Keinot pysyvään painonhallintaan

Keinot pysyvään painonhallintaan

Ruokavalio ja ravinto herättävät valtavasti kysymyksiä. Ei ole ihme, että nettivalmennukset ja painonpudotusohjelmat ovat suuressa suosiossa. Kaikki etsivät sitä oikeaa vastausta, jolla painon saisi pidettyä kurissa mahdollisimman vaivattomasti. Haemme vastausta jostain muualta, kun itsestämme ja omista tavoistamme. Kiinnitämme nippelitietoon huomiota, vaikka suuremmat kokonaisuudet ovat hakusessa. Kaikilla on tarvittava tieto olemassa, miten pitäisi syödä oikein, ja mitä ruokia tulisi vähentää. Me kuuntelemme yhä vähemmän itseämme ja unohdamme, että meitä ohjaa yllättävän paljon ympäristö, ihmiset sekä tunteet. Niillä on hyvin paljon vaikutusta siihen, miten käyttäydymme esimerkiksi syömisen suhteen.

Pikkujouluaika lähestyy. Oletko pistänyt merkille, kuinka usein sosiaalisiin tilanteisiin kuuluu syöminen ja juominen? Tapaamme ystäviämme brunssin tai illanistujaisten merkeissä tai menemme asiakkaiden kanssa illalliselle. Näihin tapahtumiin kuuluu olennaisesti yhdessä syöminen ja usein alkoholin nauttiminen. Huomaamatta kalenteriin saattaa tulla erilaisia sosiaalisia tapahtumia viikottain. En tarkoita, kaikkia sosiaalisia tilanteita tulisi välttää, mutta jos painokäyrä on nousujohteinen, on hyvä tarkkailla omaa käyttäytymistä. Olisiko mahdollisesti jotain juhlia, joita voisi jättää välistä tai toimia näissä tilanteissa eri tavoin? Syödä jotain herkullista ja terveellistä luopumatta sosiaalisesta kanssakäymisestä tai tehdä yhdessä jotain ihan muuta.

 

IMG_0182

 

Uskallan väittää, että tunteiden käsittely ja siihen liittyvä syöminen ovat suurimpia asioita, jotka vaikuttavat painonhallintaan. Ruoka ja joillekin alkoholi toimivat useimmille tunteiden säätelijöinä.  Herkuttelemme, kun olemme iloisia, surullisia, väsyneitä, tylsistyneitä, stressaantuneita, ahdistuneita tai masentuneita. Yritämme lohduttaa ehkä lapsuudesta opitulla tavalla itseämme tai haluamme palkita itseämme onnistumisista herkuilla. Sokeri tai rasvainen ruoka tuo hetkellisesti hyvän olon tunteen, mutta  ensisijainen ongelma tai tunnetila on vielä olemassa, jos tunnetilan käsittelyä on yritetty käsitellä herkuilla. Lopputuloksena huomaamme, että paino on alkanut salakavalasti nousemaan. Tärkeintä olisi tunnistaa, kohdata ja käsitellä nämä erilaiset tunnetilat, ilman herkuttelua. Tämän asian kun sisäistää, moni painonhallintaan liittyvä haaste ratkeaa.

Tuntuu siltä, että näiden asioiden tunnistaminen ja kohtaaminen on hankalaa ja siksi monen on vaikea ymmärtää, miten paino on voinut nousta. Seuraavan kerran, kun suutuspäissäsi olet ostamassa jäätelöpakettia pysähdy hetkeksi ja kuuntele itseäsi. Käy läpi, mistä kiukku johtuu ja hyväksyä tunnetila. Mitä, jos ehdottaisit ystävälle perjantai-iltana happihyppelyä illallisen sijaan?

-Nora-

 

Translation: The world is full of different weight loss programs. People are searching for the one and only answer how to lose the weight. Actually people don’t understand that the answer is within themselves. We affected by our feelings and people around us. We don’t realize how much we have different kind of social interactions which usually include food and drinks. One time isn’t the case but when they are starting to fill your calendar that could be the reason behind weight gain.

Emotions are one of the biggest reason we have to deal with when talking about weight management. We are many times regulating our emotions with food or alcohol. When we are happy, sad, stressed, anxious. We should recognize these kind of harmful patterns and try to act next time differently. A good way is just to deal with the emotion by facing it.

People should understand that the answer to weight loss problems is easier than you could think. The problem is that it is hard to face the truth and make changes to the old habits.

-Nora-

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *