Mikä ylikunto? Are you overtrained?

Mikä ylikunto? Are you overtrained?

Ylikunto mielletään usein urheilijoiden vaivaksi, mutta se vaanii salakavalasti myös kuntoliikkujaa. Ylikunto ei ole vain urheilusta aiheutuva fyysinen ylikuormitustila, vaan siihen vaikuttaa hyvin kokonaisvaltaisesti kaikki asiat elämässä. Kun stressin ja henkisen kuorman päälle lisätään pitkään jatkuvaa kovaintensiteettistä fyysistä kuormitusta, on ylikuntotilaan ajautumisen riski suuri. Oirelista on hyvin laaja, joten ylikuormitustilaa on vaikea tunnistaa.

Muistan itse nuorempana, kuinka ylikunto iski puun takaa. Nopeasti nousseet harjoitusmäärät ja koulustressi purkautui väsymystilana, joka ei mennyt ohi nukkumalla. Kuukautiskierron häiriöt ja hiusten ohentuminen olivat viitteitä siitä, ettei kaikki ollut kunnossa. Nyt huomaan heti, jos harjoittelen liian kovaa. Yöhikoilu ja levottomat yöunet, ovat merkki siitä, että vauhtia pitää höllätä. Jos elämässä on muita stressiä aiheuttavia tekijöitä, tiedän, että liikuntaa pitää keventää.

Ongelmalliseksi näkisin sen, että kun elämässä on haasteita, monet purkavat huolia ja murheita liikkumiseen. Liikunnasta saatavat mielihyvähormonit, endorfiinit, helpottavat hetkellisesti oloa, mutta vaikutus on vain hetkellinen. Kun hakee jatkuvasti pakotietä liikunnasta elämän haasteisiin, voivat harjoitusmäärät nousta huomaamatta. On hyvin yksilöllistä, kuinka paljon keho kestää kuormitusta, joten osa kykenee treenaamaan pitkäänkin kovaa, ennen kuin oireilu alkaa.  Monet aloittavat liikunnallisen elämän hyvin impulsiivisesti usein kovaintensiteettisen liikunnan muodossa. Tyypillistä on, että alussa kunnon kohoaminen on hyvin nousujohteista. Tässä kohtaa teemme usein sen virheen, ettemme osaa pitää kevyitä viikkoja, jolloin kehomme palautuisi normaalitilaan, vaan jatkamme niin kauan, kunnes seinä tulee vastaan. Ylikuormitustila voi ilmetä myös erilaisina rasitusvammoina ja loukkaantumisina. Väsyneenä liikeradat ja suoritustekniikat ovat vääränlaisia tai puutteellisia.

Olisi tärkeää huomioida elämän kokonaiskuormitus. Siihen vaikuttavat mm. perhe-elämä, ihmissuhteet ja työ. Jos painetta tulee muista elämän osa-alueista, ei liikuntamääriä tässä tilanteessa kannata kovasti nostaa. Tällöin olisi hyvä panostaa kehonhuoltoon ja rauhallisempaan liikuntaan. Vaikka itsensä piekseminen kovalla liikunnalla tuo hetkeksi hyvän fiiliksen vaikeiden aikojen keskelle, korostaisin malttia ja erityisesti oman kehon kuuntelua. Myös oikeanlaisen ravinnon ja levon huomioiminen on erittäin tärkeää palautumisen kannalta.

5 neuvoa, jos kärsit ylikuntotilasta:

  • Mene lääkärin juttusille
  • Arvioi elämäsi kokonaiskuormitus
  • Laske treenimääriä ja -tehoja huomattavasti
  • Nuku riittävästi (7-9h)
  • Syö riittävästi hyvänlaatuista ravintoa

 

 

 

Translation:

ARE YOU OVERTRAINED?

Overtraining is often connected to athletes but the fact is that it is also concerning nonathletes. Overtraining is not caused only by training. Usually there is other stress factors behind. When stress is combined with high amounts of high intensity training, the risk of being overtrained is big. There is large amount of symptoms connected to overtraining.

I have also my own experience of being overtrained when I was swimming.  The swimming kilometers and the amount of speed training increased in a short period of time and at the same time I had to perform well at school. Everything was just too much and I started to feel tired and exhausted. The feeling didn’t disappear, even though I was resting. I lost my periods and my hormonal balance was messed up. Now I notice the symptoms when I am sliding into the overtrained state. I sweat during and wake up several times during the night. I had also restless legs.

People use training as an escape from their issues. The endorphins make you feel good. There is nothing wrong with training when you feel bad but the problem is that if it is the only way to relief stress, you have a high risk of become overtrained. The other problem is that people are often training at a high intensity level. You get fast results but if you are a beginner, your body isn’t prepared for heavy training loads. You should build your stamina slowly with long aerobic level exercises and have rest periods and deloading weeks. Injuries and poor movement patterns can also be signs of overtraining.

We should be aware of the total amount of stress in our lives and be ready to decrease the amount of training if you feel stressed or exhausted. Then you should rather concentrate more on mobility and relaxing exercises than high intensity heavy training. And not to forget the right nutrition and recovery.

5 tips if you’re suffering from signs of overtraining

  • Visit the doctor
  • Assess the total amount of stress in your life and try to make actions to reduce stress
  • Reduce training amounts and loads
  • Sleep enough (7-9 hours)
  • Concentrate on the right nutrition

photo by Vuokko Salo Photography

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *