Onnellisuudesta

Onnellisuudesta

Viimeisen vuoden aikana olen alkanut miettimään enemmän elämän rajallisuutta.  Minulla on ollut erittäin haastavia vuosia takana, joista olen oppinut uskomattoman paljon. En olisi tässä ja nyt puhumassa näin, jos minulla ei olisi näitä kokemuksia. Elämän rajallisuuden ajattelu on saanut minut konkreettisesti tajuamaan, että täällä pitää oikeasti elää hetkessä, tässä ja nyt. Elämässä pitää vaalia ja tehdä niitä asioita, mitkä tekevät onnelliseksi. Usein ajatellaan, että sitten kun olen määrätyssä pisteessä elämässäni, aion toteuttaa unelmani.

Olen paljon miettinyt onnellisuutta. Mitä se minulle merkitsee, ja mikä tekee minut onnelliseksi. Jos tämä kysymys olisi esitetty minulle vajaa kymmenen vuotta sitten, vastaus olisi ollut aika erilainen. Ennen perustin onnellisuuden hyvin pitkälti ajatukseen parisuhteesta, materiasta ja hyvinkin pinnallisista asioista. Sitten kun minulla on korkeakoulututkinto, menestyn fitnesskilpailuissa, näytän hyvältä, minulla on ihana poikaystävä ja työpaikka, olisin onnellinen. Näinhän ei sitten kuitenkaan luonnollisesti tapahtunut. Näen edelleen paljon, että ihmiset janoavat onnellisuutta ja etsivät sitä erilaisista itsensä ulkopuolisista asioista: materiasta, kauneudesta, statuksista, urheilusuorituksista ja parisuhteen toisesta osapuolesta. Valitettavasti tätä etsimistä voi jatkaa loputtomiin.

 

file-1

 

Olen elänyt taloudellisesti todella vaikeissa paikoissa, mutta huomasin mielenkiintoisen asian.  Niukat ajanjaksot eivät vaikuttaneet päivittäiseen onnellisuuteeni. Pystyin iloitsemaan päivittäin elämästä normaalisti. Aikaisemmassa työssäni tuhlasin holtittomasti rahaa ympäri maailmaa, mutta suuri tavaramäärä lisäsi vain pahoinvointia. Tajusin, että yritin saada hyvän olon tunnetta materiasta. Nykyään käyn säännöllisesti kirpputoreilla myymässä. Tavaramäärän vähentyminen sekä kierrätystalous ovat tuntuneet hyvältä.

Olen huomannut, kuinka paljon onnellisempi ja tasapainoisempi olen nyt, kun vertaa fitnessvuosiin. Vaikka olin ulkoisesti hyvässä kunnossa, jatkuva epävarmuus omasta kehosta kulutti henkisesti. Haluan viestittää kaikille, että ne kaikki sosiaalisen median kuvat täydellisestä vartalosta kätkevät hyvin paljon muuta, kuin onnellisuutta sisälleen. Jatkuvaa epävarmuutta ja ahdistusta sekä oman arvon määrittelyä muiden mielipiteiden perusteella.

Olen aina ollut kova tekemään töitä. Olen ajatellut, että pitää pyrkiä eteenpäin ja olla ahkera. Yli kymmenen vuoden ajan tajusin tehneeni kahta työtä siihen pisteeseen asti, että väsytin itseni täysin. En ollut edelleenkään onnellinen. Nykyään uskallan kyseenalaistaa ihmisten maanisen työnteon. Kehottaisin ihmisiä kysymään itseltään, miksi teen niin paljon töitä, ja mitä haluan sillä saavuttaa? Usein kuulee vastauksen, että haluan tehdä nyt paljon töitä, jotta voin sitten nauttia laadukkaista eläkepäivistä. Tuleeko näin kuitenkaan tapahtumaan vai onko se taas vain sitku- elämää? Työn merkityksen itselleni löysin viimeisinä vuosina, kun pyöritin omaa salia. Työ oli rankkaa ja taloudellisesti haastavaa, mutta rakastin ihmisten opettamista. Ihmisten ilo sai minut ymmärtämään, että tätä työtä teen sydämellä. Ymmärsin, että hyvän tekeminen on minulle merkityksellistä ja sitä pitää vaalia.

 

file2-1

 

Minut tekee onnelliseksi määrätynlainen vapauden- ja riippumattomuudentunne. En tarvitse ketään tai etenkään mitään materiaa tai saavutuksia tekemään minua onnelliseksi. Olen ymmärtänyt, että olen onnellinen ja tasapainoinen tässä ja nyt yksin omana itsenäni. Muistutan itselleni, että olen terve, minulla on katto pään päällä, rakkaat vanhemmat ja sisko sekä mahtavia ystäviä, joista olen äärimmäisen kiitollinen. Onnellisuuden myötä, huomaan olevani paljon hyväksyvämpi ja lempeämpi itseäni sekä muita kohtaan.

 

Tässä ajatuksiani onnellisuudesta:

 • Löydät onnellisuuden, kun kuuntelet itseäsi
 • Ole läsnä tässä ja nyt
 • Määrittele sinulle tärkeitä arvoja ja pyri elämään niiden mukaan
 • Älä mieti mitä sinulla ei ole, vaan mieti, mitä sinulla on

 

-Nora-

 

Translation: Recently I’ve started to think about the life’s finiteness more. Instead of living in the future, we should live in the moment. I’ve had tough experiences in the past which have shaped me the person I’m now. The way I think about happiness is totally different now than before. I used to think that the happiness would come from superficial things: labels, achieving, relationships, looks and money. My own tough experiences in life showed me that those things didn’t give me the happiness I expected them to give. Now I appreciate freedom and independence and those are really important values to me. I don’t need anybody or any superficial things to make me happy. I’m happy here right now in this moment. I’m healthy, I have parents and a sister who are the most important things in my life and I have meaningful friends of which I’m very grateful.

Here’s my thoughts about happiness:

 • You find happiness when you listen to yourself
 • Be present
 • Define important values and live according to them
 • Don’t think what you don’t have, think what you have

-Nora-

Photos by Erika Törrönen @fitnessandphotography

4 Comments

 1. Erittäin ajankohtainen kirjoitus. Samaa olen paljon miettinyt. Onnellisuus on hyvin paljon itsestä kiinni, ja minkä kokee tekevän itsensä onelliseksi. Kukaan muu ei voi tehdä toista onnelliseksi. Ja mikä saa minut onnelliseksi ei välttämättä ole samat asiat kuin jonkun toisen. Onnellisuus tulee sisältä. Juuri niin kuin kirjoitit, ei siitä että mietimme mitä meillä ei ole vaan ennemminkin mitä meillä jo on. Tavaroiden määrä ei todellakaan määrää onnellisuuden määrää, vaan on enneminkin painolasti. Keskustelin asiasta isäni kanssa tässä taannoin joka on aina tehnyt paljon töitä. Hänelle itsensä tunteminen hyödylliseksi on osa onnellisuutta. Vaikka hän on jo pitkään ollut eläkkeellä hän tekee edelleen paljon töitä, ja hyvin paljon pro-bono ajatuksella. Tämän uskon olevan hyvin oleellista onnellisuuden tunteessa. Että koen jonkun tarvitsevan minua ja että olen hyödyksi. On kyse sitten työstä, perheestä, ystävistä tai omasta itsestään. Olenko olemassa itselleni, olenko läsnä itselleni.

  Reply
  • Osuit naulan kantaan Pia! Kiitos viestistäsi! Tuo isäsi työnteko oli hieno asia, minkä toit esille. On tärkeää, että työllä on merkitys ja kokee itsensä hyödylliseksi. Se on itselläkin ollut merkittävä oivallus hiljattain. Sellaista työtä kun tekee, on palkka sivuasia.

   Hyvää syksyä koko perheelle!

   -Nora-

   Reply
 2. Hyvä Nora!
  Loistava teksti. Vaikka olet vielä ”nuori” niin ajatuksesi ovat hyvin ” kypsiä”.
  Terve asenne ja positiivisuus elämään antaa voimaa ja, hups!, löydät onnellisuuden!
  Terveisin, Jussi A

  Reply
  • Voi kiitos Jussi! Etenkin tuo ”nuori” sana piristi päivääni 😉 Totta se on, että hyvin paljon on asenteesta kiinni. Omat elämän haasteet ovat pistäneet miettimään asioita ja muuttanut arvomaailmaani suuresti. Positiivisuus on yksi tärkeä asia ja se, että ei tosiaan mieti aina, mitä minulta puuttuu.

   Mukavaa viikonloppua sinulle!

   -Nora-

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *