta sitten Pia Rydmanin Tulijoogassa hotjoogassa sekä Bikram tunneilla Helsingin punavuoressa. Olen käynyt useilla joogatunneilla, mutta tämä on ollut ehdottomasti suosikkini. Huomaan käyväni siellä viikko viikolta yhä enemmän ja olenkin miettinyt, mikä siinä on ollut niin koukuttavaa ja erityistä. Tunteja on erilaisia, joista minun suosikkini on 90 minuutin hotjooga. Tunti koostuu noin 50 liikkeestä eli asanasta.

Hotjooga on parantanut liikkuvuuttani huomattavasti. Lämpimässä tehtävät liikesarjat selkeästi tekevät hyvää keholleni, sillä pahat alaselän kivut ovat kadonneet. Tunti ei perustu pitkiin staattisiin venytyksiin, sillä asanoiden aikana tulee aktivoida lihaksia ja kontrolloida jatkuvasti kehon asentoa. Toinen asia, mikä tunnilla korostuu, on mm. seisomasarjassa tehtävät tasapainoasanat, jotka ovat erinomaisia vahvistamaan jalan niveliä ja jänteitä sekä tietysti lihasvoimaa. Seisomasarjan asanat kehittävät erinomaisesti ryhtiä sekä keskivartalon kontrollia. Liikkeissä on seistävä selkä suorana, pakarat tiukkana ja lantio käännettynä sisäänpäin.

Hotjooga ei ole ollut minulle vain fyysinen juttu. Se on opettanut minulle itsehillintää, läsnäoloa, kärsivällisyyttä ja rauhoittumista. Välillä tuska tunnilla on sietämätön kosteuden, kuumuuden ja haastavien liikesarjojen aikana, mutta olosuhteita oppii sietämään. Vaatii suunnattomasti läsnäoloa, itsekuria ja kontrollia, etten ala poukkoilemaan levottomasti tunnin aikana. Paras keino rauhoittua, on keskittyä ainoastaan omaan hengitykseen. Oikeanlaisen hengitystekniikan olen oppinut hotjoogassa, ja olen saanut sen toimimaan myös muussa harjoittelussani ja normaalissa elämässä. Kiinnitä seuraavan kerran huomiota hengitykseesi harjoittelun aikana. Onko se lyhyttä, pinnallista ja katkonaista? Mieti kuinka paljon menetät suorituksesi kapasiteettia, jos et hengitä oikein. Hengityksen tulisi olla pitkä ja siihen osallistuu vatsa, pallea ja keuhkot sekä kylkiluut laajenevat sivulle. Oikeanlaisella ja rauhallisella hengityksellä pystyt myös aktivoimaan parasympaattisen hermoston, joka laskee verenpainetta sekä stressiä.

Tunti ei ole rauhallinen ja kevyt. 39 asteisessa huoneessa on noin 20 asiakasta kerrallaan. Jokaiseen tuntiin pitää valmistautua hyvin juomalla ja syömällä riittävästi. Yritä olla kuitenkin syömättä juuri ennen tuntia, sillä osa liikkeistä painaa vatsan aluetta. Minun 90 minuutin tunnin kulutus oli noin 800-900 kcal ja keskisyke 125 tienoilla. Hikoilun määrä on merkittävä. Tunnilla saattaa tulla erittäin huono olo ja se vaihtelee päivien mukaan. Jokainen tekee omaa harjoitusta, joten lepotauot makuulla tai lapsen asanassa ovat sallittuja. Ei siis kannata pelästyä olotilaa ensimmäisen kokeilukerran jälkeen. Yleensä seuraava tunti on jo paljon helpompi. Tunnin jälkeen olo on uupunut, mutta seuraavina päivinä todella virkeä. Merkittävänä asiana olen huomannut, että unenlaatu on parantunut huomattavasti hotjoogan aloittamisen jälkeen.

Tässä vinkkejä, jos haluat kokeilla hotjoogaa:

 • Juo hyvin ennen tuntia
 • Ota mukaan iso ja pieni pyyhe, juomapullo ja joogamatto (mattoja saa vuokrata myös paikan päältä)
 • Pukeudu kevyisiin treenivaatteisiin
 • Älä pelästy, jos tunnilla tulee huono olo, se on täysin normaalia

Esittelen tässä 4 asanaa, joita tehdään tunneilla:

STANDING BOW

 • Seiso yhden jalan varassa ja koukista toinen jalka taakse
 • Ota ulkopäin jalkaterästä kiinni
 • Pidä hyvä ryhti ja vie käsi suoraksi ylös
 • Jännitä pakarat ja työnnä lantio eteen
 • Potkaise jalkaa taakse ja ylös
 • Lähde viemään vartaloa alas ja työnnä suorana olevaa kättä eteenpäin

 

IMG_0241

 

HALF MOON

 • Seiso jalat yhdessä
 • Jännitä pakarat tiukaksi
 • Vie kämmenet yhdessä kädet suorana sivulle, ylös ja taakse
 • Pää on käsien välissä tiukasti
 • Työnnä lantiota sivulle, jännitä reidet

 

IMG_0243

 

TRIANGELI

 • Astu leveä askel sivulle, käännä etummaisen jalan varpaat sivulle ja taimmaisen 45 asteen kulmaan
 • Koukista etummainen polvi 90 asteen kulmaan
 • Pidä lantio keskellä ja kädet hartian tasossa, kämmenet auki
 • Käännä alempi käsi kohti varpaita ja ylempi kohti kattoa, kierrä ylävartaloa auki ylemmän käden suuntaan

 

IMG_0242

 

FULL LOCUST POSE

 • Makaa vatsallaan ja laita kämmenet yhteen vatsan alle
 • Paina suu kiinni lattiaan
 • Paina käsiä lattiaa vasten
 • Nosta jalat yhdessä ilmaan, mutta pidä lantio tiukasti vasten käsiä

 

IMG_0244

 

 

Translation:

I have been training hot yoga and bikram for half a year now at Pia Rydman’s Tulijooga. I’m totally hooked and my bad lower back pain is gone. It’s not only an effective physical activity class but it’s also teaching mindfulness, breathing, self-discipline and to be present.

The typical class is a 90 minutes hot yoga or bikram which consists of 50 different movements – asanas. The room is 39 degrees celsius (100 Fahrenheit) and the humidity is high especially if there’s a lot of people in the class. The class requires good concentration because the feeling can be very akward. When you feel like you would want to get out of the classroom, just to pay attention to your breathing, cause that’s the only thing you can control. The energy expenditure of a 90 minutes class is between 800-900 Kcal and the heart rate is usually between 110-140 bpm. So if you are trying a class for the first time, don’t be scared if you feel bad during or after the class. It’s normal and it will get easier next time.

Some tips before going to a hot yoga class

 • Drink well before a class
 • Take big and small towels and a water bottle with you
 • Don’t put too much clothes, cause it’s going to be hot
 • Don’t be scared if you feel dizzy during the class, it’s normal

You can see the three examples of yoga poses above this text.

www.tulijooga.fi 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *