Terveellisten elämäntapojen ihmepilleri

Terveellisten elämäntapojen ihmepilleri

Miten liikkuisin enemmän ja söisin terveellisemmin? Miten pystyisin säännöllisyyteen? Nämä ovat tuttuja kysymyksiä, joiden kanssa ihmiset yleensä kamppailevat. Suurimmalla osalla on kaikki tarvittava tieto terveellisten elämäntapojen noudattamiseen. Kyse onkin usein motivaatiosta, tahdosta ja päätöksenteosta.

Liian usein lähdemme tavoittelemaan kuuta taivaalta. Uskallan väittää, että liian kunnianhimoinen tavoitteenasettelu voi olla huono asia. Meillä on työt ja perhe-elämä kaiken muun tivolin lisäksi. Kokonaisuus on usein haastava paletti, jonka pyörittämiseen menee aikaa ja energiaa. Ensimmäiseksi tämän asian ymmärtäminen ja hyväksyminen on olennaista.  Tavoite tulisi asettaa niin, että liikuntaohjelman sekä terveellisen ravinnon noudattamisesta ei tulisi enää yhtä stressitekijää lisää elämänpalettiin. Jos tavoitteena on esimerkiksi triathlon, jonka harjoitteluun tulee sijoittaa suhteellisen paljon aikaa viikkotasolla, kannattaa miettiä, lisääkö tavoite energiaa vai viekö se lopulta enemmän voimavaroja. Riippuu yksilön taustasta ja liikuntahistoriasta, mutta hyvin monen kannattaisin lähteä liikkeelle arkiliikunnan lisäämisestä. Liikkuminen työpaikalle, liikkuminen työpäivän aikana ja portaiden nousut sekä seisominen ovat merkittäviä asioita, joilla saa lisättyä merkittävästi päivän aktiivisuustasoa. Etenkin, jos motivaatiota on vaikea löytää, hyötyliikuntaa tulee tehtyä ikäänkuin huomaamatta. Terveysvaikutusten saamiseksi ei liikunnan tarvitse olla tunnin kovaintensiteettistä harjoittelua päivittäin. Aktiivisuus voi koostua useista pienemmistä pätkistä päivän aikana, ja on erittäin terveellistä liikkua paljon peruskuntotasolla, eli toisin sanoen harrastaa 4:n P:n liikuntaa, jossa Pitää Pystyä Puhumaan Puuskuttamatta.

Ravintoasioissa ottaisin samanlaisen linjan, kun liikunnan harrastamisessa. Me haluamme aina mennä äärimmäisyyksiin tai sitten kiinnitämme liiaksi nippelitietoon huomiota, ja yritämme sieltä saada ratkaisua ja pelastusta syömisen ongelmiimme. Ihmiset käyttävät suunnattoman paljon aikaa kiistelyyn siitä, mikä on oikeanlainen ravinto-ohjelma, vaikka monella suuret linjat omassa syömisessä ovat pielessä. Jokainen tietää suurinpiirtein, mikä on terveellistä ja mikä epäterveellistä, joten kyse on enemmänkin aktiivisesta päätöksenteosta ja pienten terveellisten valintojen tekemisestä. Aina ei voi nauttia ja herkutella. Jos arkisyöminen on terveellistä ja tasapainoista, viikonloppuina tai silloin tällöin voi nautiskella.

Liikunnan harrastaminen ja terveellisesti syöminen on päätös, joka lähtee halusta elää terveesti, jolloin palkinnoksi saa lisää vireystasoa, toimintakykyä ja hyvää oloa. Ilmaiseksi ei tule mikään. Houkutuksia on valtavasti ja kotisohva vetää puoleensa pitkän työpäivän jälkeen. Kyse onkin siitä, että välillä uskaltaa ja päättää mennä epämukavuusalueelle. On ihan normaalia, että aina treeniin lähteminen ei maistu. Näissä tilanteissa ei kannata jäädä miettimään liikaa. Toimii ja lopulta huomaakin, että on voiton puolella.  Vaikeissa paikoissa sanon asiakkaille, että kannattaa viedä ajatukset sinne harjoituksen jälkeiseen olotilaan.

results-ny

Järkevillä ja realistisilla tavoitteilla ja suunnitelmalla voi saada hyviä tuloksia aikaiseksi. Tärkeää olisi myös olla armollinen itselleen. Kaikessa ei tarvitse olla aina täydellinen. Rentous on myös tärkeää kaikessa tekemisessä. Elämään kuuluu olennaisesti myös nautinto ja relaaminen. Tiukkapipoisuus on valtavan rankkaa ja lisää stressiä.

Kuvat: Vuokko Salo Photography

Translation:

THE PILL FOR A HEALTHY LIFESTYLE

How can I be more consistent with my eating habits and physical activity? How can I get the willpower? These are the common questions many of us are struggling with. In my opinion, everybody has the information needed, but it’s the question of active decision making and about the will.

Often we set too ambitious goals to ourselves. We should remember that many of us have work and family in top of all which a very complicated system to handle. It will require a lot of time and energy. This is a very important fact to accept and understand. If you are preparing to a triathlon competition which requires a lot of time and energy, you should ask yourself, will it give you more energy or just the opposite? For many a great solution is to just increase the amount of daily activity. Sit less, walk more during the work day and walk or bike to work. It doesn’t always have to be a hard one hours high intensity interval to be counted as a healthy physical activity. As a matter of fact, people should do more long heart healthy aerobic exercises so that the heart rate doesn’t raise too high.

Nutrition follows the same kind of rules than physical activity. We want to go always to the extremes. We are arguing which one is the right diet program and we are paying attention to the small details when actually our diet is full of bigger problems. A good rule is that you can’t always choose the poor foods or celebrate by eating sugar or junk food. It’s about making small good decisions daily.

It’s an active decision and a will to eat well and to be physically active in which the reward is good energy levels, health and wellbeing. Nothing is free. Sometimes you must go outside your comfort zone and stop thinking too much. A good tip is to move your thoughts to the time when you have finished the workout.

By setting reasonable and realistic goals you can get good results. It is important to be compassionate towards yourself and not always push yourself to the limits. There should be also moments of enjoyment and relaxation in life. To be too strict to yourself will only increase your stress levels.

Photos by: Vuokko Salo Photography

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *