Omien rajojen tunnistaminen ja itsearvostus

Omien rajojen tunnistaminen ja itsearvostus

Viimeiset vuodet ovat olleet minulle henkisen kasvamisen vuosia monestakin näkökulmasta katsottuna. Olen tehnyt valtavia oivalluksia, jotka ovat parantaneet merkittävästi elämänlaatuani. Määrätyt asiat elämässäni ovat olleet kuormittavia, ja aloin tutkimaan näitä asioita hieman tarkemmin.

Olen paljon pohtinut rajojen vetämisen merkitystä. Se ettemme vedä rajoja tarpeeksi tiukasti, aiheuttaa meille ahdistusta ja pahoinvointia. Huomaan olevani erittäin vahvasti ”pleaser” luonne. Ihminen, joka huolehtii ensisijaisesti siitä, että muilla on mahdollisimman hyvä olla. Omat tarpeeni tulevat usein vasta sen jälkeen. Tunnistan tässä hyvin paljon omaa äitiäni. On ollut pitkä tie itselleni oppia vetämään rajoja. 

IMG_9416

Rajojen asettaminen koskee työelämää, ystäviä, parisuhteitamme ja yleensä ihmissuhteitamme. Kuinka usein otamme työtä yli kapasiteettimme, ja tajuamme vasta burn outin partaalla, ettei tämä tule onnistumaan. Katkeroidumme, olemme ylikuormittuneita ja työstä tulee negatiivisesti virittynyt asia. Usein parisuhteissa toinen tekee valtavasti uhrauksia suhteen eteen ja hiljaisesti toivoo ja odottaa toisen tekevän samoin. Kun näin ei usein kuitenkaan tapahdu, petymme ja osoitamme pettymyksen toiselle kiukutteluna tai nalkutuksena. Jos ystävyyssuhteissa toinen vain järjestää yhteistä aikaa ja kuuntelee huolia, alkaa ihmissuhde kuluttamaan samalla tavoin, kuin parisuhde. Hiljattain on ollut paljon puhetta seksuaalisesta häirinnästä. Mielestäni tässäkin on kyseessä rajojen vetämisestä ja siitä kuinka paljon hyväksymme meihin kohdistuvaa häirintää.

Mitä sitten voimme tehdä, jotta meillä olisi helpompi olla? Kyse ei ole ollenkaan monimutkaisista asioista. Miellyttäjälle nämä tilanteet voivat olla epämiellyttäviä ja vaikeita. Työelämässä EIn  sanominen on rajojen vetämistä. Kaikkia työtehtäviä ei tarvitse ottaa vastaan. Yksi sana, jonka sanominen voi olla hurjan vaikeaa, kun pelkäämme, miten työnantaja suhtautuu minuun tai minkälaisen kuvan annan itsestäni työntekijänä. Kun uskallamme sanoa sen ääneen, valtava taakka yleensä tipahtaa hartioiltamme. Ei se ollutkaan paha asia. Kukaan ei suuttunut, olemme hengissä. Itseasiassa EIn sanominen voi auttaa sinua urallasi. Säästät aikaa ja energiaa asioihin, jotka voivat viedä sinua eteenpäin työelämässä. Hyvä harjoitus on käydä keskustelutilanne läpi etukäteen. Miettiä, mitkä ovat ne asiat, jotka aiheuttavat pelkoa ja ahdistusta. Yleensä ne ovat vain turhia mielen kehittämiä pelkoja. 

Ihmissuhteissa on tärkeä tiedostaa, ettemme voi vaikuttaa muiden käytökseen. Me voimme yrittää kontrolloida tai muuttaa toista, mutta yleensä se ei onnistu. Ainoa asia mihin voimme vaikuttaa, on oma suhtautuminen asioihin, omien rajojen tunnistaminen ja asettaminen. Ei anna muiden kävellä ylitse, imeä liikaa energiaa tai hyväksy huonoa kohtelua. Itseemme ja omiin ajatuksiimme voimme vaikuttaa. Kanavoimalla energiamme niin, että pidämme ensisijaisesti omista tarpeistamme huolta ei ole itsekkyyttä. Se on rajojen vetämistä ja panostusta henkiseen hyvinvointiimme sekä terveisiin ihmissuhteisiin. Rajojen vetäminen on itsearvostusta. 

6 neuvoa rajojen vetämiseen

 • Tiedosta omat voimavarasi
 • Opettele sanomaan EI ja ole rohkea
 • Kuuntele itseäsi ja luota itseesi
 • Keskity omaan itseesi sen sijaan, että yrittäisit muuttaa muita
 • Päästä irti kuluttavista ihmissuhteista
 • Opettele tervettä itsekkyyttä

 

IMG_9559

Translation:

SETTING BOUNDARIES AND SELF RESPECT

The recent years have been very important years for me when I look it from the self growth perspective. Certain things or relationships have been very overloading and I wanted to study these more closely.

I have thought about what does setting boundaries mean and what kind of impact it has on our lives. If we don’t set boundaries it can cause a lot anxiety and disappointment. I have noticed that I’m strongly a pleaser personality. I put everyone else’s happiness before my own and I focus on the needs of others. I’m very similar to my mom. It has been a long process to learn to create boundaries.

You can create boundaries at work and in different relationships. How many times we take too much work and understand it when it’s too late. We become tired, embittered and the work becomes overloading. It takes more than what it gives. Often in a relationship the other does many sacrifices and silently expects the other do the same. When that doesn’t happen it causes disappointments and anger. Also in friendships, if the other is only organizing time or is the one who offers support, the relationship becomes strained. Recently there has been a lot of discussion about sexual harassment and I think this is also about setting boundaries to others and how much we have to tolerate.

So what can we do to be able to create boundaries? It isn’t actually very complicated. One important thing is to learn to say NO. It is essential to our mental health to be able to say NO to the extra work that would overload us. Usually it is difficult because there is the feeling of guilt and we think that people will dislike us. But strategically it can help your career. Saying no will provide you with the time and energy to focus on the work that will move your career forward. A good advice is to go through in your mind the upcoming conversation and what kind of feelings it raises. Usually it’s just imaginary fear.

In relationships we must understand the fact that we can not change people or control others. But we can control how we respond to things and we can choose how we deal with and react to these relationships. And of course we can set our own boundaries. We shouldn’t tolerate bad behaviour or the things that are taking energy from us. It is not selfishness to take care first of your own needs. It is self respect and it’s an investment to our mental health and to healthy relationships.

6 tips to set boundaries

 • Know your limits
 • Learn to say NO and be brave
 • Listen to yourself
 • Concentrate on yourself and don’t try to control others
 • Let go of bad relationships
 • Learn to be selfish in a healthy way

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *