Välipalasta virtaa

Välipalasta virtaa

Mitä syödä välipalaksi, kun on kiire? Mitä olisi hyvä ottaa mukaan, jos on työmatkalla? Mitä syön välipalaksi, jos menen treenaamaan? Tyypillisiä kysymyksiä, joita ihmiset kysyvät. Ihmiset tiedostavat välipalan tärkeyden, mutta hyvän sen oikean vaihtoehdon löytäminen tuntuu olevan vaikeaa.

Välipalan syöminen on tärkeää, sillä usein lounaan ja päivällisen väliin jää useita tunteja, jolloin verensokeri saattaa tippua hyvinkin alas. Moni ei edes koe nälkää ja aika menee siivillä työn tohinassa. Miten jaksat tehdä ajatustyötä, jos verensokerit ovat alhaalla? Toinen ongelma on iltasyöminen. Jos et ole syönyt välipalaa ennen päivällistä, olet takuulla hyvin nälkäinen, kun tulet töistä kotiin. Tällöin ateriakoko saattaa helpommin kasvaa suureksi ja nälkä jatkua vielä iltamyöhälle asti.

file1

Mielestäni välipalan syömisestä ei kannata tehdä liian monimutkaista. Se voi olla hyvin yksinkertainen ja helposti mukaan otettava vaihtoehto. Aina ei tarvitse jaksaa valmistaa gourmet elämyksiä jokaiselle päivälle. Kun hetken miettii edellisenä iltana, millainen päivä on tulossa, pystyy ennakoimaan ja vähän suunnittelemaan päivän aterioita ja välipaloja. Tällä pystyt välttämään huonot vaihtoehdot, joita tulee valittua kiireessä ja nälkäisenä. Jos työpaikalla on jääkaappi, voit viedä  sinne valmiiksi välipaloja kiireisen päivän varalle.

Jos käyt treenaamassa ja välipala on edellinen ateria, syö runsaammin. Ajoita välipala niin, että aikaa jää myös ruoan sulatteluun.

Välipalapatukat herättävät paljon kysymyksiä. Ne ovat silloin tällöin ihan hyvä vaihtoehto, mutta niistä valitsisin mahdollisimman luontaisen vaihtoehdon ilman makeutusaineita. Niissä saattaa myös olla huomattava määrä sokeria, joten suosittelen tarkastamaan ravintosisällön. Sama pätee smoothie- ja proteiinijuomiin.

Tässä 5 vinkkiä välipalan syömiseen:

 • Mieti edellisenä iltana, millainen on työpäiväsi ja valmista välipalat mukaan tarvittaessa
 • Muista syödä riittävä välipala, jos treenaat
 • Lentomatkustukseen saat mukaan kaiken kiinteän (kananmunat, proteiinijauheet, salaatit etc.)
 • Välipalapatukat ja valmisproteiinijuomat ihan ok vaihtoehtoja silloin tällöin ja kiireisenä päivänä (tarkasta sokerin määrä)
 • Syö välipala, vaikka sinulla ei olisi näläntunnetta

file2

Välipalaehdotuksia:

 • Ruispala, riisikakku tai moniviljaleipä + avocadoa ja kylmäsavulohta (päälliset voi valita mielen mukaan: hummus, juustosiivu, tomaatti-kurkku, kananmuna)
 • Protein pudding vanukas (useita eri merkkejä ja oikeasti ovat ihan syötäviä)
 • Keitetty kananmuna
 • Aamun smoothiesta puolet
 • Luonnonjogurtti tai rahkapurkki, hedelmä ja muutama pähkinä
 • Annos puuroa ja marjoja
 • Proteiinijuoma (kaupassa valmiita vaihtoehtoja, mutta tarkasta, että sokerin määrä alle 10g)
 • Pieni ”to go” salaatti
 • Välipalapatukka
 • Kasviksia (porkkana, tomaatti, kurkku) + hummusdippiä
 • Pähkinöitä pieni kourallinen

 

Mukavaa päivää!

 

Translation: It is important to eat snacks during the day, to keep the blood sugar levels stable. People are usually skipping the afternoon snack and they return hungry at home in the evening. To avoid  too big portion sizes in the evening it is recommended to eat a snack in the afternoon. It doesn’t have to be complicated. Just think a little bit the day before, how the next day will be, and prepare a snack if it’s needed. If you are training in the afternoon, have a bigger snack.

Snack options:

 • Yoghurt, fruit and nuts
 • Full grain bread, rice cakes + avocado and smoked salmon (you can choose your toppings)
 • Snack bar (check the amount of sugar and artificial sweeteners)
 • Oatmeal and berries
 • Small ”to go” salad
 • Egg
 • Smoothie (check the amount of sugar)
 • Nuts
 • Veggies and hummus dip

Have a great day!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *