Onnellisuuden mitta

Onnellisuuden mitta

Hesarissa oli sunnuntaina mielenkiintoinen kolumni onnellisuudesta. Haluaisin taas käsitellä hieman tätä aihetta, sillä sain juuri luetuksi loistavan Brené Brownin kirjan, epätäydellisyyden lahjat, jossa aihetta käsiteltiin hyvin laajasti.

Kolumnissa Venla Pystynen analysoi, kuinka onnellisuuden tavoittelu johtaisi masennukseen. Katsoisin asiaa hieman erilaisesta näkökulmasta kuin Venla. Onnellisuuden korostaminen ja sen vaaliminen on mielestäni erittäin tärkeää, mutta sillä on merkitystä, mistä sitä etsii, ja mikä on onnellisuuden mitta.

Nykyajan yhteiskunnan ongelmana on se, että mm. sosiaalinen media ja yhteiskunta luo määrätynlaisen kuvan siitä, millaisia meidän tulisi olla, jotta olisimme yhteiskunnan mittapuun mukaan menestyviä. Kauneus, paljon rahaa ja materiaa sekä arvostettu työpaikka. Ihmiset sitten mielessään ajattelevat, että tällainen menestys on yhtä kuin onnellisuus. Masennus johtuu siitä, että me niin kovasti yritämme olla jotain mitä emme ole sisimmässämme. Yritämme mahtua muottiin, elää elämäämme ulkoaohjautuvasti ja yhteiskunnan normien sekä odotusten mukaan. Tämä yrittäminen on raskasta, sillä joudumme piilottamaan usein oikean minämme ja rakennamme ympärillemme valheellisen todellisuuden. Kamppailemme jatkuvasti häpeän tunteen kanssa. Pyrimme kaikin keinoin piilottamaan häpeän, joka tulee pelosta, että paljastumme. Mitä tapahtuu, jos joku näkee minut kaikkine huonoine puolineen ja heikkouksineen. Kun ihmiset seuraavat sosiaalisen median ja yhteiskunnan luomia ihannekuvia, alkaa oma elämä näyttämään huonolta ja synkältä. Totuus on kuitenkin se, että nämä ovat vain ihannekuvia. Kaikilla on omat häpeänsä, kärsimyksensä ja vaikeutensa omassa elämässä.

Määrittelisin uudelleen mitä on onnellisuus. Brené puhuu onnellisuudesta ja ilosta. Jos onnellisuuden mitta on jotain epärealistista, hyvin tavoitteellista tai pinnallista, kuten paljon rahaa, materiaa, unelmien työpaikka tai parisuhde, mennään onnellisuuden tavoittelussa metsään. Onnellisuus on kokonaisvaltainen elämän tunnetila, mutta ilo on päivittäinen kiitollisuus elämästä, ja sen myötä positiivinen tunne omasta itsestä sekä muista. Tärkeimpiä asioita on asettaa onnellisuus realistisiin mittasuhteisiin. Jos etsii jotain suuria ilotulituksia, tulee varmasti pettymään. Päivittäinen ilo pienistä asioista tuo suurimman onnellisuuden tunteen. Hyvä kahvihetki ystävän kanssa, onnistunut harjoitus tai päiväunet voivat olla näitä ilon hetkiä. Toinen asia mikä on tärkeä on kiitollisuus. Kiitollisuus siitä mitä meillä on ja kiitollisuus näistä pienistä ilon hetkistä. Jos olemme aina tyytymättömiä elämäämme ja mietimme sitä, mitä meillä ei ole, olemme lopulta onnettomia. Tämä johtaa helposti masennukseen.

Tärkeintä olisi määritellä itselleen uudelleen onnellisuus, jos tuntee koko ajan huonommuutta, masennusta tai tyytymättömyyttä. Yrittää iloita päivittäisistä pienistä asioista ja olla kiitollinen hyvistä asioista elämässä. Tiedän, etteivät nämä ole helppoja asioita sisäistää, mutta yksikin pieni positiivinen asia vaikeiden aikojen keskellä, voi olla se pelastava oljenkorsi sillä hetkellä.

 

IMG_0255

 

Translation: this post is about happiness. I recently read an column which was about searching for happiness and how it leads to depression. I just happened to read a couple of days ago a book of Brené Brown: gifts of imperfection. This book and the column made me think. It is really important to try to be happy no matter what, but the thing you should pay attention to, is that where you are searching for the happiness. People usually think that certain superficial goals or material things will make us happy. The society and especially the social media is defining the measure of happiness: money, relationships, beauty etc. But it’s an illusion.  We are so much trying to be something that we aren’t deep inside. We are hiding our real selves. The shame of being revealed is always present. That makes us unhappy and depressed.

I would define happiness differently Brené Brown speaks about happiness and joy. Happiness should be tightly connected to the joy of life and everyday gratitude. To try to be happy and joyful about small little things everyday. Instead of trying to achieve money, perfect relationships or success, a cup of coffee with your friend or a good nap could be things that actually could bring you the happiness. Another important thing is gratitude. To be thankful of every moment in life. If we are all the time complaining or concentrating on what we don’t have, the negativity will lead us to depression. These are very hard things to understand but just one positive thought can sometimes save the day.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *