Matkaeväät

Matkaeväät

Parhaillaan on se aika vuodesta, jolloin monet viettävät lomia ja matkustavat etelän lämpöön tai kaukomaille. Paljon on myös niitä, jotka reissaavat työkseen ulkomaille lähes joka kuukausi. Minulta kysytään usein, miten kannattaa syödä lentomatkoilla ja reissupäivinä. Olen pistänyt merkille, että syöminen menee helposti siihen, että juodaan alkoholia, napostellaan jatkuvasti jotain pientä ja epäterveellistä. En tarkoita missään nimessä, että lomamatkalla tulisi noudattaa jotain erityistä dieettiä, mutta jotta reissupäivästä tulisi mukava ilman turhia vatsanväänteitä ja sokeripiikkejä, kannattaa syömiseen kiinnittää hieman huomiota. Jos reissaat työkseen paljon, tulisi rytmi yrittää pitää mahdollisimman lähellä normaalia arkirytmiäsi.

Istuminen pitkiä aikoja paikallaan hankaloittaa suoliston toimintaa, joten sillä mitä syöt, on merkitystä. Kotona ennen lähtöä olisi hyvä syödä kunnon ateria. Lentokentällä on aina härdelliä, jolloin syöminen saattaa unohtua. Nykyisin lentokentät ovat hyvin varusteltuja, joten niistä saa erittäin monipuolisia vaihtoehtoja. Tax-free namit kannattaa jättää ainakin lentomatkalla syömättä, jos haluaa pitää vatsan toiminnan rauhallisena. Turvatarkastuksesta saa viedä läpi kaiken kiinteän. Hyviä esimerkkejä eväistä, joita saa viedä turvatarkastuksen läpi (Amerikkaan ei saa viedä ruokia, joten syö eväät viimeistään koneessa):

 • Salaatit
 • Kananmuna
 • Kirsikkatomaatit
 • Miniporkkanat
 • Proteiinijauhe
 • Proteiinipatukat
 • Tuorepuurot
 • Pähkinät
 • Raakasuklaa
 • Hedelmät

IMG_0240

 

Lentokoneessa suosittelisin olemaan suhteellisen pienellä ravinnolla. Kyllä, luit oikein. Ilmanpaine ja istuminen aiheuttaa sen, että suoliston toiminta hankaloituu ja vatsaan kertyy helposti ilmaa. Olo on parempi, mitä vähemmän syöt. Etenkin kaikki suolaa paljon sisältävät naksut ja perunalastut sekä valkoinen vilja lisäävät turvotusta. Proteiinipatukoiden, kuivattujen hedelmien sekä pähkinöiden kanssa kannattaa olla myös tarkkana, jos olet herkkävatsainen, sillä liiallisesti nautittuna ne saattavat lisätä vatsan turvotusta. Alkoholin jättäisin kokonaan pois lennon ajaksi. Alkoholi, kahvi ja tee ovat diureetteja, joten ne kuivattavat kehoa. Tärkeintä olisi muistaa tankata vettä runsaasti ennen lentoa ja sen aikana. Proteiini- ja ateriankorvikejuomat ovat hyvä vaihtoehto lennoilla, sillä ne lisäävät nesteen määrää, lisäksi jauhe on helppo kuljettaa sekoituspullossa.

Jos matkustat pitkiä mannerten välisiä lentoja ja vaihdat aikavyöhykkeitä, olisi hyvä miettiä hieman aterioiden ajankohtia. Syö mielummin oman sisäisen kellon, kun lennon tarjoilujen mukaan. Yöaikaan syöty pihvi- illallinen ei ehkä ole paras vaihtoehto ruoansulatuksen kannalta. Tästä syystä omat eväät, etenkin pitkillä yölennoilla, on hyvä asia.

Eväiden tekemisestä ei kannata tehdä suurta numeroa. Samalla tavoin kuin arkisyömisessä, etukäteen olisi hyvä miettiä, millainen päivä on tulossa sekä mitä ja missä aion syödä.

Tulen myös puhumaan jatkossa lomalla syömisestä!

 

IMG_0238

 

Translation: I’m going to talk a bit about travel snacks. What you should take into account when traveling, especially those long haul flights between different continents. People are usually eating a lot of salt and sugar containing foods and alcohol. The problem is that the air pressure on the flight and sitting is making your stomach bloat much more easily and you will feel uncomfortable. So it does matter what you put into your mouth during flights, especially if you are a frequent traveller.

The airports have a lot of good options to eat healthy. Leave those candies and chocolate bars and try to eat something light that digests easily and drink a lot of water. Coffee, tea and alcohol are diuretics so try to avoid those, or at least drink then more water.

If your flying those long haul flights I recommend you to keep the same eating rhytm than at home. Don’t eat a full dinner when you have night at home. It doesn’t do any good to your digestion.

Good examples of healthy snack options you can take through security:

 • Salads
 • Mini carrots
 • Protein bars
 • Protein shakes
 • Fruits
 • Nuts
 • Eggs
 • Cherry tomatoes

I will talk more about eating on a vacation in later post!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *